לחיות עם דיאליזה בתקופת הקורונה

פרס הוקרה הוענק לאח יואיל עודה המטפל במסירות בחולי כליות מכלל המגזרים המרכיבים את הפסיפס האנושי המיוחד של חיפה וסביבותיה יהודים, ערבים, ודרוזים. יואיל: "המטופלים שמגיעים למכון מספר פעמים בשבוע הופכים להיות משפחה ואנחנו שומרים עליהם ודואגים להם במיוחד בתקופת הקורונה".

11.09.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
לחיות עם דיאליזה בתקופת הקורונה

 

שנת 2020 הוכרזה על ידי ארגון הבריאות העולמי כשנת ההוקרה לאחים ואחיות. במסגרת זו, קיבל  יואיל עודה, אח נפרולוגי ומדריך קליני במכון הדיאליזה של פרזניוס בנוף הגפן בחיפה, פרס הוקרה על פעילותו ומסירותו למען המטופלים במכון. עשרות מטופלי דיאליזה, תושבי חיפה, מגיעים למכון מספר פעמים בשבוע במשך כל חייהם.

"מדובר באחת מחמשת המחלות הקשות והנפוצות ביותר בעולם, כאשר חולים אלו נזקקים לטיפולי דיאליזה כשלוש פעמים בשבוע. אורח חיים זה הוא תובעני וקשה הן לחולה והן למשפחתו" אומר יואיל, שכבר מספר  שנים מטפל בחולים אלה.

יואיל מספר כי האתגר הוא גדול במיוחד בתקופה של משבר הקורונה, בה המטופלים מהווים קבוצת סיכון שיש לשמור עליה. " לשם כך", הוא מסביר, "אנחנו עובדים במשמרות ומבודדים את החולים שנחשפו לקורונה בשעות נפרדות ועושים הכל להפחית את הלחץ שלהם. אני מאמין שמרבית האנשים לא מבינים מה המשמעות של להיות חולה באי ספיקת כליות ולהזדקק לדיאליזה באופן קבוע. זהו אורח חיים תובעני וקשה מאד לחולה ולמשפחתו, וכעת בגלל משבר הקורונה המצב שביר ורגיש הרבה יותר. אני מרגיש אחראי לבריאות המטופלים שלנו שהם אוכלוסייה בסיכון ולצערי, זה אומר פחות מגע ושמירת מרחק. זו זכות גדולה לעבוד במקצוע כזה ובמקום כזה" הוא מוסיף, "אני נותן הרבה מעצמי -  הלב, הנשמה והנפש שלי פה, אנחנו ממש כמו משפחה".

מכון הדיאליזה של פרזניוס בנוף הגפן בחיפה, משרת מדי שנה בממוצע כמאה מטופלים בטיפולי דיאליזה מחיפה והאזור ומהווה מקום מפגש לתושבים יהודים, ערבים ודרוזים - מירקם אנושי מיוחד.

"המכונים שלנו פועלים על מנת להבטיח איכות חיים וטיפול מסור לחולים הזקוקים לדיאליזה, מספר אריאל איקן מנכ"ל פרזניוס. "חולים אלו מגיעים לטיפול מספר פעמים בשבוע כך שתחושת הבית חשובה לא פחות מהטיפול הרפואי. הענקת טיפול רפואי מסור חייב לבוא לצד יחס רגיש לחולים, לצרכיהם ולרווחתם וזאת בדיוק הסיבה שלשמה זכה יואיל בפרס ההוקרה שלנו. הוא עושה עבודת קודש ואנו כאן לומר לו תודה ולהביע את הערכתנו הרבה".

"בישראל חיים כ-7,000 חולים כאשר שיעורי התחלואה עולים ב-5 עד 7 אחוזים בשנה. הגורמים למחלה מגוונים כשהנפוצים שבהם: סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות גנטיות, אבנים וזיהומים בכליות. הבעיה היא שחוסר המודעות מובילה לעלייה בתחלואה של המחלה." הוא אומר.

"מחלה זו עולה למדינת ישראל מיליונים ומתוקצבת בעלות של כ 250 אלף ₪ לכל מטופל לשנה. למרות שהטכנולוגיות אפשרו להקל על תהליכי הטיפול, עדיין מדובר במחלה שמצריכה טיפול מורכב. אם ישכילו לתגבר את העלאת המודעות והתקציבים המוקצים לכך, אין ספק שכמות החולים והיקף המשאבים הממשלתיים יצטמצמו. באמצעות בדיקות תקופתיות, אורח חיים בריא ומניעתי וגילוי מוקדם ניתן יהיה לחסוך למדינה הרבה כסף ובעיקר – הרבה סבל למטופלים. לא הרבה יודעים למשל שסכרת (השכיחה מאד לצערנו) יכולה להידרדר לאי ספיקת כליות ושבאמצעים שונים ומעקב במרפאה נפרולוגית ודיאטה נכונה אפשר למנוע זאת או לפחות לדחות את התפרצות המחלה".

 

תגובות

מומלצים