הקשר בין צריכת קפה ובין שינויים בתפקוד המוח

ההשפעה של קפאין על המוח וכיצד שינויים אלו משפיעים על ההתנהגות עקב צריכת קפה, עם השפעות אפשריות על מצבים פיזיולוגיים ופתולוגיים, שתיית קפה על בסיס קבוע עשויה לשפר את יכול הריכוז ואת הבקרה המוטורית והערנות ע"י שינויים בתפקוד ובקישוריות במוח.

03.05.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הקשר בין צריכת קפה ובין שינויים בתפקוד המוח

 

כך עולה מתוצאות מחקר הדמייתי חדש, שפורסמו בכתב העת Molecular Psychiatry.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קפה הינו המקור הנפוץ ביותר בעולם לצריכת קפאין, חלקית בשל ההשפעות הפסיכו אקטיביות של Methylxanthine. מעניין כי ההשפעות של צריכה כרונית של קפה על הקישוריות המוחית עדיין אינן ידועות.

החוקרים ערכו השוואה בין 31 משתתפים ששתו קפה בקביעות (לפחות כוס קפה אחת ביום) אל מול 24 משתתפים שלא שתו קפה (פחות מכוס קפה אחת בשבוע) במטרה לבחון את ההשפעה של צריכת קפה סדירה על הקישוריות המוחית.

בתחילת המחקר, לא תועדו הבדלים בין הקבוצות בגילאי המשתתפים, או במספר שנות ההשכלה. עם זאת, שיעור הגברים היה מעט גבוה יותר בקבוצת המשתתפים שצרכו קפה (41.95% לעומת 33.33%). מעבר לנתונים דמוגרפיים, החוקרים בחנו את ההשפעה של הרגלי צריכת קפאין על דיכאון, חרדה ודחק בקרב המשתתפים, כפי שנקבע על-בסיס מדדי דיכאון, חרדה ודחק.

לאחר ראיון ראשוני עם המשתתפים, הם השלימו בדיקת MRI במצב מנוחה. אלו שלא נהגו לשתות קפה קיבלו לאחר הסריקה הראשונה זריקת קפה ובדיקת Functional MRI בוצעה לאחר כ-30 דקות.

לפני צריכת קפה, בקרב קבוצת המשתתפים ששתו קפה תועדה מגמה של קישוריות תפקודית נמוכה יותר במרכיבים של מרבית הרשתות במוח, אך תועדו הבדלים מובהקים סטטיסטית רק ברשתות סומטו-סנסוריות ולימביות. החוקרים מדווחים כי השפעות אלו נקשרו בקשר ליניארי עם תדירות צריכת מוצרים המכילים קפאין.

חשוב מכך, ההבדלים בין הקבוצות היו קטנים יותר לאחר שמשתתפים בקבוצה שלא שתו קפה קיבלו משקה קפה, ממצאים המעידים על קשר סיבתי אפשרי בין צריכת קפה ובין השינויים המתוארים לעיל בקישוריות מופחתת.

מניתוח הקישוריות המוחית עלה כי הקשרים הבולטים ביותר היו בתוך התלמוס, הצרבלום, גירוס פוסט-מרכזי מימין, גירוס טמפוראלי מדיאלי משמאל, גירוס פרה-מרכזי, גרעין קאודט דו"צ והפוטמן. לאחר צריכת קפאין, הפרופיל בקרב אלו שלא נהגו לשתות קפה היה דומה לזה שתועד בקרב אלו שנהגו לשתות קפה.

מניתוח דינאמי עלה כי תת-מערכת תפקודית אחת נותרה זמן ארוך יותר משמעותית באלו ששתו קפה, בהשוואה לאלו שלא שתו קפה (17.95 לעומת 8.95 שניות). מניתוח דינאמי נפרד עלה כי התוצאות לאורך החיים עמדו בקורלציה חיובית עם תדירות צריכת קפאין.

לא תועדו הבדלים בין הקבוצות ברמות דיכאון. עם זאת, בקרב אלו שנהגו לשתות קפה, רמות הדחק היו גבוהים יותר, בהשוואה לאלו שלא נהגו לשתות קפה. צריכת קפה בתדירות גבוהה יותר לוותה בחרדה מוגברת בגברים.

החוקרים כותבים כי ממצאי המחקר תורמים להבנת ההשפעה של קפאין על המוח וכיצד שינויים אלו משפיעים על ההתנהגות עקב צריכת קפה, עם השפעות אפשריות על מצבים פיזיולוגיים ופתולוגיים.

 

לידיעה במדסקייפ

 

תגובות

מומלצים