המחלה שאין לה תרופה

צליאק, הידועה בשמה העברי "כרסת", הינה מחלת מעי, שבה חשיפה לגלוטן, חלבון המצוי בדגנים מסוימים, כמו בחיטה, גורמת לתגובה הרסנית של מערכת החיסון, מהם הם תסמיני מחלת הצליאק, שיטות האבחון והתפריט המומלץ.

06.10.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
המחלה שאין לה תרופה

 

ד"ר אורלי אישך-אדיב, מנהלת שירות הגסטרואנטרולוגיה והתזונה בילדים ב"הלל יפה", מסבירה על המחלה.

חשיפה לגלוטן, גורמת לתגובה הרסנית של מערכת החיסון, תגובה דלקתית גורמת לנזק ברירית המעי הדק, וכתוצאה מכך לא מתאפשרת ספיגה נאותה של רכיבי המזון. 

בשנים האחרונות תפסה מחלת הצליאק תאוצה, הן מבחינת המודעות למחלה והן מבחינת יכולת האבחון.

"אף כי טרם הוכחו מחקרית הסיבות לנתונים ההולכים וגדלים של המאובחנים כרגישים לגלוטן, אחת ההשערות הינה כי צריכה רבה יותר של מוצרי מזון מתועשים, שגורמת, בשלבים מוקדמים של החיים, לעלייה בחדירות של המעיים, עלולה לתרום להופעת המחלה, שעדיין רב הנסתר על הנגלה בסיבות להופעתה", מציינת ד"ר אורלי אישך-אדיב, מנהלת שירות גסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים במרכז הרפואי הלל יפה.  

הנטייה הגנטית להתפתחות הרגישות לגלוטן קיימת בקרב לא מעט בני אדם. עם זאת, רק כ-30% מתוכם יאובחנו כחולי צליאק, נתון שהוא כאחוז- שניים מכלל האוכלוסייה.

ראוי לציין כי ישנן קבוצות סיכון בעלות נטייה לפתח צליאק בשכיחות גבוהה יותר, לדוגמה, חולי סוכרת סוג 1, חולים בתסמונת דאון, וכמובן, קרובי משפחה דרגה ראשונה של חולי צליאק.
להימנע מאכילת גלוטן ולהרבות באכילת פירות, ירקות וקטניות

תסמיני המחלה

ישנם מספר תסמינים שעשויים להעיד על קיומה של המחלה, בהם שלשולים, כאבי בטן, עצירויות, אנמיה, בעיות גדילה והתפתחות ועוד. "במידה שהילד מתלונן על אחד ויותר מהסימפטומים שצוינו", מסבירה ד"ר אישך-אדיב, "הוא יישלח לבדיקת דם לאימות או שלילת המחלה. בעבר היה נהוג לבצע ביופסיה כדי לקבוע בוודאות שהילד חולה בצליאק. בשנתיים האחרונות, במידה שיש תסמינים סוגסטיביים למחלה, יחד עם בדיקות דם המראות ערכים גבוהים של נוגדנים ספציפיים למחלה, אין חובה לבצע ביופסיה. מדובר בחידוש משמעותי, בפרט כשמדובר בילדים, שמונע את ההליך הפולשני של לקיחת הביופסיה מהמעי הדק", מסכמת ד"ר אישך-אדיב.

מה הפתרון?

למחלת הצליאק כאמור, אין תרופה. זאת ועוד, מחקרים מראים כי חולי צליאק הינם בעלי סיכון גבוה לפתח השמנת יתר ואי-סבילות לסוכר. אחת ההשערות לכך היא צריכת תזונה לא מאוזנת ועשירה בתחליפי גלוטן מתועשים במקום צריכה של מזונות עתירי סיבים ללא גלוטן.

הפתרון הוא אכילת מזון ללא גלוטן. "כפי שמומלץ לכלל האוכלוסייה, בריאים וחולים כאחד, יש להקפיד על תזונה נכונה, עתירת פירות, ירקות וקטניות, לצד מוצרי מזון נוספים, כולל בשר, דגים, מוצרי חלב וכדומה, ומינימום מזון מתועש", מסבירה ד"ר אישך-אדיב, ומוסיפה: "הללו מסייעים לטפח את החיידקים הטובים במעי, משפרים את תפקודה של המערכת החיסונית ויוצרים הגנה טובה יותר של הגוף, הן מפני נזקי גלוטן, במידה שהשתרבב לכלכלה בשוגג, והן מפני תחלואה נלווית נוספת".

 

תגובות

מומלצים