טכניקת צנתור חדשה לחולים שבעבר נאלצו לעבור ניתוח לב פתוח חוזר

גישה טיפולית חדשנית, שיושמה לאחרונה ברמב"ם, אפשרה לראשונה בישראל לבצע השתלת מסתם בתוך מסתם בעמדה אאורטלית, במטופלים שעד כה נאלצו לעבור ניתוח לב פתוח חוזר לטובת ההליך.

10.01.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
טכניקת צנתור חדשה לחולים שבעבר נאלצו לעבור ניתוח לב פתוח חוזר

צילום: בן יוסטר

הטיפול החדש נעשה בטכניקה של צנתור, בחולים הנמצאים בסיכון גבוה לחסימת מוצא העורקים כליליים בעת הפעולה, שבעבר הייתה עלולה להוביל למוות 

בעשור האחרון נהוגה שיטת החלפת מסתם באמצעות צנתור (TAVI), אשר החליפה במידה רבה את הצורך בניתוח לב פתוח להחלפת מסתם אאורטלי. בין החולים שבעבר עברו החלפת מסתם אאורטלי בניתוח לב פתוח, ישנם מטופלים שבגופם הושתל תותב ביולוגי (עלי המסתם המושתל הם מרקמה ביולוגית ואינם ממתכת). עם השנים התותב המושתל עלול לעבור תהליכי שחיקה והתנוונות ותפקודו להיפגע. הפגיעה בתפקוד עלולה להתבטא בהיצרות חוזרת (נשנית) קשה או בדליפה חמורה, אשר יכולה להוביל לאי ספיקת לב. 

בעבר, חולים אלה נזקקו לניתוח לב פתוח חוזר להחלפה חוזרת של המסתם האאורטלי, אך מאז שהחלפת המסתם באמצעות צנתור ((TAVI הפך לחלופה לניתוח לב פתוח, במרבית החולים הללו ניתן להשתיל  מסתם של TAVI בתוך המסתם המנוון ולחסוך את הניתוח החוזר שכרוך לרוב בסיכון גבוה.

מתוך קבוצת החולים הייחודית הזו, ישנם חולים אשר עבורם השתלת מסתם בתוך מסתם לא הייתה אפשרית עד כה, בשל הסיכון לחסימת מוצא העורקים הכליליים בעת ההשתלה, מצב העלול לגרום להתקף לב ולמוות פתאומי בעת הפעולה או בשעות שאחריה.

השיטה החדשנית, שבוצעה לאחרונה ברמב"ם, מאפשרת באותם חולים שהסיכון לחסימה כלילית אצלם גבוה, לבצע קרע מכוון של עלי המסתם התותב שהושתל בניתוח הקודם והתנוון, לפני השתלת המסתם הנוסף בדרך של צנתור (TAVI). לאחר יצירת הקרע המכוון, מתאפשרת פעולת השתלת המסתם בתוך המסתם בצנתור, כמו בחולים שאינם נמנים על קבוצת הסיכון. 

החולה שטופלה לראשונה בארץ, בת 75, אשר שמשה בעבר כאחות ברמב"ם, עברה החלפת מסתם אאורטלי לתותב ביולוגי בשנת 2014, ניתוח שהיה מורכב מאד מבחינה טכנית. בהדרגה המסתם התותב התנוון ונוצרה בו היצרות חמורה מחדש. בנוסף התפתחו הפרעות בתפקוד של מסתמי הלב האחרים של החולה, והיא פתחה סימנים של אי ספיקת לב, קוצר נשימה במאמץ מינימלי ואי יכולת לבצע פעילות בסיסית בבית.

הערכת הרופאים ברמב"ם היתה כי ניתוח חוזר להחלפת המסתם האאורטלי, בנוסף להחלפה של המסתמים המיטרלי והטריקוספידלי, שגם תפקודם הופרע, כרוכים בסיכון גדול וכי סיכויי המטופלת לשרוד ניתוח כזה נמוכים. גם שיטת הטיפול של השתלת מסתם בתוך מסתם, העמידה את המטופלת בסכנת חיים, שכן היתה בסיכון גבוה לפתח חסימה של העורק הכלילי במהלך הטיפול. 

לאחר התייעצות עם מומחים המובילים את הטיפול בשיטה החדשנית בחו"ל, הוחלט ליישם את השיטה במקרה הזה, כאמור לראשונה בישראל. הפעולה בוצעה בהצלחה וללא סיבוכים. כבר באותו ערב המטופלת אכלה ארוחת ערב ולמחרת הסתובבה במחלקה, כאשר היא מרגישה טוב ומדווחת על שיפור ניכר בתסמינים. כעבור יומיים היא שוחררה לביתה.

"אין מדובר במוצר חדש, אלא בשיטה יצירתית וחדשנית", מסביר ד"ר ארתור קרנר, מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית ברמב"ם ומי שהוביל את הניתוח החדשני, " השתמשנו בטכניקות ובמוצרים מהמדף, כדי לאפשר טיפול באמצעות צנתור, בחולים שעד כה הפעולה לא הייתה אפשרית עבורם בשל סיכון גבוה לחייהם. זהו עוד מחסום שנפרץ בטיפול במחלות מסתמיות, בדרך של צנתור, המאפשר לחולים נוספים ליהנות מפתרון זעיר פולשני ויעיל ולהימנע מניתוח לב פתוח חוזר. זוהי דוגמה של יצירתיות, יוזמה, נחישות וחתירה למצוינות למען המטופלים ברפואה הציבורית".

 

תגובות

מומלצים