כואב לכם? קחו חיבוק

מחקר בינלאומי חדש שנערך באוניברסיטת חיפה מצא כי מגע בין גבר לאישה גורם לסינכרון בין המוחות, התוצאה הפחתה בתחושת הכאב, החוקרים "המגע הופך אותנו לאחד".

11.04.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
כואב לכם? קחו חיבוק

מגע בין גבר לאישה גורם לכך שהמוחות שלהם יפעלו באופן מסונכרן ואף משפיע על הפחתת הכאב אצל האישה, כך עולה ממחקר בינלאומי חדש שנערך באוניברסיטת חיפה. "כפי שברמה המטפורית אנחנו אומרים שהמגע הופך אותנו לאחד, כך נראה שגם ברמה המוחית-חשמלית המוחות של בני הזוג בעת מגע הופך לאחד", אמרה פרופ' סימון שמאי צורי מהאוניברסיטה, מעורכות המחקר.

במחקר ביקשו החוקרים ללכת צעד קדימה ולבדוק לראשונה את הפעילות המוחית של בני זוג בעת שהאישה חשה תחושת כאב.

במחקר, שהתפרסם בכתב העת היוקרתי PNAS, אותו ערכו פרופ' שמאי צורי מהחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטה, ד"ר אירית ויסמן-פוגל מהחוג לפיזיותרפיה באוניברסיטה, ד"ר פאבל גולדשטיין מאוניברסיטת קולרדו וגיום דומס ממכון פסטר בפריז, השתתפו 20 זוגות הטרוסקסואליים שנמצאים במערכת יחסים ארוכה ויציבה של למעלה משנה.

במהלך הניסוי חשו הנשים כאב בניסוי מבוקר  – כאשר גם הגברים עצמם חוו  פעם אחת את גירוי הכאב שניתן לבת זוגם. החלק העיקרי של הניסוי כלל תנאים שונים, בהם הגברים ישבו ליד בת זוגם בלי לגעת בה, אחזו בידה בעת כאב, ישבו בחדר אחר בידיעה שבתם זוגם חווה כאב וכד'. הגברים והנשים חוברו למערכת EEG שרושמת גלי מוח שונים, כאשר במחקר הנוכחי התמקדו החוקרים בגלי מוח אלפא, הידועיים ככאלה שקשורים לאמפתיה.

מהממצאים במחקר עולה כי כאשר האישה חוותה כאב ובן זוגה אחז בידה, המוחות של שניהם החלו לעבוד באופן מסונכרן יותר. המשמעות:הדפוס של הפעילות החשמלית שנרשמה ע"י מערכת EEG היה  דומה יותר בהשוואה לשאר התנאי ביקורת.

לדבריו של ד"ר גולדשטיין, ככל שהמוחות היו יותר מסונכרנים נשים חשו יותר ירידה בתחושת הכאב בעקבות המגע של בני זוגם. כמו כן, יותר סנכרון בין המוחות נצפה בקרב בני זוג עם גבר שהביע יותר אמפתיה בזמן הכאב בעזרת המגע.

פרופ' שמאי צורי הדגישה כי בתנאי הכאב והמגע, המוחות פעלות באופן מסונכרן. לדבריה, רוב המחקרים עד כה על פעילות מוחית עקבו אחר אדם אחד והפעילות המוחית שלו, והמחקרים על פעילות מוחית משותפת עדיין נמצאים בתחילת הדרך, אולם הממצא הנוכחי מחזק את התחושה שהמגע בין בני הזוג בעת הכאב סייע לאחד, לא רק מטפורית, בין בני הזוג.

"ברמה המטפורית אנחנו אומרים שבני זוג אוהבים הופכים לאחד, שהגבולות ביניהם מטשטשים כך שאי אפשר להבחין היכן האחד מתחיל והשנייה נגמרת. ובכן, ברמה המאוד מוחית, מתברר שמצבים מסויימים כמו ניחום מגבירים את הסינכרון בין המוחות וגם כאן אי אפשר לומר היכן אחד מתחיל והשני נגמר. מכיוון שמצאנו גם שהסינכרון הזה קשור בהפחתה של כאב, אפשר בהחלט להניח שטשטוש הגבולות הזה מאפשר במידה מסוימת את היכולת של בן הזוג להוריד את הכאב של בת זוגתו באמצעות המגע", היא אמרה.

"פיתחנו  דרכים חדשות לתקשר בעולם המודרני ויש לנו פחות אינטראקציות פיזיות. מאמר זה ממחיש את הכוח והחשיבות של מגע אנושי. במחקרים הבאים אנו מתכוונים לבדוק יישים של הממצאים הללו, למשל, עבור חולים עם כאב כרוני". סיכם ד"ר גולדשטיין.

 

תגובות

מומלצים