המבצר שממשיך להסתתר בהר הכרמל

למה הרשויות לא מאפשרות לציבור לגלות את כל הבונקרים שנחפרו בכרמל ליד חורשת הארבעים במלחמת העולם השנייה, למקרה של פלישת הגרמנים לארץ, הבונקרים האלה יכולים לאכלס בתוכם מאות אלפים, לסרטונים ולהסברים מהמקום.

12.10.2017 מאת: פורטל הכרמל והצפון

כבר מספר שנים, שמיקי גוטשאלק, היסטוריון חובב ומומחה לתולדות הכרמל בשנות המנדט הבריטי, פועל לחשיפת מחפורות ובונקרים במרומי הכרמל מתקופת מלחמת העולם השנייה. במ...

הצבא הבריטי הקים מערך ביצורים על הכרמל, כי חשש מפני פלישה גרמנית לארץ דווקא מהצפון, מאחר ובאותם ימים של מלחמת העולם השניה לצבא הגרמני הייתה התקדמות מהירה בדרום רוסיה ובסוריה ולבנון שלטה ממשלת וישי הצרפתית, שהייתה אוהדת גדולה לנאצים.

התוכנית של הבריטים כללה הקמת קו ביצורים בכרמל, בשומרון ובגלבוע. הבריטים ואנשי ההגנה של הישוב היהודי עבדו יחדיו בהקמת מערך הביצורים הזה בכרמל, אחד מהעובדים במלאכת הביצורים היה אביו של מיקי גוטשאלק, היסטוריון חובב פנסיונר משרד הביטחון, ד"ר רודולף גוטשאלק, אחרי המלחמה הביצורים ננטשו והתמלאו בעפר ובצמחייה, עד שגוטשלק הבן חזר אליהם אחרי 67 שנים, בעקבות כך שבאחד מטיוליו בשבילי ההר מעד ונפל לבור עמוק, והתברר כי היה זה שריד לאחד הבונקרים שאביו וחבריו חפרו באותם ימים של מלחמת העולם השנייה.

מאז שב גוטשלק לכרמל כמה פעמים בשבוע, מצויד בטורייה ופינה טונות של עפר וסלעים מתוך הבונקרים ותעלות הקשר הישנות, יחד עם מתנדבים מכל הגילים חשף את מערכות ההגנה שהוקמו בשנות ה-40 על הכרמל אך מעולם לא עמדו בניסיון קרבי. 

עד היום חשף גוטשלק בכרמל, לא הרחק מאוניברסיטת חיפה, שתי מערכות ביצורים שכוללות בונקרים ותעלות קשר. הבונקרים צופים לעבר צפון חיפה ונועדו לסייע בהגנה על הנמל. בחלק מהמקרים נעזרו חופרי הבונקרים בהגנה שסיפק הסלע הטבעי. בבונקרים אחרים בוצרו העמדות בבטון.

.

 

 

תגובות

מומלצים