יום המאבק באלימות ופשיעה בחברה הערבית

הכנסת קיימה היום יום מיוחד לציון המאבק באלימות ופשיעה בחברה הערבית, ביוזמתו של חבר הכנסת איימן עודה, יו"ר הרשימה המשותפת, הנער מאום אל פאחם לא צריך לפחד להסתובב ברחוב, בדיוק כמו הנער מכפר סבא

10.07.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
יום המאבק באלימות ופשיעה בחברה הערבית

לאורך היום התקיימו דיונים בוועדות השונות שדנו בתופעה ובדרכים למיגורה וכן כנס מרכזי בהשתתפות חברי כנסת, מזכיר הממשלה, ניצב ג'מאל חכרוש ונציגים מהמשטרה, נציגים ממשרד האוצר, ארגוני חברה אזרחית, נציגי וועדת המעקב, נציגי רשויות מקומיות וכן משפחות נפגעות.

חבר הכנסת איימן עודה, יו"ר הרשימה המשותפת: "האוכלוסיה הערבית סובלת מהיעדר יחס, מהיעדר תקציבים ומחוסר שוויון מחריד בכל התחומים -  בחינוך, ברווחה, בבריאות, בתרבות. לאזרחים ערביי ישראל אין גב מרשויות המדינה שיתמוך בהם. לאישה מג'לג'וליה מגיע ביטחון בדיוק כמו לאישה מתל אביב. הנער מאום אל פאחם לא צריך לפחד להסתובב ברחוב, בדיוק כמו הנער מכפר סבא. לילד ברמלה צריכה להיות מסגרת אחר הצהריים בדיוק כמו לילד ברעננה."

צחי ברוורמן, מזכיר הממשלה בירך את הנוכחים בכנס ואמר כי נושא האלימות והפשיעה  נמצא על סדר יומה של הממשלה: "נעשות פעולות רבות בעניין הזה למיגור הפשיעה, ואני שמח לשמוע מהגורמים המקצועיים סקירה של הנושא היום".

ניצב ג'מאל חכרוש, העומד בראש המנהלת לשיפור שירותי המשטרה ביישובים הערביים: "התחלנו עבודה לחיזוק המשטרה ברחוב הערבי, ואנחנו רואים שאיפה שיש תחנות משטרה יש ירידה באלימות. זו תחילת הדרך. אני מבין שהציבור רוצה לראות תוצאות מיידיות אבל ההתמודדות עם ארגוני הפשיעה זו עבודה של שנים".

מאזן גנאים, יו"ר ועד ראשי הרשויות המקומיות הערביות: "אני פותח את דבריי ב"הצילו!". המשטרה צריכה לדאוג לביטחון האישי שלנו שהופקר. הניצב ג'מאל חכרוש הוא לא משיח, הוא לא יכול להציל אותנו לבד. המשטרה הוכיחה שהיא יכולה למגר את הפשע. למה בנתניה כן ואום אל פאחם לא?".

תאבת אבו ראס ואמנון בארי-סוליציאנו, מנכ"לים שותפים בקרן אברהם: "יש פער עצום בין מה שיהודים מקבלים וערבים מקבלים מהמדינה בתחומי שיטור, אכיפה וביטחון אישי. המדינה לפעמים לא קיימת בחברה הערבית, הפשע נוצר בוואקום".

ראונכ נאטור, מנכ"לית שותפה בעמותת סיכוי: "שישים אחוזים מתלמידי הבית ספר חווים אלימות באופן יומיומי. הטיפול בבעיה דורש את ההתגייסות הפנים חברתית אבל האחריות היא של המדינה. כיום התכניות למניעת אלימות כלליות ולא מותאמת לצרכים של החברה הערבית".

השיח כאמל ריאן, מייסד אמאן המרכז הערבי למאבק באלימות "אני רוצה לדבר כאבא שאיבד את הבן שלו. הוא יצא מהבית, וחזר בארון. הסיטואציה הזו היא שדחפה אותי לשנות את החיים שלי ולהשקיע אותם בנושא, על מנת שאנשים אחרים לא ישתו מהכוס הזו. את המילה "תקווה" אני מפנה אותה אלינו, למשפחות - אסור לנו לאבד את התקווה. את המילה "אמון" אני מפנה למשטרת ישראל, לא רק אנחנו צריכים לתת אמון במשטרה, גם המשטרה צריכה לתת אמון בנו".

נאילה עוואד, מארגון נשים נגד אלימות: "כולנו מרגישות חוסר ביטחון. אני צריכה לחשוב פעמיים אם הבן שלי ייסע באוטובוס, אני צריכה לחשוב פעמיים אם לשבת במרפסת כי אני שומעת צרור של יריות באוויר. זה איום על החיים שלנו. לו זה היה מאיים על ביטחונה של מדינת ישראל היו הופכים עולמות. אבל כשזה מגיע לחברה הערבית וכשזה מגיע לנשים ערביות פלסטיניות לאף אחד לא איכפת.

חבר הכנסת איימן עודה סיכם את היום במליאת הכנסת והוסיף: "יש פער בלתי מתקבל על הדעת, בין ההצהרות של נציגי המשרדים על חשיבות הנושא לבין הפעילות בשטח. אנחנו דורשים תוכניות ברורות, מתוקצבות, עם יעדים ולוחות זמנים ברורים. שום פתרון לא יוכתב לחברה הערבית "מלמעלה", הדרך היחידה לפעול היא בשיתוף פעולה מלא עם איתנו, נבחרי הציבור ומנהיגי החברה הערבית. אנחנו דורשים שוויון, אנחנו דורשים את הזכות לחיים, ולחיים בטוחים".

בין הארגונים השותפים ליום קרן אברהם, סיכוי, מרכז אמאן, ועדת המעקב העליונה של הציבור הערבי בישראל, ועד ראשי הרשויות המקומיות הערביות, נשים נגד אלימות, מרכז מוסאוא, נעמ"ת, עמותת הגליל.

 

תגובות

מומלצים