הרשויות המקומיות לא עמדו ביעד העסקת אנשים עם מוגבלות

40% מבין 314 הגופים הציבוריים הגדולים בישראל, הכוללים את הרשויות המקומיות, לא עמדו ביעד ההעסקה להעסקת אנשים עם מוגבלות. מספר רשויות מקומיות חויבו לשלם פיצויים על היעדר הנגשת מוסדות חינוך בעקבות תביעות שהוגשו.

12.04.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הרשויות המקומיות לא עמדו ביעד העסקת אנשים עם מוגבלות

 

נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים מפרסמת דו"ח סיכום פעילות לשנת 2020. הנציבות המשיכה לפעול לקידום שוויון זכויות, נגישות והכלה במהלך השנה. פעילותה בשנה זו אופיינה ברובה בהשלכות המשמעותיות של משבר הקורונה על אנשים עם מוגבלות. בין היתר חלה עלייה משמעותית בפניות ציבור, וכמו כן הנציבות נקטה פעולות פיקוח ואכיפה, וקידמה חקיקת חירום ששמרה על זכויותיהם של אנשים וילדים עם מוגבלות בתקופת המגיפה.

בשנת 2020 המשיכה הנציבות בפעילות השוטפת במגוון תחומים. עם פרוץ משבר הקורונה וההשלכות החמורות על אנשים עם מוגבלות ומשפחותיהם שנבעו ממצב החירום, פעלה הנציבות רבות על מנת לוודא כי זכויותיהם של אנשים עם מוגבלות נשמרות גם בתקופה, וכי אנשים עם מוגבלות נשארים על סדר היום, תוך יצירת ההתאמות הנדרשות בהנחיות על מנת לאפשר זאת.

בשנת 2020 נרשמו 6,000 פניות של אנשים עם מוגבלויות, 2,678 מהפניות שהתקבלו ב-2020 היו בנושאי נגישות, 468 מהפניות בתחום זה נגעו לנגישות ואפליה במוסדות חינוך, 727 לנגישות בשירות ו-324 לתקנות קורונה.

לפי נתוני הדוח השנתי של נציבות שוויון הזכויות לבעלי מוגבלויות, 1,343 מהפניות נוגעות לנושא התעסוקה, עלייה של 45% ביחס ל-2019. 40% מבין 314 הגופים הציבוריים הגדולים בישראל לא עמדו ביעד העסקת אנשים עם מוגבלות

במהלך שנה זו, ביצעו אנשי הנציבות 965 פעולות אכיפה ופיקוח והוצאו 276 צווי נגישות בעקבות ליקויים.

הוגשו והתנהלו 129 תביעות וחוות דעת משפטיות לקידום זכויות אנשים עם מוגבלות.

39% מהתביעות היו על נגישות במקום ציבורי, 22% היו על נגישות ואפליה בתחבורה ציבורית.

נגישות פרטנית בחינוך ותחום התעסוקה 17%. אפליה בשירות ציבורי 5%.

א. פעילות להגנה על זכויות אנשים עם מוגבלות בתקופת משבר הקורונה

קידום התאמות בתקנות החירום עבור אנשים עם מוגבלות כגון: פטור ממסכה, אפשרות ליציאה מעבר למרחק המותר בסגר, אפשרות הגעה של סייעות לבתי התלמידים ועוד. 
הקמת שולחן עגול בינמגזרי לנושא אנשים עם מוגבלות בתקופת הקורונה במסגרת השולחן העגול של משרד ראש הממשלה, והובלתו יחד עם עמותת אנוש.

מתן מענה מקצועי לפניות ציבור שגדלו בעשרות אחוזים  בנושאים כגון הנחיות החירום, מידע ותעסוקה.  
הנחיות נגישות לגורמים רלוונטיים, בדיקת אתרי אינטרנט ואפליקציות של גורמי ממשל. 

פעילות בנושא השלכות הקורונה על תעסוקת אנשים עם מוגבלות.  
פרסום אתר אינטרנט עם מידע מונגש ורלוונטי בעברית וערבית ועדכונו באופן שוטף במהלך השנה, פרסום מידע רב בפייסבוק. 

התמודדות עם המלצות ועדת הביואתיקה בנושא תיעדוף חולי קורונה קשים, אשר עלולות היו להפלות אנשים עם מוגבלות והובלה לשינויים בהמלצות אלה. 
עבודה עם משרדי הממשלה השונים על מנת לוודא המשכיות שירותים ומידע לציבור ובכלל זה: 
המשך אספקת שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות.
הנחיות שוטפות לאנשים המעסיקים עובד זר.
הסדרת נושאים בתחום החינוך כגון המשך לימודי החינוך המיוחד, הגעת סייעות לבתי התלמידים בלימודים מרחוק, ועדות אבחון והשמה מרחוק ונגישות גם בלמידה מקוונת.

ב.  פעילות לקידום שוויון זכויות, נגישות והכלה

טיפול בפניות הציבור -  בשנת 2020 טופלו 6015 פניות. 2678 פניות בנושאי נגישות, 3158 פניות בנושאי הפליה, תעסוקה ועוד, ו- 179 בקשות לפטור. 

תביעות - בשנת 2020 הוכנו 16 תיקים אזרחיים ונמשך הטיפול ב 24 תיקים משנים קודמות. כמו כן הגישה הנציבות חוות דעת ב 90 תיקים נוספים. בין התיקים טופלו השנה תיקים בשם אדם עם מוגבלות אל מול משרדי ממשלה. 

אכיפה וקידום נגישות - במהלך שנת 2020 נעשו 965 פיקוחים חדשים ו - 205 פיקוחים חוזרים, מתוכם 310 פיקוחי נגישות באתרי אינטרנט ובאפליקציות.  בהמשך לכך הוצאו 276 צווי נגישות. בנוסף בוצעו מספר פעולות הדרכה על מנת להעביר ידע רלוונטי לציבור מורשי הנגישות, רכזי נגישות וכן לציבור הרחב ואנשים עם מוגבלות. 

חקיקה -  במהלך שנת 2020 גובשה עם בשיתוף מחלקת ייעוץ וחקיקה הצעה לתיקון מקיף שיזמה הנציבות בחוק השוויון: חיזוק יכולות האכיפה והייצוג של הנציבות, הרחבת התחולה של החובה לייצוג הולם, ותיקונים נוספים.

קידום תעסוקה ואכיפת חוק ייצוג הולם - הנציבות המשיכה באכיפה בקרב הגופים הציבוריים הגדולים החייבים בייצוג הולם ובין היתר הוציאה כ 108 מכתבי התראה והמשיכה אכיפה אל מול גופים שאינם עומדים בחוק, כמו כן ערכה פעילויות הדרכה, פרסמה מידע ועוד. 

קידום השתלבות והכלה בחינוך - הזכות לחינוך הינה נושא רוחב בפעילות הנציבות, בכלל זה מקודמים נושאים כגון הרפורמה בחינוך המיוחד ומענים פארא-רפואיים בדרום. בנוסף מבוצעות פעילויות אכיפה בבתי ספר, מטופלות פניות ציבור רבות בנושאי נגישות פרטנית והשתלבות. 

קידום הזכות לחיים בקהילה, כשרות משפטית והזכות להורות - הנציבות מבצעת בקרות במסגרות דיור חוץ ביתי, הוסטלים, מעונות ומחלקות פסיכיאטריות. כמו כן עוסקת בקידום הזכות לכשרות משפטית. בנוסף בשנת 2020 נכתב דו"ח בנושא הזכות להורות. 

הדרכה, הסברה ופרסום מידע - המעבר למדיה מקוונת היווה הזדמנות להרחיב את פעילויות ההדרכה וההסברה ואף להגיע לקהלים חדשים. בכלל זה נערכו כ 40 וובינרים, ימי עיון וכנסים וכ-150 הרצאות, מרביתם במדיה המקוונת. 

קידום זכויות אנשים עם מוגבלות בפריפריה החברתית והגיאוגרפית -  נושא משמעותי בתכנית השנתית, השנה בוצעו פעילויות רבות כולל וובינרים בשפה הערבית, וובינרים קוליים לחברה החרדית, אתר האינטרנט תורגם כולו לשפה הערבית וכן הפקת חוברות בנוגע לזכויות בחינוך לחברה החרדית. 

פעילות לציון היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות 2020 - הפעילות נערכה סביב הנושא "ערך החיים של אנשים עם מוגבלות לאור דו"ח התיעדוף" והיא כללה כנס מקוון בן שלושה ימים והשקה של פרויקט חדש, ופרויקט רחב היקף בשם "שוויון בסלון" להעמקת ההכרות ומיגור סטיגמות. במסגרת זו נערו מעל 100 מפגשים. 

דיגיטציה ופרסום מאגרי מידע -  בשנת 2020 נמשך פיתוח המערכת הממוחשבת התפעולית של הנציבות והושקה המערכת לפניות הציבור. כמו כן פורסמו לראשונה שני מאגרי מידע דיגיטליים לציבור הרחב. 
פעילות בזירה הבינלאומית - בשנת 2020 הפעילות בזירה הבינלאומית כללה השתתפות בכנס Zeroproject, כנס המדינות באו"ם, סיוע לשגרירות ג'נבה בקידום הצעת החלטה ישראלית לארגון הבריאות העולמי ועוד. 

שיתוף ציבור -  שיתוף ציבור הוא עקרון מנחה בפעילות הנציבות. בשנת 2020 פעלה הועדה המייעצת של הנציבות וקיימה כ-8 פגישות, בנוסף נערכו  לא מעט שולחנות עגולים והיוועצויות בנושאים שעל סדר היום של הנציבות ובתחומי המחלקות השונות.

 

תגובות

מומלצים