מי נמצא בסיכון לשבץ

18,000 איש נפגעים בשנה משבץ מוחי בישראל, במקרים של שבץ מוחי יש חשיבות קריטית למתן טיפול תוך זמן קצר. יום השבץ הבינלאומי חל היום, וחשוב מאוד להעלות את המודעות, הופעתם של אחד או יותר מתסמיני שבץ דורשת פינוי מהיר לבית החולים, כי כל דקה קובעת.

29.10.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון

אם אתם מבחינים אצל האדם בקרבתכם בפה עקום, בחולשה פתאומית של הגפיים או בדיבור מבולבל, ייתכן שהוא עובר שבץ מוחי. גם אם רק אחד מהסימנים הללו מופיע, התקשרו מיד 1...

 

שבץ מוחי היא סיבת המוות השלישית בשכיחותה במדינת ישראל. פרט לתמותה, שבץ מוחי גורם למוגבלויות רבות שיכולות להיות קלות וכמעט בלתי מורגשות, אולם עלולות לגרום לנכות קשה.

על פי סקרים לאומיים, בישראל מתרחשים כ-18,000 מקרי שבץ מוחי מידי שנה.

במרבית המקרים מדובר על שבץ מוחי איסכמי, כזה שנגרם כתוצאה מחסימה של כלי דם מוחי.

במיעוט המקרים מדובר בדימום לתוך רקמת המוח. גורם הסיכון מספר אחת לשבץ מוחי הינו יתר לחץ דם. במקרים רבים, שבץ מוחי הוא בר מניעה על ידי טיפול בגורמי הסיכון (איזון לחץ דם, מתן נוגדי קרישה בפרפור פרוזדורים ועוד).

בנוסף, בשלבים מוקדמים של הופעת התסמינים ניתן להעניק טיפול שיכול להפחית את מידת הנזק, ואף למנוע אותו לחלוטין. לאור האמור לעיל, החליט האיגוד הקרדיולוגי האירופאי להקים מועצה חדשה במטרה לתרום למלחמה בשבץ המוחי.

התסמינים של שבץ מוחי הם חדים ומופיעים בצורה פתאומית. הם כוללים חולשה או שיתוק באחד מצדי הגוף, התעקמות של זווית הפה, דיבור לא ברור כגון גמגום, קושי בשליפת מלים, קושי בהשלמת משפטים, קושי בבליעה, ראייה כפולה ולעתים כאב ראש חזק.

שבץ מוחי נגרם כתוצאה מהפרעה לזרימת הדם לחלק מסוים במוח. אירוע זה מתרחש לרוב כתוצאה מחסימת כלי דם על ידי קריש דם או היצרות של כלי דם המוביל דם למוח (שבץ איסכמי, כ-85 אחוזים ממקרי השבץ). במיעוט המקרים מדובר בדימום מוחי כתוצאה מפגיעה בדופן עורק מוחי (שבץ המורגי, כ-15 אחוזים ממקרי השבץ).

שבץ מוחי גורם לנזק קבוע לרקמת המוח, כתוצאה מירידה פתאומית או זמנית באספקת הדם לאזור מוחי מסוים. בזמן שבץ מוחי איסכמי, רקמת המוח הסובלת מחוסר אספקת חמצן מאבדת כל דקה כשני מיליון תאי עצב - תהליך מהיר המסתיים במוות של כל תאי העצב באזור אליו נחסמה אספקת הדם.

התסמינים לשבץ

שבץ מוחי יכול לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים קליניים. שבץ מוחי יכול להתבטא כחולשת פלג גוף או גפה בודדת, חולשת שרירי ההבעה והדיבור בצד אחד של הפנים או עיוות במראה הפנים, קושי בהפקת הדיבור או בהבנתו, אובדן פתאומי של חלק משדה הראיה בעין אחת או בשתי העיניים, חוסר יציבות, ואפילו בלבול או הכרה מעורפלת.

אירועי שבץ נדירים יותר יכולים להתייצג באופן מעט יותר חמקמק אך בכל מקרה, בדיקה נוירולוגית הנעשית במיומנות בזמן אמת יכולה לקבוע את מקורו של חסר תפקודי פתאומי במערכת העצבים ולהגיע עד מהרה לאבחנה של שבץ מוחי. פעולות התערבותיות בזמן אמת בשעות הראשונות של שבץ, יכולות לשנות מקצה לקצה את המהלך הקליני ואת מידת הנכות הקבועה שתיוותר. קיימת חשיבות רבה לזיהוי אירועי שבץ מיד בעת התרחשותם ולפינוי הסובל/ת מהם לקבלת טיפול רפואי דחוף באחת מהמחלקות לרפואה דחופה של בתי החולים בישראל.

הסיכון לשבץ מוחי עולה עם הגיל ועם הימצאותם של גורמי סיכון ווסקולריים כמו לחץ דם גבוה, סוכרת, יתר שומנים וכולסטרול בדם, עודף משקל, עישון, צריכת אלכוהול מופרזת או שימוש בסמים.

קיימים מספר מצבים רפואיים הגורמים לשבץ מוחי במנגנונים שונים, בראשם טרשת עורקים, מחלת כלי דם קטנים של המוח, והפרעת קצב לב שכיחה הקרויה פרפור פרוזדורים או פרפור עליות. הפרעת קצב זו, שלעיתים אינה מורגשת, מעלה את הסיכון לשבץ מוחי באופן משמעותי ומובהק. מנגנון השבץ בפרפור עליות הוא ככל הנראה זרימה בלתי סדירה של דם בעליה השמאלית של הלב ובעיקר בחלק שלה הקרוי "אוזנית". קרישי דם אלו ניתקים ונסחפים אל המוח במעלה זרימת הדם וגורמים לשבץ מוחי. באבחנת פרפור עליות יש להתאים טיפול בדילול דם, במרבית המקרים יהיה מדובר בטיפול נוגד קרישה הניטל דרך הפה באופן יומיומי.

בירור מנגנון השבץ מתחיל כבר בהערכה הראשונית בחדר המיון ויכול להימשך ימים עד שבועות ולכלול CT עם חומר ניגוד להדגמת עורקי הצוואר והמוח (CTA), דופלר קרוטידים להדגמת היצרות בעורקי הצוואר, MRI מוח, אקו לב בחיפוש אחר מקור לבבי לתסחיף מוחי, הקלטת קצב הלב בחיפוש אחר פרפור עליות ועוד.

איך אפשר למנוע שבץ?
בכדי למנוע שבץ מוחי יש צורך בזיהוי ואיזון גורמי הסיכון השונים על ידי הרופא המטפל והתאמת טיפול תרופתי בגורמי סיכון אלו. הדרך הטובה ביותר למניעה ראשונית שבץ היא על ידי המטופל עצמו באמצעות אימוץ אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית סדירה, תזונה בריאה והימנעות מעישון ומצריכה מופרזת של אלכוהול. במקרים מסוימים ולאחר ריבוד סיכונים מושכל, מניעה ראשונית כוללת טיפול תרופתי במדללי דם דוגמת אספירין.

 

תגובות

מומלצים