נוגדנים אימהיים למניעת אלצהיימר

החיסוניות המועברת לוולד באמצעות האם עשויה לצמצם משמעותית את הצטברות חלבון העמילואיד-בטא ובכך למנוע אלצהיימר ופגיעה קוגניטיבית בעתיד.

11.04.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
נוגדנים אימהיים למניעת אלצהיימר

 

הצטברות במוח של חלבון בשם עמילואיד-בטא מביאה לפגיעה קוגניטיבית מהסוג המוכר אצל אנשים שחולים באלצהיימר ואנשים עם תסמונת דאון.

במחקר שבוצע במעבדה של פרופ' איתן אוקון במרכז הרב תחומי לחקר המוח באוניברסיטת בר-אילן נמצא שחיסוניות המועברת לוולד באמצעות האם עשויה להביא לצמצום משמעותי בהצטברות חלבון העמילואיד-בטא וכך גם להקטנת הנזק. המאמר המלא פורסם בכתב העת  communications biology.

נוגדנים שמועברים מהאם לרך הנולד מגנים על ילודים שהמערכת החיסונית שלהם טרם הבשילה מפני זיהומים. אולם, חיסוניות המועברת על ידי האם עשויה להיות מגויסת גם נגד מחלות הקשורות לחלבון אנדוגני (כזה שהגוף מייצר בעצמו).

מחלות מוכרות הקשורות לחלבון אנדוגני הן לדוגמה אלצהיימר ותופעות של אלצהיימר אצל אנשים עם תסמונת דאון. מחלות אלה מתאפיינות בהצטברות של החלבון עמילואיד-בטא הגורם לפגיעה קוגניטיבית.

כיום אין בדיקות היריון לאיתור המוטציות הקשורות להופעה מוקדמת של אלצהיימר, אך יש בדיקות לזיהוי תסמונת דאון. החוקרים במעבדת פרופ' איתן אוקון שיערו שנוגדנים אימהיים, המסוגלים לנטרל את החלבון עמילואיד-בטא, עשויים להרחיקו ממערכת העצבים המרכזית של עכברים צעירים הנושאים את הגן הגורם ליצירה מוגברת של חלבון זה.

כדי לבחון זאת, חיסון נגד חלבון עמילואיד-בטא ניתן לעכברות בריאות. לאחר שנבדק כי העכברות ייצרו רמות גבוהות של נוגדנים נגד חלבון אמילואיד-בטא, הן זווגו עם עכברים שסובלים מהצטברות מוקדמת של עמילואיד-בטא. במהלך ההיריון ולאחר הלידה, האימהות העבירו את הנוגדנים לעובריהן וגוריהן דרך השליה והחלב, בהתאמה.

הנוגדנים האימהיים הורידו את רמות העמילואיד-בטא בקליפת המוח של צאצאי העכברות בטווח של ארבעה חודשים לאחר הלידה והביאו להקלה בבעיות של זיכרון לטווח הקצר אצל הצאצאים. אחת התצפיות המעניינות במחקר היא שהנוגדנים האימהיים עוררו שינוי ארוך טווח בתאים האמונים על פירוק חלבון אמילואיד-בטא במוח העובר, חודשים רבים לאחר שהנוגדנים "נעלמו" מזרם הדם של הצאצאים.

הנתונים האלה מצביעים על כך שחיסונים אימהיים עשויה להקל על ירידה קוגניטיבית הקשורה למשקעי עמילואיד-בטא במוח של צאצאים, כפי שקורה אצל אנשים שחולים בהופעה מוקדמת של אלצהיימר ואצל אנשים עם תסמונת דאון, ופותחים צוהר לאפשרויות טיפוליות חדשות בקרב אוכלוסייה זו.

 

קישור למאמר המלא

 

תגובות

מומלצים