הכלכלה הפלסטינית במצב קשה מאוד

הבנק העולמי מפרסם דו"ח מעודכן המרכז את ההתפתחויות הכלכליות ברשות הפלסטינית על רקע התפרצות מגיפת הקורונה, הקפאת העברת כספי המיסים מישראל לרשות והאטה כלכלית.

26.11.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הכלכלה הפלסטינית במצב קשה מאוד

התמונה מאתר www.worldbank.org/we

 

הבנק העולמי: הכלכלה הפלסטינית במצב קשה מאוד, התמ"ג צפוי לרדת ב- 8% השנה.

לפי הדו"ח, הכלכלה הפלסטינית במצב קשה מאוד לאורך שנת 2020 על רקע שלושה משברים מרכזיים אשר חיזקו זה את זה והובילו להאטה והרעה במצב הכלכלי של פלסטינים רבים: התפרצות מתחדשת של מחלת הקורונה, האטה כלכלית קשה, ומשבר פוליטי עם ממשלת ישראל ששיבש את העברת הכנסות מגביית מיסים למשך למעלה מחצי שנה (מאי-נובמבר 2020). כתוצאה מכך, התמ"ג לשנה זו צפוי לרדת בכ- 8%.

למרות שההחלטה האחרונה של הרשות הפלסטינית לחדש את התיאום עם ישראל צפויה להקל על הלחץ הפיסקלי, עדיין צפוי פער מימון גדול של 760 מיליון דולר (גירעון לאחר מענקים צפויים) לשנת  2020. לכן נדרשים מאמצים נוספים מצד הרשות הפלסטינית, קהילת התורמים וישראל על מנת להבטיח מימון נוסף. תפקידה של ישראל בכלכלה הפלסטינית נותר מכריע, בהתחשב בכך שהזרמת ההכנסות מגביית המיסים הנעשית ע"י ישראל יכולה להבטיח תזרים ללא הפרעות - מהווה תנאי מרכזי להפחתת התנודתיות ושמירה על יציבות כלכלית בעתיד.

משבר הקורונה העלה את הסיכון במגזר הפיננסי, מה שהגביר את החששות לגבי היציבות לשיאים חדשים, במיוחד לאור העלייה בחשיפה הישירה והעקיפה של המערכת הבנקאית לרשות הפלסטינית, וההידרדרות באיכות תיקי האשראי של מגזרים מרכזיים בכלכלה. לכן, המדיניות להפחתת השפעת מגיפת הקורונה על הכלכלה הפלסטינית להיות ממוקדת, זהירה ומתוכננת היטב.

נתונים מרכזיים מהדו"ח:

אינפלציה: האינפלציה בשטחים הפלסטיניים הפכה לשלילית ברבעון השני של 2020 ומשקפת ירידה בביקוש כללי. העלייה במחירים לצרכן הייתה צנועה לפני ההתפרצות של מחלת הקורונה, אז עליות המחירים נעו בדרך כלל בטווח של 1-2 אחוזים. עם זאת, מאז אפריל, האינפלציה הפכה שלילית ובספטמבר המחירים היו נמוכים ב -1.5 אחוז בהשוואה לאלה בחודש המקביל ב- 2019, בשל ביקוש חלש מצד הצרכנים.

מצב האבטלה: בשיא הרבעון השני של 2020, כ -112 אלף פלסטינים איבדו את מקום עבודתם. מתוכם, כ -96 אלף איש איבדו עבודה בשטחים הפלסטיניים, במיוחד במגזרים אשר הושפעו מאמצעי ריחוק חברתי כגון תיירות, מסעדות ובנייה, וכ -25 אלף עובדים פלסטינים המועסקים בישראל אשר איבדו את מקום עבודתם.

ברבעון השלישי חל שיפור כאשר 50 אלף איש חזרו לעבוד, עם שיעור אבטלה של 28.8 אחוז. אך הנתון מסווה בתוכו את מצב האבטלה הקשה בעזה, כאשר 48.5 אחוזים מכוח העבודה מובטל ברבעון השלישי של 2020, ובגדה המערבית נרשם שיעור אבטלה של 18.2 אחוז.

עוני: העוני הושפע לרעה מהצמיחה האיטית בשנים האחרונות. על פי הנתונים העדכניים ביותר, 22 אחוזים מהפלסטינים חיו מתחת לקו העוני לפי הקריטריון האמריקאי לשנת 2016-7 (מבוסס על PPP של 5.5 דולר ליום). תחזיות על בסיס צמיחה של תוצר לנפש מצביעות על כך ששיעור העוני גדל כל הזמן מאז. ההערכה היא כי שיעור העוני עמד על 24 אחוזים לשנת 2018 ו- 27.5 אחוזים לשנת 2020, עלייה של 5.5 נקודות אחוז בארבע השנים האחרונות.

הדוח המפורט מצורף, וכולל נתונים וגרפים להמחשה.

 

למידע נוסף, באתר: קישור

ובדף הפייסבוק שלנו: קישור

התעדכנו בטוויטר: קישור

לערוץ היוטיוב שלנו: קישור

 

תגובות

מומלצים