חשיבות הכליות בגוף האדם

כ 850 מיליון אנשים סובלים ממחלות כליה שונות ברחבי העולם. מחלת כליות כרונית גורמת למוות לפחות ל- 2.4 מיליון בני אדם ונכון להיום הינה הסיבה השישית למוות. במדינות רבות בעולם הטיפול במחלות הכליה אינו זמין בגלל עלויות גבוהות מדי.

20.03.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
 חשיבות הכליות בגוף האדם

 

מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בביה"ח כרמל ד"ר ויקטור פרחויקי יחד עם מנהל הסיעוד של המכון עיזאת שלאעטה הצטיידו במכשירי לחץ דם ויצאו מהמחלקה למסדרונות בית החולים כדי לבדוק לחץ דם לעשרות מבקרים ועובדים בבית החולים.

בדיקות לחץ הדם נעשו במסגרת יום הכליה הבינלאומי החל החודש.  ד"ר פרחויקי מכרמל המשמש גם יו"ר האיגוד הישראלי לנפרולוגיה ויתר לחץ דם הסביר ואמר כי " יום הכליה הבינלאומי הינו מיזם עולמי המתקיים מדי שנה במהלך חודש מרץ. מטרת היום הינה להגביר את התודעה של כולנו אודות חשיבותן של הכליות בעת בריאות ובעת מחלה.

מחלת כליות כרונית ((CHRONIC KIDNEY DISEASE- CKD הינו מצב בו מאבדים באופן הדרגתי את תפקוד הכליות במשך חודשים או שנים. המחלה אינה מדבקת, אולם 1 מכל 10 בני אדם בארץ ובעולם סובלים ממנה.

למרות שיש דרגות שונות של חומרה, הסביר ד"ר פרחויקי לרוב למחלות הכליה הכרוניות אין ריפוי ולכן יש צורך בטיפול לאורך כל החיים. ביום הכליה אנו מבקשים לציין את חשיבות המחלה הכליתית והדרכים למניעתה. השנה יום הכליה מתקיים בסימן: "בריאות הכליה לכל אחד ובכל מקום".

מנהל הסיעוד של המחלקה עיזאת שלאעטה מציין כי בכרמל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם נותן טיפולים מורכבים ביותר בשיתוף פעולה עם היחידות לטיפול נמרץ של בית החולים, כמו כירורגית לב וחזה, טיפול נמרץ נשימתי וטיפול נמרץ לב, ובנוסף מספק גם את השירותים הבאים: טיפול בהמו-דיאליזה ובדיאליזה פריטוניאלית לחולים הסובלים מאי ספיקת כליות כרונית.

טיפול בדיאליזה לחולים הסובלים מאי ספיקה כלייתית חריפה. לרשות החולים עומדים אנשי צוות מיומנים – צוות רפואי, סיעודי, עובדת סוציאלית, דיאטנית. כאשר הדגש הינו על טיפול אישי הרואה את כלל צרכי המטופל ומשפחתו.

ד"ר פרחויקי מרחיב ואומר כי כיום כ 850 מיליון אנשים סובלים ממחלות כליה שונות ברחבי העולם. מחלת כליות כרונית גורמת למוות לפחות ל- 2.4 מיליון בני אדם ונכון להיום הינה הסיבה השישית למוות.

כשל כלייתי חד (ACUTE KIDNEY INJURY)  המהווה אחת הסיבות למחלה הכרונית, פוגע ביותר מ- 13 מיליון אנשים כל שנה, כ- 85% מהם במדינות בעולם השלישי. כ- 1.7 מיליון בני אדם מתים כל שנה בגלל מחלה חריפה זו.

למרות חשיבותה של מחלת הכליות, קיים פער עצום בהתייחסות למחלת הכליות עם חוסר שוויון בולט בין מדינות שונות. הן המחלה החריפה והן המחלה הכרונית לעיתים קשורות למצבים סוציו- כלכלי וכולל עוני, הפליה מגדרית, חוסר השכלה, סיכונים בעבודה וזיהום סביבתי, בין היתר.

ד"ר פרחויקי מדגיש כי אבחנה מוקדמת, מניעה ועיכוב בהתקדמות המחלה הם אופציות בנות קיימא להורדת עלויות וסבל לאנשים עצמם ולמדינותיהם. לצערנו עדיין יש מחסומים במערכת הבריאות המונעים גישה קלה, איכותית ונאותה לטיפול במחלות הכליות שלנו. במדינות רבות בעולם הטיפול במחלות הכליה אינו זמין בגלל עלויות גבוהות מדי, חוסר תשתיות והעדר צוותים המומחים בטיפולי מחלות הכליה.

בהתחשב בגידול המדאיג של מחלות כליה בעולם, יש צורך בשינוי דרסטי במניעה וטיפול של המחלה. דרושה בדיקה מוקדמת של אנשים עם סיכון גבוה לחלות ממנה. אבחנה וטיפולים מוקדמים חוסכים הן במשאבים והן בסבל ומעכבים את הצורך בדיאליזה. 

ד"ר פרחויקי ומנהל הסיעוד בודקים לחץ דם למנהל ביה"ח ד"ר אבי גולדברג, צילום אלי דדון

 

תגובות

מומלצים