עלייה באלרגים בכרמל

בשל השרב הכבד נרשמים יותר ויותר מקרים אלרגים, רבים מהמקרים בכרמל, הסיבה שבימים שרביים יש באוויר יותר גרגרי אבקה של צמחים הגרומים לאלרגיה מאשר בשאר ימות השנה.

16.08.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
עלייה באלרגים בכרמל

זה לא גרגרי האבק שאשמים באלרגיה השרבית זה דווקא גרגרי האבקה, כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה.

"מומלץ לאנשים הסובלים מתגובה אלרגית משמעותית לקבל טיפול אנטי אלרגי מבעוד מועד בהתאם לתחזית מזג האוויר וזאת בכדי להקטין את התגובה האלרגית לגרגרי האבקה בתקופה זו", אמרה הדוקטורנטית אילנית הלפמן-הרצוג, מעורכות המחקר.

על פי הנתונים, כרבע מאוכלוסיית ישראל סובלת מתופעות של אלרגיות עונתיות. רבים מהסובלים יודעים שדווקא בימי שרב, התסמינים מתגברים. אחד ה"חשודים המיידים" בתופעה הם גרגרי אבק, ששכיחותם עולה בימי שרב.

במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים, הדוקטורנטית הלפמן-הרצוג ופרופ' חיים קותיאל מהחוג לגיאוגרפיה ולימודי סביבה באוניברסיטה, ד"ר חפר צילה, מקופת חולים מאוחדת וצוות חוקרות מארצות הברית וספרד לבדוק האם האשם הם דווקא גרגרי האבקה: החלק הזכרי במנגנון הרבייה של צמחים שונים. המחקר התבצע בגרגרי אבקה של צמחים דשאיים (דשא, עשבים וכד') וצמחים  סילקיים (סלק, תרד ועוד כ-50 מינים הגדלים בארץ), שתקופת הפריחה שלהם מתפרסת על פני כל השנה ושל אורניים, אלוניים, ותותיים, שתקופת הפריחה שלהם מתרחשת באביב.

איסוף האבקה נערך בין השנים 2014 – 2010 באמצעות מכשיר ניטור, השואב כמות אוויר של ליטר אחד לדקה - בדומה לנשימה של בני האדם. לגבי כל אחד מהצמחים, נבדקה כמות גרגרי האבקה בשלושה מועדים: ימי שרב, המוגדרים ימים שבהם הטמפרטורה היומית גבוהה מהממוצע החודשי והלחות היחסית נמוכה מ- 50% באזור ת"א ומ -45% באזור ירושלים; ימים חמים בהם הטמפרטורה היומית גבוהה מהטמפרטורה החודשית; "ימים קרים", בהם הטמפרטורה היתה נמוכה מהממוצע החודשי. בנוסף, נבדקו גם כיווני האוויר כשהכיוונים מזרח ודרום מייצגים תנאי שרב.

מתוצאות המחקר עולה כי בימי השרב יש יותר גרגרי אבקה באוויר של צמחים אורניים, דשאיים וסלקיים מאשר בשאר ימות השנה, ובימים חמים יש יותר גרגרי אבקה של העצים ממשפחת האלוניים.

"בימים בהם הטמפרטורה גבוהה ובמיוחד בימי שרב שבהם האוויר יבש, החולים הרגישים לגרגרי האבקה של  צמחים אלה חשופים לכמות גדולה יותר של אלרגניים וייתכן שהסימפטומים האלרגניים יהיו חזקים יותר. מומלץ לקבל טיפול אנטי אלרגני בהתאם לתחזית מזג האוויר", אמרה הלפמן- הרצוג.

לדברי החוקרים, מאחר וחלק גדול מהאוכלוסייה מתגורר בעיר ניתן לתכנן או לקבוע מדיניות של שתילת צמחיה אשר לא גורמת לאלרגיה.

"הרשויות האחראיות חייבות להחזיר את תחנות ניטור גרגרי האבקה לעבוד. ניטור זה יוביל למחקרים נוספים המיועדים לעזור לציבור הרחב להתמודד על מחלת האלרגיה שעלולה לסכן חיים", סיכמה הלפמן-הרצוג.

 

תגובות

מומלצים