זמני המתנה לרפואה יועצת בקהילה

זמני המתנה ארוכים לרופאים יועצים נמצאו כסיבה המובילה לפנייה לרפואה הפרטית, על פי סקר שערך מכון ברוקדייל במחצית השניה של 2018. מכאן, שזמני המתנה ארוכים עשויים להגדיל את אי השוויון בבריאות.

14.10.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
זמני המתנה לרפואה יועצת בקהילה

 

באתר משרד הבריאות פורסמו נתונים עדכניים הכוללים את שני הרבעונים הראשונים של שנת 2019. נתונים אלו הם תפוקה של התוכנית למדידת זמני המתנה ברפואה, שפועלת מזה כשנה והיא חלק מהתכנית לחיזוק הרפואה הציבורית בישראל.

תוכנית מדידת זמני המתנה מבוצעת במסגרת ובהובלת חטיבת טכנולוגיות רפואיות, מידע ומחקר בראשות ד"ר אסנת לוקסנבורג. את התוכנית מנהלת ד"ר רחלי ווילף-מירון, בעזרת צוות מומחים במכון גרטנר לחקר אפידמיולוגיה ומדיניות הבריאות, צוותים מקצועיים ממשרד הבריאות ומומחים מהאקדמיה לתורת התורים ולסטטיסטיקה.

התהליך מתנהל בשותפות מקצועית ותוך דיאלוג מתמשך עם נציגי ארבע קופות החולים.

שיטת המדידה פותחה שיטה ייחודית  לישראל לחישוב זמני המתנה, על בסיס התורים הפנויים שארבע קופות החולים מציעות למבוטחיהן לפי אזורים גאוגרפיים. נאספו 50 התורים הפנויים הראשונים עבור כל יומן רופא בכל אחד מימי הדגימה במהלך שישה חדשים רצופים. כ-5 מיליון תורים שמשו בסיס לחישוב זמני ההמתנה בשני הרבעונים הראשונים של 2019.

על מנת להעריך את הביקוש היומי, נעשה שימוש בנפח הפעילות החודשי לכל יומן רופא.

השיטה מאפשרת חישוב זמני המתנה שמוצעים על ידי הקופות בשני אופנים:

  1. זמני המתנה לרופא מסוים כלומר השיטה מניחה בחירת רופא (למשל, מבוטח מבקש לקבוע תור לאורתופד ד"ר משה כהן)
  2. זמני המתנה לרופא כלשהו, ללא בחירת רופא (מבוטח מבקש את התור הקרוב ביותר שיש לקופה להציע לאורתופד כלשהו באזור שפלת יהודה, למשל).

אופן הצגת זמני ההמתנה

נעשה שימוש במערכת מידע גיאוגרפית (Geographic Information System – GIS) לצורך הצגה מרחבית של התוצאות. התוצאות מוצגות בשלוש רמות: ברמה הארצית, לפי 52 אזורים טבעיים (בהם עובדים לפחות 3 רופאים) ולפי ישובים (בהם עובדים לפחות 7 רופאים).

כל התמחות מיוצגת על ידי מפה נפרדת עם צבע מוביל שונה. המידע המוצג על גבי המפות מתייחס לזמני ההמתנה שמוצעים על ידי הקופות לפי רופא מסוים. מדד זה נבחר להוביל משום שבדרך כלל זו העדפת המבוטחים, ומשום שקיימת חשיבות רפואית בשמירת הרצף הטיפולי אצל אותו רופא.

המדד הסטטיסטי המוביל שנבחר וקובע את גווני הצבע על גבי המפה הוא חציון (אחוזון 50). החציון משקף את מספר הימים שמחצית  ממבקשי התור ימתינו פחות ממנו, ומחצית ממבקשי התור ימתינו יותר ממנו. המערכת מאפשרת לצפות במדדים סטטיסטיים נוספים כמו ממוצע זמני ההמתנה, סטיית תקן, ואחוזונים נוספים.

המפות מציגות את ערכי החודשים אפריל עד יוני 2019. על ידי לחיצה על מסנן "תקופת דיווח" בפינה הימנית העליונה של המסך, ניתן לצפות בנתוני תקופות נוספות: ינואר עד מרס 2019 ודצמבר 2018 (הפרסום הראשון של זמני המתנה התבסס על דצמבר 18).

בהסתכלות על שלוש תקופות הדיווח (ראו תרשים בהמשך) ניתן לראות תנודות, עם ירידה בין דצמבר 2018 לרבעון ראשון של 2019, ועלייה ברבעון שני של 2019. הרבעון השני של השנה כלל את החגים פסח, יום העצמאות ושבועות, דבר העלול להוביל לזמני המתנה ארוכים יותר. בשל העובדה שתוכנית המדידה החלה רק בשנה האחרונה, לא ניתן לקבוע שחלה התארכות בזמני ההמתנה, משום שאין כרגע מספיק נתונים כדי לבחון מגמות ארוכות טווח.

ממצאים עיקריים ברמה הארצית לתקופה שבין אפריל – יוני 2019

  • זמן ההמתנה החציוני לרופא מסוים ברמה הארצית נע בין 10 ימים ברפואת נשים, ל-20 ימים ברפואת עור. בהתמחות השכיחה ביותר – אורתופדיה, החציון עומד על 14 ימים.
  • זמן ההמתנה לרופא כלשהו קצר יותר בכל אחת מההתמחויות והוא נע בין 6 ימים לרופא עיניים או רופא נשים ועד 13 ימים לרופא עור (ראו תרשים בהמשך).  
  • זמן ההמתנה הממוצע הוא כצפוי, ארוך יותר מהחציון כי הוא לוקח בחשבון את ה"זנב" הארוך שבו כלולים תורים למומחים בכירים ומבוקשים שהמטופלים מוכנים לחכות להם זמן רב. הממוצע הארצי לרופא מסוים נע בין 16.3 ימים לרופא א.א.ג. ועד ל-24.2 ימים לרופא עור. באורתופדיה, ההתמחות עם נפח הפעילות הגדול ביותר, ממוצע זמן ההמתנה לרופא מסוים הוא 18.1 ימים. ראו נתונים נוספים.
  • המדדים מדגימים הבדלים בזמני המתנה בין אזורים טבעיים ובין יישובים.
  • כאשר מקבצים את האזורים הטבעיים לשבעה מחוזות, חציון זמני המתנה לרופא מסוים מדגים את המגמות הבאות: מחוז הצפון בולט לטובה עם זמני המתנה קצרים ביחס ליתר המחוזות בשלוש התמחויות – א.א.ג., אורתופדיה, ונשים; מחוז הדרום מדגים זמני המתנה ארוכים ביחס ליתר המחוזות באורתופדיה ונשים (בהתמחות האחרונה – יחד עם יהודה ושומרון); מחוז יהודה ושומרון מדגים זמני המתנה ארוכים יחסית בא.א.ג., נשים ועיניים, ומחוז תל-אביב מדגים זמני המתנה ארוכים ברפואת עור. גרפים לפי מחוז אנא ראו נתונים נוספים.

מה אנו עושים עם הממצאים שעולים מהמדידה?

  • משקפים אותם באופן עיתי, לפי רבעון, לצרכני הבריאות, כדי שכל אחד ואחת מהם יוכלו לראות מה זמן ההמתנה למומחה באזור מגוריהם.
  • מאתרים פערים, חוקרים את הגורמים לפערים שאותרו ומגבשים כיווני פעולה לצמצום זמני המתנה ארוכים. בימים אלו אנו עורכים, בשיתוף עם המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות, מחקר הבוחן את הפערים בזמני המתנה ברפואת עיניים על פני הרצף קהילה בי"ח: רפואת עיניים  בקהילה, טיפולים הניתנים במרפאות החוץ של בתי החולים, והמתנה לניתוח קטקרט, שהיא הפרוצדורה הניתוחית השכיחה ביותר בישראל.
  • בנוסף אנו עורכים בימים אלו סקר, בשיתוף עם מכון ברוקדייל כדי לבחון לעומק את חווית המטופל בהקשר של זמני המתנה, כולל הצורך בייעוץ רפואי, הניסיון לקבוע תור, אופן קביעת התור ומימושו. הסקר יספק לנו תובנות לגבי צמתים בהם "נושרים" מטופלים שוויתרו על המערכת הציבורית ועברו למסלול הפרטי או ויתרו לגמרי על טיפול רפואי, במטרה לגבש התערבות הולמת. 

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים