התחתן עם שתי נשים נשלח לכלא

בית המשפט המחוזי בב"ש קיבל את עמדת הפרקליטות והטיל עונש מאסר בפועל של 7 חודשים על הנאשם, אימן אבו סקיק, שהורשע בעבירה של ריבוי נישואין, בית המשפט במסר חד משמעי, לפיו יש למגר את תופעת ריבוי הנישואין.

20.09.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
התחתן עם שתי נשים נשלח לכלא

 

הנאשם אימן אבו סקיק מהישוב ערוער בנגב הודה בעובדות כתב האישום, לפיו נשא בשנת 2006 לאשתו הראשונה וביוני 2017 ערך חוזה נישואין על פי הדין השרעי עם אישה נוספת, שהיא תושבת הרשות הפלסטינית.

לאחר מכן, פנה הנאשם והאישה השניה לבית הדין השרעי בב"ש בבקשה ליתן תוקף לנישואיהן ובית הדין אישרר את הנישואין.

בית המשפט השלום בב"ש הרשיע את הנאשם בעבירה של ריבוי נישואין.  בשלב הטיעונים לעונש, ביקשה הפרקליטות מבית המשפט להטיל על הנאשם עונש של מאסר בפועל, זאת בהתאם להנחיית היועץ המשפטי לממשלה שפורסמה בינואר 2017, לפיה במקרים בהם הורשע אדם בעבירת ריבוי נישואין, ככלל, תעתור התביעה לעונש הכולל רכיב של מאסר בפועל.

במסגרת גזר הדין, החליט בית המשפט לקבל את המלצת שירות המבחן והטיל על הנאשם עונש של של"צ בהיקף של 400 שעות, לצד מאסר על תנאי וקנס.

פרקליטות מחוז דרום (פלילי), באמצעות עו"ד לאונורה מונטיליו- סגל, הגישה ערעור על גזר הדין לבית המשפט המחוזי, במסגרתו ביקשה להחמיר בעונשו של הנאשם ולהטיל עליו עונש של מאסר בפועל, שכן לטענתה, "עונש של"צ אינו מבטא את חומרת המעשים ואת הפסיקה על פני עשרות שנים של בית המשפט העליון".

הפרקליטות הפנתה במהלך הדיון בערעור בין היתר גם לדו"ח הצוות הבין משרדי בראשות מנכ"לית משרד המשפטים, עו"ד אמי פלמור, שמצא כי על פי המחקרים, קורבנותיה העיקריים של הפוליגמיה הם נשים וילדים, הסובלים מהשלכותיה השליליות של התופעה, במרכזן הזנחה, נשירה ממוסדות לימוד ואבטלה.

לצד זאת, מלמדים המחקרים על השלכות שליליות נוספות המשפיעות על החברה הבדואית ועל החברה הישראלית בכללותה, בינהם נזקים נפשיים לנשים ולילדים, מאבקים בתוך המשפחה הפוליגמית, פגיעה בכבוד האישה ובמעמדה, אלימות כלפי נשים, פגיעה בילדים, יצירת נוער שוליים ועוד.

בערעור נטען, כי על בית המשפט להעביר מסר חד משמעי, לפיו יש למגר את תופעת ריבוי הנישואין, שכן התייחסות מקלה למעשי הנאשם- רק תנציח את הפגיעה בנשים.

בית המשפט המחוזי בב"ש (הרכב כב' הנשיאה רויטל יפה-כ"ץ, כב' הש' י. עדן וי' ייטב),  כאמור קיבל את עמדת הפרקליטות והטיל על הנאשם עונש של 7 חודשי מאסר בפועל.

בית המשפט ציין, כי "מקרה זה נמנה על אותם מקרים חריגים המצדיקים את התערבותנו, וזאת מאחר ונפלה שגגה מלפני ביהמ"ש קמא אשר השפיעה על גזירת העונש והביאה להקלה יתרה עמו חרף מדיניות הענישה; חרף חומרת המעשים; וחרף החובה של בתי המשפט לתת ידם לשים קץ להתעמרות ולפגיעה של הנאשם בנשותיו בדרך של ריבוי נישואין".  

כמו כן צוין בפסק הדין, כי "עצם הנישואים השניים יש בהם משום התאכזרות לנשים (ובעיקר לאישה הראשונה) ולילדיהן, גם אם אכזריות זו אינה מקבלת ביטוי פיזי או כלכלי".

עו"ד לאונורה מונטיליו סגל מפרקליטות מחוז דרום (פלילי): " לנישואים פוליגמיים נזקים רבים ובראשם פגיעה במעמד האישה בחברה הבדואית. בית המשפט העביר היום מסר ברור כי מדובר בתופעה פסולה, אשר פוגעת בצביונה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית המקדמת שיוויון בין המינים ולכן יש למגרה, בין היתר באמצעות השתת ענישה מרתיעה".

 

תגובות

מומלצים