מה הסיבות לעלייה בחולים באי ספיקת כליות?

בכל שנה כמעט חמשת אלפים בני אדם נפטרים מאי ספיקת כליות, בסוף 2018 היו בישראל למעלה מ-3,650 חולים, בשנים האחרונות, בגלל העלייה בתוחלת החיים מספר החולים הולך וגדל, הרבה אנשים מתים גם מסיבוכים של אי ספיקת כליות.

20.10.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מה הסיבות לעלייה בחולים באי ספיקת כליות?

 


בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית במספר החולים באי ספיקת כליות. על פי הערכות בארצות הברית כ-10% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מהתופעה ובישראל זו נחשבת לסיבת המוות השישית.

על פי הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בכל שנה כמעט חמשת אלפים בני אדם נפטרים מאי ספיקת כליות. בשנים האחרונות, בגלל העלייה בתוחלת החיים מספר החולים הולך וגדל. על פי הערכות של מומחים בתחום הנפרולוגיה, בישראל מספר החולים גדל ב-4% בכל שנה ומספרם רק ילך ויגדל.

תפקיד הכליות הוא לסנן מהדם נוזלים וחומרים מומסים שונים ולהוציא אותם מהגוף באמצעות מערכת השתן. פגיעה בתפקוד הכליות עלולה לגרום להצטברות של חומרי פסולת ושל נוזלים בגוף, להפרעה במאזן המינרלים, כמו אשלגן, מגנזיום, סידן וזרחן, ולהפריע בייצור חומרים חיוניים כמו ויטמין D והורמונים, שמעודדים יצירת כדוריות דם אדומות.

ישנן סיבות רבות שעלולות לגרום למחלת כליות. למשל עודף משקל, ייתר לחץ דם, שומנים גבוהים בדם ועישון, נמצאים בסיכון מוגבר לסבול ממחלת כליות. גם שימוש במשככי כאבים או באנטיביוטיקה בתדירות גבוהה עלול לפגוע בתפקודי הכליות. הגורם המרכזי שגורם לאי ספיקת כליות היא תחלואה בסוכרת. חולים שמזניחים ולא מקפידים על טיפול נמצאים בסיכון מוגבר מאוד לסבול בעתיד מאי ספיקת כליות, וככל הנראה גם יזדקקו לטיפולי דיאליזה לכל חייהם.

"צריך לזכור שהרבה אנשים מתים גם מסיבוכים של אי ספיקת כליות כמו אי ספיקת לב, בעיות בכלי דם וכדומה", מסביר אריאל איקן, מנכ"ל חברת פריזניוס קר המספקת שירותי דיאליזה בישראל. "לכן ההערכה שמספר האנשים שמתים בכל שנה גבוה באופן משמעותי".

מספר החולים באי ספיקת כליות כאמור, הולך וגדל בכל שנה. על פי נתוני משרד הבריאות בכל שנה גדל מספר החולים בין 2%-4%.

בסוף 2018 היו בישראל למעלה מ-3,650 חולים במצב של אי ספיקת כליות. 400 מטופלים מתוכם עברו השתלות כליה, 450 מבצעים דיאליזה ביתית וכל השאר היו זקוקים לדיאליזה בבתי חולים או במכוני הדיאליזה השונים ברחבי הארץ.

למרבה הצער, בישראל שיעור תרומות הכליה הוא נמוך באופן יחסי למדינות מערביות. כאמור בכל שנה ישנן בערך 400 השתלות כליה, חלקן תרומות מהמת (משפחות שהסכימו לתרום את אבריהם של קרובי משפחתם שנפטרו) וחלקן תרומות מהחי (תרומה מקרובי משפחה של החולה או תורמים אלטרואיסטים שהסכימו לתת את אחת מכליותיהם לאדם הזקוק להשתלה כל אף שהם אינם מכירים אותו). למרות העלייה בשנים האחרונות בשיעור התרומות, עדין ישנם חולים רבים שאין להם פתרון – למעט דיאליזה.

שלבי המחלה: למחלה ישנם חמישה שלבים: בשלושת השלבים הראשונים ניתן לתת מענה למטופלים באמצעות שינוי תזונתי, תוספת של פעילות גופנית ולפעמים תרופות שונות שיכולות לאזן את רמות הגלוקוז בגוף. אולם בשלב 4 ו-5 של המחלה המצב הכלייתי של החולים גרוע והם זקוקים להשתלה או לבצע דיאליזה. מטופלים שמתחילים טיפול בדיאליזה לא יכולים להיגמל מהטיפול והם יזדקקו לטיפול הזה עד יומם האחרון או לחילופין עד שתימצא עבורם כליה אחרת, אם הם כשירים רפואית על מנת לעבור את הניתוח המורכב.

כשהכליות מתפקדות בשיעור של 45% בלבד מהתפקוד המלא, מדובר במחלת כליה כרונית בדרגה בינונית. אם רמת התפקוד עומדת על פחות מ־30%, מדובר במחלת כליה כרונית בדרגה קשה, ואם מדובר בשיעור של פחות מ־15% - מדובר במחלת כליה סופנית. ירידה של התפקוד הכלייתי לשיעור של 7.5% ופחות מחייבת טיפול בדיאליזה או השתלת כליה, אחרת המטופל נמצא בסכנת חיים. על פי מחקרים רבים שנערכו, נמצא שבכל שנה אנחנו מאבדים כ-0.75% מתפקוד הכליות שלנו, ובגיל 80 הממוצע עומד על ירידה של 30% בתפקוד הכליות.

 

תגובות

מומלצים