ילדים לא נחשפים לאור השמש

82% מהילדים נמצאים בחשיפה ממושכת למסכים שהנזק ממנה נובע לא רק מהקרינה אלא מהקרבה של המכשירים לעין ואימוץ יתר של שריר העין, כ-58% מהילדים נחשפים לאור יום במשך שעה אחת או שעתיים.

02.02.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
ילדים לא נחשפים לאור השמש

 

סקר של חברת CooperVision חושף מגמות מרכזיות אודות מצב הראייה של תושבי ישראל ועל החששות שלהם מהתפתחות זו. הסקר התבצע בקרב מדגם של 833 אימהות לילדים בגילאים 6 עד 18 ברחבי הארץ.

הסקר בחן גורמי סיכון מרכזיים לראייה ובראשם חשיפה מועטה לאור וצפייה במסכים במשך שעות רבות. על פי הממצאים כ-58% מהילדים נחשפים לאור יום במשך שעה אחת או שעתיים (בין שהם מרכיבים משקפיים ובין שלא). לכך מתווספת החרדה מפני צפייה ממושכת במסכים שהובעה על ידי 82% מהמשתתפות.

"לדאגות הללו של אימהות יש בסיס רפואי מדעי", אומר פרופ' יאיר מורד, רופא עיניים ומנתח בכיר, מנהל היחידה לרפואת עיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי אסף הרופא. "אור טבעי הוא המתווך של גדילת גלגל העין בצורה תקינה והעדר אור טבעי משבש גדילה זו. הדבר חמור במיוחד בגילאים צעירים של בני 6 עד 12 שבהן גדילת העין היא מהירה. במשך מאות שנים בני אדם נחשפו לאור טבעי במשך 12 עד 15 שעות ביום וצמצום החשיפה לשעה עד שעתיים ביום בקרב ילדים ובני נוער נוגדת את הטבע ומזיקה באופן ישיר. לכך מתווספת החשיפה הממושכת של ילדים ובני נוער למסכים שהנזק ממנה נובע לא רק מהקרינה אלא מהקרבה של המכשירים לעין ואימוץ יתר של שריר העין".

לדברי פרופ' מורד, קוצר הראייה בישראל צמח משיעור של 20% בשנת 1990 ל-28%  בשנת 2003 ולשיעור של 34% בשנת 2019, חלק משמעותי ממנו נובע מגידול קוצר הראייה בקרב ילדים ובני נוער.

מחקר עדכני שהתפרסם בחודש דצמבר האחרון מצא כי בעיות קוצר הראייה בקרב ילדים ובני נוער מתגברות גם בקרב בני הגילאים 16-19.

המחקר נערך בקרב למעלה מ-104 אלף מועמדים ומועמדות לשירות ביטחון והציג את ההחמרה בקוצר הראייה בטווח זמן של 24 שנים. בין השנים 1971-1982 שכיחות קוצר הראייה בקרב גברים הגיעה ל-17.9% והיא צמחה ל-22.7% בין השנים 1983-1994 – דהיינו צמיחה של 26%.

בקרב הנשים שכיחות קוצר הראייה צמחה ב-29% ! משיעור של 23.9% בשנים 1971-1982 ל-30.8% בין השנים 1983-1994.  (המחקר נערך על קבוצת רופאים: ד"ר ינון שפירא, ד"ר מיכאל מימוני, ד"ר יוסי מחלוף, ד"ר יורם צ'אלטר, ד"ר חיתאם סאאב וד"ר עידי מצר)

הסקר האחרון CooperVision משקף מגמה זו ואף מעיד על עוצמתה הגדולה יותר בקרב ילדים ובני נוער: 45% מהאימהות הצהירו כי לפחות אחד מילדי המשפחה מרכיב משקפיים ובמקרים רבים בן משפחה נוסף מרכיב משקפיים. (האימהות עצמן: 59%, האבות: 37%, ילדים אחרים בגילאים 18 ומעלה: 21%).

נתון מדאיג נוסף נוגע לגיל הצעיר של מרכיבי המשקפיים: 17% לפני גיל 6, 24% בגילאים 6-8 ו-29% בגילאים 9-11. הנתונים מעידים, אם כן, כי 70% ממרכיבי המשקפיים הם ילדים בגילאים נמוכים (להבדיל מבני נוער). נתון שמחזק את הטענה כי החשיפה לגורמי סיכון משפיעה במיוחד בגילאים הצעירים יותר.

לאור הנתונים אין פלא שתכיפות הביקורים אצל רופאי עיניים ואופטומטריסטים היא גבוהה: כ55% מהילדים נבדקים אצל רופא עיניים אחת לחצי שנה או שנה ו-72% מהם נבדקים אצל אופטומטריסטים במהלך אותה תקופת זמן.

הסקר מתייחס בהרחבה לתפישות הרווחות אודות עדשות מגע וחושף העדפה גוברת והולכת לפתרון זה של בעיות קוצר ראייה. במשך שנים סברו הורים רבים כי עדשות מגע לא מתאימות לילדים בשל גילם הצעיר, התפישה כי המוצר מורכב ודורש התעסקות רבה, יש בהם פוטנציאל נזק והילדים עלולים לחשוש מהם.

הגידול בהיקפי קוצר הראייה בקרב ילדים וצרכים תדמיתיים ותפעוליים חוללו שינוי ביחס לעדשות מגע. לדברי האימהות על פי הסקר 46% מהילדים לא אהבו את המשקפיים שלהם ואת המראה שלהם אתם. 25% סברו שיותר קל להם לעסוק בפעילות ספורטיבית עם עדשות מגע. ל-17% פשוט לא היה נוח עם משקפיים ו-8% חוו קושי חברתי כשהרכיבו משקפיים.

יצרני עדשות המגע מצדם פיתחו ושילבו חידושים שונים שהפכו את השימוש לידידותי ונוח יותר. בין היתר שילבו היצרנים פיתוחים וטכנולוגיות ייצור מתקדמות.  

לאחרונה אישר ה-FDA עדשת מגע ראשונה מסוגה בעולם שאינה מסתפקת בשיפור הראייה אלא מאטה את התדרדרות הראייה בקרב ילדים בגילאים 8-12 ומאטה ההתפתחות של גלאוקומה והיפרדות רשתית בגיל מבוגר יותר.

העדשה מצוידת בטכנולוגיה ייחודית ששוברת את קרני האור בדרך חדשה. היא מתקנת כל תמונה בצורה מושלמת שנשלחת למוח. עם קבלתה המוח מפסיק לשדר אותות שגורמים לראייה להתדרדר.

 

תגובות

מומלצים