עליה במספר תרומות הקרנית

בשנת 2017 בוצעו יותר השתלות קרנית ברמב"ם מאשר בשלושת השנים שקדמו לה גם יחד, כך עולה מנתוני מחלקת עיניים בביה"ח, ד"ר שמואל שמוליק גרפי:"מאז בוצעה השתלת הקרנית הראשונה בשנת 1905 ועד היום חלו תמורות רבות בתחום"

17.08.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
עליה במספר תרומות הקרנית

ד"ר שמואל גרפי צילום: פיוטר פליטר

ד"ר שמואל שמוליק גרפי, מומחה לקרנית ומחלות חיצוניות של העין במחלקת העיניים של רמב"ם, המשמש גם כיו"ר חוג הקרנית הישראלי, אומר:"ישנן טכניקות חדשות ושיטות מדויקות יותר לביצוע ההשתלות. בשנים האחרונות החלו לבצע השתלות קרנית "שכבתיות" מתקדמות בהם מפצלים את רקמת קרנית התורם  ומשתילים אך ורק את השכבה הרלוונטית למחלתו של המטופל. בשיטות אלו, המבוצעות על סוגיהן ברמב"ם, משך ההחלמה הינו קצר יותר וסיכוי הדחייה מצטמצמים משמעותית. המשמעות היא שאחוז ההצלחה לאחר השתלה עולה באופן ניכר".

על פי הערכות, בישראל מבוצעות כ-700 השתלות קרנית בשנה, רובן במסגרת מערכת הבריאות הציבורית. במהלך 2017, בקריה הרפואית רמב"ם בלבד התבצעו כ-62, המהוות כעשירית מכלל השתלות הקרנית בארץ. כאמור, מדובר בעלייה חדה במספרי הניתוחים בהשוואה לשנים קודמות, העולה על מספר ההשתלות אשר בוצעו ברמב"ם בשלושת השנים הקודמות גם יחד. "ישנם מספר גורמים המסבירים את העלייה הזאת", אומר פרופ' איתן בלומנטל, מנהל מחלקת עיניים בביה"ח, "החל מעלייה במודעות הציבור לחשיבות תרומות איברים, דרך גידול במספר הרופאים המבצעים השתלות ברמב"ם וביכולות שרכשו להתמודד בהצלחה עם המקרים המורכבים ביותר וכלה ביישום טכניקות חדשות המגדילות את שיעורי הצלחת ניתוחי השתלת הקרנית. יותר ישראלים זוכים בשנים האחרונות לקבל חזרה את מאור עיניהם".

הנצלת קרניות והשתלת קרניות ברמב"ם נעשית על ידי צוות רב תחומי הכולל: מתאמות השתלה, מתמחים המסייעים בנושא ההנצלה, רופא מתמחה המשמש כמתאם לנושא ההשתלות (ד"ר ינון שפירא) וצוות חדר ניתוח, הנערך לקיום ניתוחי ההשתלה בהתראה קצרה. השתלות הקרנית מבוצעות ע"י ד"ר מודי נפתלי וד"ר שמואל גרפי, רופאים בכירים בעלי ניסיון רב בתחום.

אחד מהמקרים הידועים והמרגשים בתחום השתלת הקרניות בשנה שעברה ברמב"ם הייתה תרומת הקרניות של הזמר אמיר פרישר גוטמן ז"ל, אשר טבע בחוף נווה ים הסמוך לעתלית. פרישר-גוטמן נפטר יממה לאחר שהובא במצב קשה אל בית החולים. לאחר מותו הסכימה משפחתו לתרום את קרניות עיניו. הנצלת הקרניות והשתלתן נעשתה ע"י רופאי רמב"ם, בשני חולים שהמתינו להשתלה.

שני המושתלים אשר זכו למאור עיניים הודות לתרומתו של פרישר-גוטמן ז"ל הם ע', גבר כבן , 40 איש קבע בצה"ל, ו-י', גבר בשנות ה-70 לחייו, שניהם מתגוררים באזור הצפון. השניים סבלו במשך שנים ארוכות  ממחלות ראייה שונות והגיעו למצב של עיוורון כמעט מוחלט בעין שנותחה. כיום, כשנה לאחר ביצוע ההשתלות, חל שיפור ניכר בראייתם ובאיכות חייהם.

"אני רוצה לומר תודה רבה למשפחתו של התורם", אמר ע' והוסיף, "אני מאחל להם שלא ידעו עוד צער. בזכות אנשים כאלה אפשר להציל חיים שלמים ולעשות טוב לאנשים אחרים. זו החלטה קשה, אבל חלק מהאדם שהם איבדו ממשיך לחיות במישהו אחר". לדברים הללו מצטרף י', שביקש אף הוא להודות למשפחתו של פרישר-גוטמן על תרומתם: "לפני 30 שנה חתמתי על כרטיס אדי בעצמי, מתוך הבנת הערך והחשיבות של העניין. אני מעריך את נדיבות ומשפחה ומאחל להם רק טוב. בזכות התרומה הזו היום אני מתפקד טוב יותר", הוא סיכם. 

 

תגובות

מומלצים