כל צבעי הקשת

על פי הסטטיסטיקה, לאחד מתוך 200 אלף איש יש עיניים בשני צבעים שונים, תופעה המכונה "הטרוכרומיה". ד"ר ערן ברקוביץ', ממחלקת העיניים של המרכז הרפואי הלל יפה, מסביר על התופעה

15.07.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
כל צבעי הקשת

גיא וג'סי, שניים בעלי תסמונת ההטרוכרומיה, צילום: תם ביקלס.

 

ב-12 ביולי צוין יום ההטרוכרומיה הבינלאומי. הטרוכרומיה הינה תופעה נדירה שבה צבע קשתית של עין אחת שונה מצבע הקשתית של העין השנייה. "אחד האנשים המפורסמים בעולם שהשוני בצבע עיניו הפך לסמל ההיכר שלו היה הזמר דיוויד בואי, אבל דווקא במקרה שלו, לא מדובר בתופעת הטרוכרומיה, אלא באישון מורחב, אשר יצר את האשליה של צבע עיניים שונה. בהיותו נער צעיר, ספג בואי מכת אגרוף בעינו השמאלית, אשר גרמה לפגיעה ביכולת שלו לזהות גוונים, להרחבת האישון, וכאמור לאשליה של צבע עין כהה יותר. במציאות, לא היה באמת שוני בצבע העיניים שלו", מסביר ד"ר ערן ברקוביץ', רופא במחלקת עיניים של המרכז הרפואי הלל יפה.

לעומת זאת, הטרוכרומיה הינה תופעה שמקור שמה ביוונית הוא "צבע אחר", המופיעה אצל אחד מתוך 200 אלף בני אדם, ויכולה לבוא לידי ביטוי בשלוש דרכים:

הטרוכרומיה מלאה - שבה בכל עין צבע הקשתית שונה לחלוטין. 
הטרוכרומיה חלקית/סקטוריאלית - שבה רק חלק מהקשתית שונה. 
הטרוכרומיה מרכזית - שבה מרכז הקשתית הינו בעל צבע שונה מההיקף.

למה זה קורה?

"ניתן לחלק את הסיבות לתופעה לגורמים מולדים וגורמים נרכשים. הטרוכרומיה שמופיעה בלידה הינה בלתי הפיכה ונחשבת לרוב שפירה באופיה. היא קשורה לכמות הפיגמנט שנוצרה בכל עין כתוצאה מפעילות המלנוציטים (תאי הפיגמנט). לרוב אין לה כל משמעות מבחינת בריאות העין, מלבד השוני במראה החיצוני. רוב מקרי ההטרוכרומיה הינם של הטרוכרומיה נרכשת, המופיעה בגיל מאוחר יותר. הטרוכרומיה נרכשת יכולה להיות משנית למגוון סיבות או מחלות, לדוגמה, אנשים הסובלים מגידול עיני ממאיר או מתסמונת הורנר (תסמונת קלינית שנובעת מפגיעה במערכת העצבית). כמו כן התופעה עלולה להופיע כתוצאה משימוש בטיפות עיניים מסוימות, תרופות ממשפחת הפרוסטגלנדיניים, המשמשות לטיפול במחלת הגלאוקומה", מסביר ד"ר ברקוביץ'. התופעה, כאמור, באה לידי ביטוי בשינוי צבע הקשתית ולכן רוב האנשים ישימו לב לשינוי בגוון, במקרה שיופיע.

האם זה לכל החיים?

הטרוכרומיה מולדת הינה בלתי הפיכה, דהיינו, לא ניתן לשנות את צבע הקשתית. בחלק מהמקרים הנרכשים, טיפול נכון בגורם שהביא להתפרצות התופעה, יכול להחזיר את הצבע המקורי של הקשתית, לפחות בצורה חלקית.

מה לגבי טיב הראייה?

תופעת ההטרוכרומיה, בין אם היא מולדת ובין אם נרכשת, אינה משפיעה על איכות הראייה. "אין שום הבדל באיכות הראייה של אנשים עם הטרוכרומיה לעומת יתר האוכלוסייה. כפי שכל אחד יכול לסבול מקוצר ראייה או מחלת עיניים כלשהי, כך גם בעלי הטרוכרומיה. נכון להיום, אין אף ניתוח לתיקון צבע הקשתית. הפתרון היחידי לאותם אנשים הוא הרכבת עדשות מגע צבעוניות, אם כי לא מומלץ", מציין ד"ר ברקוביץ'.

לסיכום, אם אתם נתקלים בסוג של הטרוכורומיה חדשה, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי אצל מומחה עיניים. לקביעת פגישת ייעוץ במרפאת העיניים במרכז הרפואי הלל יפה יש לחייג 6742*.

 

תגובות

מומלצים