כלב נגוע בכלבת בכפר בית ג'אן

בשנים האחרונות אנו עדים להתפרצות של מחלת הכלבת, בעיקר בכלבים בצפון הארץ, השירותים הווטרינרים קוראים לציבור לא לאסוף כלבים מהרחוב ולדווח לרשויות על כלבים משוטטים.

05.04.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
כלב נגוע בכלבת בכפר בית ג'אן

 

כלב ביתי מעורב, בגודל בינוני, צבע חום, נגוע בכלבת נמצא בכפר בית ג'אן, שבגליל העליון, על כל מי שהיה במגע או שבעלי החיים שברשותו באו במגע באזור האירוע עם בעל החיים הנגוע או בעל חיים משוטט בתאריכים המפורטים בהודעה לפנות בדחיפות ללשכת הבריאות הקרובה למקום מגוריו.

כל מי שהיה במגע או שבעלי החיים שברשותו באו במגע עם  הכלב, בין התאריכים: 01.04.2021-18.03.2021, לפנות בדחיפות ללשכת הבריאות בעכו, טלפון  04-9955138, 04-9955111 או ללשכת הבריאות הקרובה למקום מגוריו, לשם שקילת הצורך למתן טיפול מונע נגד כלבת.

לאחר שעות העבודה ובמהלך סוף השבוע יש לפנות לחדר מיון בבית חולים.

משרד הבריאות מזכיר שוב למי שננשך או נשרט על ידי בעל חיים, לשטוף באופן מידיי את האזור במים זורמים וסבון, לחטא בחומרי חיטוי ולגשת ללשכת הבריאות לבדוק האם יש צורך בקבלת טיפול מונע נגד כלבת

השירותים הווטרינרים במשרד החקלאות קוראים לציבור הרחב לא לאסוף כלבים שאינם מוכרים להם מהרחוב, ולדווח לעירייה על כלבים משוטטים.

בעלי הכלבים נדרשים להקפיד לחסנם נגד כלבת מדי שנה (על פי חוק) ולהקפיד לטייל עימם עם רצועה.

שחרור כלבים באופן חופשי, עלול להביאם במגע עם בעלי חיים אחרים החולים בכלבת, ובכך להכניס את המחלה הביתה, באמצעות הכלב הביתי ולסכן את בני המשפחה.

כלבת היא מחלה נגיפית קטלנית התוקפת את מערכת העצבים. לנגיפי הכלבת יש שני מאפיינים ייחודיים: הם אינם הופכים לפחות אלימים במהלך האבולוציה שלהם וטווח המאכסנים שלהם (מספר המינים שהם יכולים לתקוף) הוא רחב מאוד. המחלה תוקפת לא רק את הכלביים, כפי ששמה עלול לרמז, אלא את כל היונקים, כולל האדם.

הגורם למחלה הוא נגיף המועבר לרוב בנשיכה מבעל חיים נגוע לבעל חיים אחר. מגע עם רוק הוא דרך ההדבקה המשמעותית ביותר, לרוב דרך נשיכה אך ייתכן שגם בליקוק, במעבר דרך מגע רוק עם העין, האף או הפה. הנגיף מגיע ממקום הנשיכה אל המוח דרך תאי העצב המובילים אליו.

בטבע קיים מאגר של נגיף הכלבת בעיקר בתנים, זאבים, שועלים, חולדות, דביבונים ועטלפים, ובעלי חיים נגועים עלולים לשמש כווקטורים המעבירים את הנגיף ולהדביק גם בני אדם הבאים עימם במגע.

נגיף הכלבת מתקדם במעלה מערכת העצבים אל המוח. כל עוד הוא לא הגיע למוח, בעל החיים נקרא נשא. קצב התקדמות הנגיף במערכת העצבים הוא כסנטימטר ליום. קצב התפרצות המחלה תלוי במיקום הנשיכה.

הנגיף מגיע אל מערכת העצבים המרכזית דרך האקסונים המובילים אליה, ושם תוקף אזורים במוח הגדול, האחראים להיבטים מסוימים של ההתנהגות.

אדם החולה בכלבת אחד הסימנים הראשונים של המחלה הוא שינוי התנהגותי. לדוגמה: כלב ידידותי הופך לתוקפני, ולהפך. חיות בר נזהרות בדרך כלל מבני אדם; אם חיית בר ניגשת לבני אדם מיוזמתה, היא עשויה להיות נגועה במחלה.

עם התקדמות המחלה מתפשט הנגיף דרך עצבי הפנים ומגיע לבלוטות הרוק. משלב זה החולה מתחיל להיות מדבק באמצעות הרוק (לדוגמה, דרך נשיכה). בשלב הבא הנגיף יורד לכיוון שרירי הבליעה. התוצאה היא פגיעה ביכולת הבליעה, וריור מוגבר. היות שמאוד כואב לחולה לבלוע, הוא יימנע משתיית מים למרות הצמא. לאחר מכן מתחיל להתפתח שיתוק בכל הגוף, שיתוק שרירי הנשימה ומוות.

הזמן שעובר מהדבקות במחלה ועד ההתפרצות נע בין מספר שבועות לשנה. את הכלבת ניתן לעצור אחרי ההדבקה, עוד לפני התפרצות הסימפטומים. זאת באמצעות חיסון.

במהלך תשע שנותיה הראשונות של המדינה, בין השנים 1948עד 1957, מתו בישראל 23 בני אדם ממחלת הכלבת. מאז שהוחל בשנת 1958 בפעולות מניעה מיוחדות של השירותים הווטרינריים, אשר כללו שילוב של חיסון חובה בכלבים והדברת בעלי-חיים משוטטים, אירעו 4 מקרי הינגעות נוספים, כולם לפני שנת 1971. שניים מהם בתחומי הקו הירוק, ושניים אחרים מיד לאחר מלחמת ששת הימים בשטחים.

כעבור 15 שנים ללא מקרי כלבת באדם, במשך שנה בין חודש דצמבר ב- 1996 לחודש דצמבר ב- 1997 נפטרו ממחלת הכלבת שלושה בני אדם שלא קבלו טיפול הולם בזמן.

חייל ברמת הגולן, ילדה מקלנסווה וגבר מהכפר גדיידה שליד עכו אשר ננשכו על ידי חיות לא מזוהות בעת שנתם בלילה.

הנחיות לאחר פגיעה מבעל חיים החשוד כחולה כלבת

שירות זה מספק מידע והנחיות מה לעשות במקרה של פגיעה כמו נשיכה או שריטה, מבעל חיים החשוד כחולה בכלבת. 

מחלת הכלבת היא מחלה ויראלית. דרך ההדבקה היא באמצעות פגיעה של בעל חיים נגוע בכלבת. ללא התחסנות, המחלה עלולה להתפתח ולסכן את הנפגעים.

הטיפול המקומי הינו פעולה חשובה ביותר, שמטרתה להרחיק את הרוק של בעל החיים הפוגע ולנטרלו.

הנחיות לאחר פגיעה מבעל חיים יש לבצע מספר פעולות:

לשטוף היטב את מקום הפצע במים זורמים וסבון, מיד לאחר הפגיעה במשך כחמש עשרה דקות.
לחטא את האזור בעזרת אלכוהול 70% או על ידי תמיסת יוד.
לפנות ללשכת הבריאות באיזורכם בהקדם האפשרי.

שימו לב: אם לשכת הבריאות סגורה, יש לגשת לחדר המיון.
לברר בלשכת הבריאות לגבי הצורך בהסגר של בעל החיים הפוגע.
מה צריך לעשות כדי לקבלת את השירות
מי שנפגע צריך להגיע אישית ללשכת הבריאות.
אם נפגעו ילד או ילדה, חובה גם על אחד ההורים להגיע לקבלת הטיפול.

מה צריכים להביא
אם יש, פרטים על הבעלים של בעל החיים הפוגע: שם, טלפון, כתובת.
פנקס חיסונים של מי שנפגעו.
מסמכים רפואיים הקשורים לנשיכה (כגון: מסמך שחרור מחדר מיון, מכתב מרופא מטפל).

 

תגובות

מומלצים