מתי הופכת דלקת האוזניים למסוכנת?

תינוקת בת שנה וחודש הגיעה למרפאה בזרועותיו של סבה שסיפר שהוזעק לגן כי הילדה חולה, חלשה ועם אודם באוזן שמאלית מאז הבוקר, האבחון של הרופאים נביל אבו סאלח ווסים נסאר היה חשד למסטוידיס.

01.04.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מתי הופכת דלקת האוזניים למסוכנת?

צילום דוברות כללית

לטיפולו של  לד"ר נביל אבו סאלח, מומחה ברפואת ילדים במרפאת כללית בסכנין הגיעה תינוקת בת שנה וחודש בזרועותיו של סבה. הסב סיפר שהוזעק מהגן כי הילדה חולה, חלשה ועם אודם באוזן שמאלית מאז הבוקר. במהלך הבדיקה התעורר מיד אצל רופא הילדים חשד שמדובר במסטוידיטיס, שהינו זיהום חמור ומסוכן בעצם בגולגולת.

החשד עלה, למרות שהיה קושי לקבל מהסב מידע מדוייק באשר לתסמינים ומתי הם הופיעו, מתי החל החום והאם התינוקת הייתה חולה לאחרונה.

למזלם של התינוקת ומשפחתה, נכח באותה עת במרפאה, שהינה מרפאה גדולה המשולבת רפואה ראשונית ויועצת,  גם ד"ר וסים נסאר שהינו מומחה אף אוזן וגרון. רופא הילדים ורופא אף אוזן וגרון קיימו התייעצות משותפת ואכן האבחון של שניהם היה חשד למסטוידיס.

הוחלט להפנותה בדחיפות לחדר מיון ואף דווח על הפנייתה לצוות המיון בבית החולים, כדי שתתקבל שם במסלול ירוק. בבית החולים עברה התינוקת הדמית ראש אשר אימתה את האבחנה של רופאי המרפאה והיא הוכנסה מיד לחדר ניתוח. 

צוות בית החולים ציין בהערכה את האבחון המהיר שנעשה במרפאת כללית, על אף שלא היו סימנים מובהקים וכי תודות לעירנות הרופאים ניצלו חיי התנוקת ואף נמנעו סיבוכים בלתי הפיכים.

מסביר ד"ר נאביל אבו סאלח מכללית: מסטואידיטיס הינה דלקת חריפה של עצם המסטואיד, הנמצאת בתוך עצם הגולגולת מאחורי האוזן ונגרמת כתוצאה מחדירה של זיהומים באוזן התיכונה, בדרך כלל בשל איחור באבחון וטיפול בדלקת באוזן התיכונה בזמן, טיפול האנטיביוטי לא הושלם, או מתן תרופה אנטיביוטית לא מתאימה לחיידק מחולל המחלה.

המחלה מופיעה בעיקר בקרב פעוטות עד גיל שנתיים, אך עלולה להתרחש בכל הגילאים ומאופיינת בחום גבוה (לעתים עלייה חדה במהלך הלילה), אי שקט או לחילופין אפטיות (אדישות), הזדקרות ודחיקה של האפרכסת קדימה ולמטה, אודם רגישות ונפיחות מאחורי האוזן.

מדובר במצב רפואי מסוכן, בעיקר בשל פוטנציאל הסיבוכים האפשרי, הנובע ממיקום התהליך הזיהומי בקרבת המוח ומבנים אנטומיים קריטיים הנמצאים בתוך חלל האוזן התיכונה ועצם המסטואיד. 

יתכנו סיבוכים תוך גולגולתיים כגון: פקקת של וריד מוחי או דלקת קרום המוח כתוצאה מהתפשטות הזיהום לכיוון מעטפת המוח או סיבוכים חוץ גולגולתיים שהם השכיחים יותר, לדוגמא: חולשה של עצב הפנים או אבצס אחר אפרכסתי. 

סיבוכים תוך וחוץ גולגולתיים עלולים להתגלות כבר בזמן האבחנה, אך עלולים גם להתפתח במהלך הטיפול במחלה, לכן חשוב להיות במעקב ע"י רופא אף-אוזן-גרון.

הטיפול במסטואידיטיס חריפה, כאשר אין חשד לסיבוך נוסף, הינו מתן אנטיביוטיקה תוך ורידית, ניקור של עור התוף לצורך לקיחת תרבית והכנסת צינוריות אוורור ('כפתורים') על מנת לאפשר ניקוז של המוגלה מחלל האוזן התיכונה. 
במקרים אלו צפוי שיפור ניכר בסימפטומים ובממצאים כ-48 שעות לאחר התחלת הטיפול.

כאשר קיים חשד לסיבוך נוסף או כאשר אין הטבה מספקת תוך זמן סביר מהתחלת הטיפול או חשש להחמרה מבצעים הדמיה לקראת התערבות ניתוחית לניקוז המוגלה שעלולה לחדור לגולגולת ואף למוח.

 

 

תגובות

מומלצים