הפקרת בריאות ילדי הפריפריה

בעקבות חשיפת אפליית החיסונים: משרד הבריאות חוזר בו מההחלטה, חה"כ ביטון: "אף אחד לא היה מעלה בדעתו לחסן ילדים רק בפריפריה ולא במרכז. מדוע הפוך כן קורה? הגיעה העת שכל ילד יהיה שווה במדינת ישראל".

29.05.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הפקרת בריאות ילדי הפריפריה

הוועדה המיוחדת לזכויות הילד קיימה דיון בסוגיית הפקרת בריאות ילדי הפריפריה וההחלטה שלא לחסנם כנגד שפעת בשנה הבאה. את הדיון ניהלה היו"ר חה"כ יפעת שאשא ביטון (כולנו). בדיון השתתפו נציגים ממשרד הבריאות, החינוך והאוצר לצד נציגים מהסתדרות האחיות ובריאות הציבור.

את הדיון פתחה יו"ר הוועדה חה"כ יפעת שאשא ביטון תוך שהיא מדגישה כמה היא מזועזעת מההחלטה של משרד הבריאות שלא לחסן את ילדי הפריפריה בגלל מחסור בתקינה של אחיות. "איך יכול להיות שנאמרה אמירה כזו? האופציה הזו בכלל לא על השולחן! האמירה היא אמירה אומללה ומבטאת את התפיסה מעוותת. ילדי הפריפריה הם לא הפקר ואנחנו צריכים לדאוג שיהיה מענה שווה!"

ח"כ מאיר כהן (יש עתיד): "אזרח בפריפריה חי 4 שנים פחות בממוצע מאשר אזרח במרכז – אלו סיסמאות שאנו רגילים לשמוע ממחקרים ועכשיו הם מקבלים הכרה ממשרד הבריאות, שבא ואומר בצורה ברורה ילדים מהפריפריה לא יתחסנו – אלו דברים שמאפיינים מדינת עולם שלישי. צריך להביא את ילדי הצפון והדרום לכנסת להפגין. לא הגיוני שהילדים האלה מתגייסים לצבא אבל בכיתה ד' אנחנו לא מסתכלים עליהם. אני הייתי שר בממשלה ואני יודע שכאשר שר רוצה למצוא בתקציב 2 מיליון בשביל דבר כזה אפשר למצוא. למה שר החינוך ושר הבריאות לא יושבים יחד על מנת למצוא תקציב?".

חה"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד): "הפרסום פוגע בזכויות יסוד, בעיני זו שיטת מצליח מה שעשיתם. ההחלטה הייתה יכולה לעבור מתחת לרדאר אבל הדבר צף על ידי תקשורת. לא תהייה שיטת מצליח, חברי הכנסת יעמדו כאן כחוצץ ולא תהייה אפליה כנגד הפריפריה".

חה"כ לאה פדידה (המחנה הציוני): "אם את ההחלטה על אפליה במתן חיסונים, קיבל אכן מנכ"ל משרד הבריאות, הוא צריך להתפטר במידית! לא יתכן שב2018 אנחנו נראה שאין מיגון בצפון אין בריאות בצפון, אך דבר אחד יש - אזרחים. צריך לראות איך זה נפתר באופן מידי ואיך אמירה כזו לא נאמרת יותר".

ד"ר רבקה שפר (משרד הבריאות): "בזמן שצפון אנו לא מצליחים לאייש את התקנים כי אין אחיות שבאות לעבוד, בדרום אנו במחסור של תקנים. המקור לקושי הוא נושא השכר של אחיות בריאות הציבור, השכר שלהם נמצא בתחתית השכר בקרב האחיות. אנחנו מתכננים לקדם את עניין השכר יד ביד עם הסתדרות האחיות. אנחנו מבקשים השוואת שכר על מנת שאנשים באמת יבחרו לעבוד בתחום". בנוגע לחיסונים המתוכננים בשנה הבאה, אמרה שפר כי החלטת סגן השר היא כי החיסונים יבוצעו לכלל הילדים בארץ.

ד"ר מיכאל גדלביץ (רופא מחוז דרום, משרד הבריאות): "אני מתמודד עם תקנים ריקים, קיים פער של 20 תקנים בדרום בגלל שאין אטרקטיביות לתפקיד".

אחיות מלשכות הבריאות שהגיעו לדיון בוועדה הביעו את זעקתם על השכר הנמוך והמחסור בכוח אדם איתם מתמודדים, "סטטיסטית אני יכולה להצביע על כך שמאז שהוספנו את חיסון השפעת, כמות האירועים החריגים והטעויות שנעשו הגיעו לשיא מדאיג ביותר", אמרה אורלי עמרם, אחות מחוזית בלשכת הבריאות אשקלון. לדבריה, אחיות אינן מעוניינות בכלל לעבוד בשירות הציבורי, "אני מראיינת אחיות בלי סוף ויכולה לומר שאחת מתוך ארבעים, מוכנה לבוא לעבוד אצלנו. אם היא שרדה אתנו שנה שלמה, זה כבר הישג של ממש".

יו"ר הוועדה חה"כ יפעת שאשא ביטון סיכמה את הדיון: "משרד הבריאות מתחייב שילדי ישראל בכל הארץ יחוסנו בחורף הקרוב ואני דורשת שמבצע חיסונים שכזה לא יבוא על חשבון שירותים אחרים שייפגעו. בעוד חודש תתכנס הוועדה כדי לדון בתכנית מפורטת שמשרד הבריאות יגיש לטווח הארוך. אני דורשת שהמשרד ישווה בצעד ראשון את התנאים של אחיות תחנות משרד הבריאות לתנאים שמקבלות האחיות במיקור חוץ".

 

תגובות

מומלצים