הגבלת השימוש באמלגם דנטלי

אין להשתמש באמלגם בקרב אוכלוסיות רגישות כגון ילדים עד גיל 6, נשים הרות ומניקות, אלא אם קיימת התוויה ברורה לשימוש בחומר זה על פי שיקול דעתו של רופא השיניים המטפל

08.10.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הגבלת השימוש באמלגם דנטלי

הועידה העולמית מינמטה (Minamata Convention) להגנה על בריאות הסביבה פרסמה בשנת 2013 שורת המלצות להגבלה הדרגתית של שימוש במוצרי כספית בתחומי תעשיה שונים. המלצות אלו אומצו על ידי ארגון הבריאות העולמי והאיחוד האירופי.
גם ישראל, כאחת המדינות החתומות על האמנה, פעלה בנושא. 

כעת עדכן האיחוד האירופי את המלצותיו גם להגבלת השימוש באמלגם דנטלי, החל מה- 1 ביולי 2018. על פי המלצות אלה, אין להשתמש באמלגם בקרב אוכלוסיות רגישות כגון ילדים עד גיל 6, נשים הרות ומניקות, אלא אם קיימת התוויה ברורה לשימוש בחומר זה על פי שיקול דעתו של רופא השיניים המטפל. בהמשך לכך, משרד הבריאות מעדכן את ההנחיות לרופאי השיניים ומנחה אותם לפעול בהתאם. 

על אף האמור, חשוב להדגיש שאמלגם דנטלי הוא אחד החומרים הנפוצים ברפואת שיניים אשר בטיחותו הוכחה מחקרית במשך שנים רבות. לא נשקפת סכנה לציבור משחזורי אמלגם הקיימים בפה ואין להחליפם בחומרי שחזור אחרים ללא התוויה רפואית. ההחלפה עצמה עלולה לגרום יותר נזק מתועלת, שכן בזמן החלפת שחזורי אמלגם החשיפה לכספית עולה.

חשוב לזכור, מניעה היא הדרך הטובה ביותר לשמור על שיניים בריאות ללא שחזורים: הקפדה על כללי תזונה בריאה, הורדת צריכת מזון ושתייה המכילים סוכר וצחצוח שיניים עם משחה המכילה פלואוריד יסייעו לשמור על בריאות השיניים בכל גיל. 

משרד הבריאות פועל להרחבת תכניות לקידום בריאות הפה והשיניים והורדת התחלואה בעששת בקרב ילדים. במסגרת שירותי בריאות השן לתלמיד והתכנית הלאומית "אפשרי בריא" הורחבו תכניות ההדרכה לתזונה בריאה ולגהות הפה עבור ילדי הגנים ובתי הספר, לרבות צחצוח שיניים בהשגחה בגני טרום חובה.
 
מה זו אמנת מינמטה?

אמנת מינמטה היא אמנה בינלאומית שנחתמה בשנת 2013 להגבלה הדרגתית של השימוש בכספית בתעשיה.

איך משרד הבריאות מישם את האמנה?

משרד הבריאות אימץ את המלצות האמנה ופועל לצמצום שימוש במכשירים וחומרים המכילים כספית. המשרד פירסם חוזר מינהל רפואה 23/2013מסמך pdf המורה על כך.

מדוע הוחלט על הגבלת שימוש באמלגם דנטלי?

ההחלטה על צמצום השימוש באמלגם נובעת מההחלטה על הקטנת השימוש בכספית בתעשיה. נשים הרות או מניקות וילדים הינם קבוצות רגישות. על כן, הוחלט על צמצום השימוש באמלגם בקבוצות אלו.

האם עדיין מבצעים שחזורי אמלגם?

כן, אמלגם הוא אחד החומרים הטובים הקיימים בשימוש ברפואת השיניים ומאפשר לרופא השיניים חלופה טיפולית מיטבית במצבים רפואיים רבים.

 

תגובות

מומלצים