פיילוט סיוע לחייבים בהוצאה לפועל

למעלה מ 1,000 מפגשי סיוע עם חייבים התקיימו במסגרת פיילוט סיוע לחייבים מהחברה הבדואית בנגב שיש להם חובות בהוצאה לפועל. מדובר בפרויקט משותף של רשות האכיפה והגבייה, משרד הרווחה והביטחון החברתי, ג'וינט אשלים והסיוע המשפטי במשרד המשפטים.

23.11.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
פיילוט סיוע לחייבים בהוצאה לפועל

 

הפרויקט פועל  כיום במועצת אל קסום, רהט, שגב שלום, תל שבע וחורה

 

במסגרת הפיילוט להנגשת שירות הטיפול בחובות לאוכלוסייה הבדואית בנגב, שהחל לפעול בדרום הארץ מחודש מרץ 2021 , התקיימו כבר למעלה מ- 1,000 מפגשי סיוע עם חייבים. מדובר בשיתוף פעולה בין-משרדי ובין-ארגוני של רשות האכיפה והגבייה, משרד הרווחה והביטחון החברתי, ג'וינט אשלים והסיוע המשפטי במשרד המשפטים.

 

במסגרת הפיילוט, גויסו סטודנטים למשפטים מהחברה הבדואית לרשות האכיפה והגבייה, והם פועלים מתוך מרכזי עוצמה של משרד הרווחה והביטחון החברתי, הממוקמים ברשויות המקומיות הבדואיות עצמן ועובדים בשיתוף פעולה מלא עם צוותי המרכזים. העובדים נותנים שירות בשפה הערבית תוך הנגשה מלאה של כל המידע והאפשרויות שהחייב זקוק להם על מנת להסדיר חובותיו. במסגרת הפיילוט, ניתנת לחייבים גם גישה מהירה ופשוטה, לפי הצורך, לשירותי הסיוע המשפטי במשרד המשפטים, ולשם כך הקצה מחוז דרום של הסיוע המשפטי עובד ייעודי דובר השפה הערבית אשר פועל למנות עורכי דין לייצוג בתוך זמן קצר.

 

סמנכ"לית תכנון ומדיניות ברשות האכיפה והגבייה, רבקה אהרוני, ציינה, כי "בשנים האחרונות בעקבות מספר מחקרים שנערכו ברשות זיהינו ששיעור החייבים מהמגזר הערבי  גבוה כמעט פי 2 משיעורם באוכלוסייה וגם חזרתם לחובות לאחר קבלת הפטר היא גבוהה במיוחד, ועל כן היה צורך בהתערבות ייחודית למגזר, המתבטאת בהנגשת השירות באופן אחר ומותאם". יצוין כי במסגרת פרויקט זה, מקבלים עובדי רשות האכיפה והגבייה לראשונה לקוחות מחוץ ללשכות הרשות.

 

איילה מאיר, מנהלת אגף בכיר משפחות ילדים ונוער בקהילה במשרד הרווחה והביטחון החברתי: "בשנים האחרונות בהן המשרד מפעיל את תכנית הדגל 'נושמים לרווחה' במרכזי עוצמה למשפחות ואנשים החיים בעוני ובהדרה, למדנו על חסמים רבים הקשורים בהנגשה ומימוש זכויות, שהטיפול בהם חייב לכלול מספר מערכות ממשלתיות. בפיילוט המשותף שילבנו ידיים הטיפול הסוציאלי והטיפול המשפטי במטרה לקדם ולסייע לאנשים עם חובות בדגש על החברה הבדואית כך שיצליחו בסופו של דבר לעמוד על הרגליים ולצאת ממעגל המצוקה והעוני.  שמחנו להיווכח שיש לנו שותפים נהדרים ברשות האכיפה והגבייה, שחורטת על דגלה ערכים דומים של מיצוי והנגשת זכויות, ידע ועזרה. מקווה שנוכל להרחיב את הפיילוט לרשויות ולקהילות נוספות בהמשך".

 

ד"ר אריאל לוי, מנכ"ל ג'וינט אשלים: "ג'וינט-אשלים שמח להוביל את תהליך הפיתוח ואת השותפות הבין-משרדית של התכנית להתמודדות מיטיבה עם חובות בחברה הבדואית בנגב. הסרת החסם שמייצר החוב הוא תנאי מקדים והכרחי לקידום המוביליות הכלכלית והחברתית של הפרט והמשפחה, להשתלבות בעבודה ובהשכלה, לשיקום כלכלי ולהגדלת ההכנסה הפנויה."

 

עו"ד מרב שיבק, ממונה ארצית – אזרחי הסיוע המשפטי במשרד המשפטים: "בעיית החובות היא בעיה לאומית – חברתית קשה והטיפול בה הוא צו השעה. בין היתר, חובות מהווים אבן נגף בפני שיקום כלכלי ויציאה ממעגל העוני. הנתונים אודות היקף התופעה בחברה הערבית מדאיג, ומצריך תשומת לב מיוחדת. הסיוע המשפטי שמח לקחת חלק משמעותי במיזם המשותף, ולהנגיש את שירותיו בתחום הסדרת החובות באמצעות מערך הסיוע במחוז דרום, ואגב כך גם ליתן לפונים סיוע נדרש נוסף בתחומי הפעילות של הסיוע המשפטי."  

 

הנתונים שהיוו בסיס לפרויקט ההתערבות והגברת הנגישות מצביעים על כך שברמה הארצית שיעור החייבים הלא יהודים שלהם תיקים בהוצאה לפועל הוא 37%, כמעט פי שניים משיעורם באוכלוסייה. במחוז הדרום ישנם  36,957 תיקים בהוצאה לפועל ל- 15,554 חייבים לא יהודים.

 

הפיילוט יצא לדרך במרץ 2021 ועד לתחילת חודש נובמבר 2021 התקיימו 1,369 מפגשים עם חייבים מהמגזר הבדואי (פרונטלי או טלפוני) במגוון נושאים ובהם מידע כללי על התיקים, בקשה להסדר חוב, זימון תור ללשכה, הנפקת שוברים, מידע על הליך חדלות פרעון ועוד.

 

סה"כ 246 חייבים מהמגזר, שפנו לבקשת סיוע מהנציגים הייעודיים במרכזי עוצמה, אף השיבו למשוב על התהליך. 82% השיבו שקיבלו מענה מלא לפניותיהם ועוד 9% השיבו שקיבלו מענה חלקי.  70% השיבו שהנגשת השירות מבחינת שפה הקלה והועילה להם, ו – 87% השיבו שהנגשת השירות מבחינת הקרבה לבית הקלה והועילה להם. 72% השיבו, כי הכלים שניתנו להם במפגש עם הנציג יעזרו להם בסגירת החוב באופן מלא וחלקי.

 

 

פורטל הכרמל

עמאד שחידם, דובר רשות האכיפה והגביה בשפה הערבית

תגובות

מומלצים