מה רצתה קבוצת החוקרים שעוסקים בביטחון לדעת על הגבול הצפוני?

ד"ר ניר בומס ממרכז המחקר באוניברסיטת ת"א הוביל קבוצת חוקרים מהאקדמיה ומוסדות שונים לביקור בגבול הצפוני כפר רג'ר ומג'דל שמס, נאסר אבו סאלח:"היה מפגש חשוב לכל האזור", ד"ר ניר:"צריכים להתמודד עם מציאות משתנה, בעת מלחמה אנחנו יודעים היכן הדרוזים נמצאים".

19.10.2017 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מה רצתה קבוצת החוקרים שעוסקים בביטחון לדעת על הגבול הצפוני?

קבוצת חוקרים בגולן

הקבוצה הגדולה שעוסקת בביטחון גם מתוך האקדמיה, לומדת טוב את הסביבה והזירות המתוחות, במיוחד במקום בו נמצאים עלאווים, מוסלמים, סונים, דרוזים ויהודים.

ד"ר ניר בומס: "קבוצת החוקרים כלל ד"ר ומרצים מכל האוניברסיטאות בארץ , הביקור עסק בהבנת הסוגיות של הגבול המשתנה והאיומים מהצד השני ובעיקר האנשים שמעבר לגבולות, שצריכים להתמודד עם מציאות משתנה ואיתם בסופו של דבר צריך לעבוד".

נאסר אבו סאלח, חבר התנועה הציונית הדרוזית והמועצה הדרוזית יהודית שנכח במפגש כנציג פורטל הכרמל, אמר לנו: " דיברתי על השינוי שהדרוזים בגולן עברו אחרי סיפוח הגולן ופתיחת הגבולות לסטודנטים מהגולן ללמוד בסוריה, אני התרשמתי מהקבוצה מאוד לטובה והם גם מאוד התרשמו מהדברים שאמרתי".

ד"ר ניר בומס: "בגולן יש את הקהילה העלווית מצד והקהילה הדרוזית שמגיעה ממקום אחר לגמרי, יש כאן דילמה איך עושים אנטגרציה בתוך המקום שבו אתה נמצא, אלה קהילות שמגיע להם כל הכבוד שהצליחו לקדם אותם, בעיקר בחינוך ולהמשיך לשמור על הזהות שלהם".

"מדובר פה בקהילות חצויות שחיים בו ומעבר לקו הגבול יש להם קרובים, הם חיים עם נאמנויות צולבות ושונות, זו לא מציאות קלה להבנה ולהתמודדות איתה. ברגע של מלחמה אנחנו יודעים היכן הדרוזים נמצאים, בהסבר שנתתי אמרתי שאני דרוזי מתלמד וחשוב ללמוד ולבנות את הגשרים האלה עם הקהילות באזור".

"לגבי חברי הקבוצה היה לי חשוב שיבינו את הדילמות שיש לאנשים שחיים בגבול מכל העדות".

"המערכת שלנו בבעיה מאוד רצינית בעניין הדרוזים בסוריה, אני מתעסק בסוגיה הזו שיש בה איזון עדין, מצד אחד אתה יודע שבכפר חדר מעבר לגבול יש אנשים שלא איתנו ומצד שני אנחנו רוצים לשמר את קיומם ולא רק בשל המחויבות שלנו לדרוזים בארץ, מצד שלישי המטרייה הרוסית והאיראנית נותנת לאסד לנצח 
מה שברור לי אם לא נעשה מעשה, זה ממשיך לחזבאללה ואיראן וזה נותן להם שליטה, זו סכנה גדולה וישראל מפחדת לפעול בגלל מה שקרה בלבנון ומפחדת לנקוט עמדה".

חשוב לציין שהקשר של האנשים המשתמשים ברשת החברתית והסלולארית בסוריה מתבצע דרך רשתות ישראליות חינמיות.

נאסר אבו סאלח: "מטרת הביקור להכיר את השטח את האנשים האוכלוסייה הדרוזית בגולן והקשר שלהם עם סוריה וישראל ואיך השפיע המצב בסוריה על האנשים בגולן. מדובר בקבוצת חוקרים ודוקטורנטים ויועצי ביטחון בענייני המזרח התיכון, חוקרים לשפה הערבית לדמוגרפיה ולאוכלוסיות במזרח התיכון".

נאסר: "אני דיברתי בהרחבה והצגתי את פעילות התנועה שלנו בחיזוק הקשר בין העדה הדרוזית למדינת ישראל ולבעיות העדה הדרוזית הקשות ולמצב הדרוזים שנמצאים בין הפטיש לסדן, שכל דבר שמציק לדרוזים בארצות השכנות משליך עלינו כאן, חשוב לנו מאוד שלא יופעל טרור נגד הדרוזים בסוריה".

פורטל הכרמל

קבוצת חוקרים בגולן

תגובות

מומלצים