פריצות הדרך הישראליות שיתחרו בתחרות חדשנות עולמית

ייצור סוכר טבעי שמונע השמנה, קופסאות מדע לילדים ואיתור לא פולשני של שבץ, פריצות הדרך הישראליות שיתחרו בתחרות חדשנות עולמית בברלין, הזוכים נבחרו בתחרות שקיים משרד המדע והטכנולוגיה בהשתתפות 17 סטודנטים, חוקרים ויזמים.

17.09.2018 מאת: פורטל הכרמל והצפון
פריצות הדרך הישראליות שיתחרו בתחרות חדשנות עולמית

הזוכים בתחרות "falling walls" בישראל, צלם: שלומי אמסלם

שלושה יזמי מדע צעירים נבחרו בסוף השבוע האחרון לייצג את ישראל בתחרות Falling Walls היוקרתית בברלין שתתקיים ב-9 בנובמבר

הזוכים נבחרו בתחרות שקיים משרד המדע והטכנולוגיה בהשתתפות 17 סטודנטים, חוקרים ויזמים מכל תחומי המדע ומוסדות המחקר בישראל.

שר המדע והטכנולוגיה אופיר אקוניס, אמר כי "הסטודנטים והחוקרים הצעירים שהציגו היום הם דור העתיד של המדע והחדשנות הישראליים. הרעיונות שהוצגו יכולים יום אחד לשנות את העולם ולהמשיך את ההשפעה האדירה של המדע הישראלי בכל מקום".

17 חוקרים וממציאים נבחרו לשלב הגמר בישראל מתוך כ-40 שהגישו מועמדות לייצג את ישראל בתחרות במענה לקריאה של משרד המדע והטכנולוגיה, האקדמיה הלאומית למדעים, האוניברסיטה העברית והטכניון. על פי כללי התחרות כל מתמודד הציג רעיון ממשי שעליו הוא עובד בשלוש דקות ובליווי שלוש שקופיות בלבד.

שלושת הזוכים:

ייצור סוכר טבעי שמונע השמנה, זיו צויגהפט - צריכה מרובה של סוכרים היא אחת מהסיבות העיקריות לעלייה במשקל ולהופעתן של תחלואות הקשורות בהשמנה. הפתרון שהטבע מציע לבעיה זו הוא סוכר נדיר בשם D-Psicose שהינו סוכר טבעי הנמצא בכמויות מאוד נמוכות בצמחים מסוימים. הוא בעל תכונות מאוד דומות לסוכר רגיל אך הוא איננו מעלה רמות סוכר ואינסולין בדם .למרות הכל כיום אין תהליך ייצור מסחרי של אותו סוכר בגלל עלויות ייצור גבוהות. הרעיון של זיו מתכוון לפתור את הבעיה הזו בשיטות ביולוגיות על ידי ייצור טבעי, כלכלי ובקנה מידה תעשייתי של סוכרים נדירים דוגמת D-Psicose. זיו הוא דוקטורנט במחלקה למדעים ביומולקולריים במכון ויצמן למדע.

קופסאות מדע לילדים, רעות רן - כל התינוקות נולדים סקרנים. למרבה הצער, איפשהו לאורך הדרך, רובם הופכים לצרכני ידע פסיביים. הרעיון של רעות הוא לבנות רשת בין-לאומית של ילדים שלומדים ביחד בעזרת קופסאות מדע ורשת חברתית מקוונת. הקופסאות בנויות סביב חתני פרס נובל והמחקרים שלהם, שנותנים השראה גם מבחינת המדע וגם מבחינת הדמות של זוכה פרס הנובל. השיטה מחברת ילדים מכל העולם לעבודה על פרויקט מדעי משותף. רעות היא קלינאית תקשורת, שמתחילה לימודי רפואה בקרוב.

איתור לא פולשני של שבץ, יואב קן - תור – שבץ הוא אחד הסכנות המרחפות מעל מטופלים מורדמים בבתי חולים. לאחר תחילתו יש חלון זמן של מספר שעות בודדות לטיפול חירום אחרת עשוי להיגרם נזק מוחי קבוע. כדי למנוע נזק זה הסגל הרפואי מבצע בדיקה ע"י פתיחת העפעף של המטופל המורדם וניטור של האישונים. בדיקה ידנית זו מתבצעת כל שעתיים, זהו אופן הזיהוי המיטבי כיום. אירוע השבץ עלול להתחיל מיד לאחר הבדיקה ובכך זמן יקר יתבזבז עד הגילוי. קבוצת Brainwatch מפתחת מכשיר שמסוגל לנטר את גודל וצורת האישון באופן רציף ובכך יזהה חשד מוקדם לשבץ. המכשיר משתמש באופטיקה מתוחכמת ועיבוד תמונה כדי לראות את האישון דרך העפעף הסגור של מטופלים מורדמים. המכשיר יסייע ליותר מ-600 אלף מטופלים כל שנה וימנע עלויות טיפול בנפגעי שבץ של 13 מיליארד דולר כל שנה. הצוות של יואב השלים בהצלחה ניסוי קליני על 40 מטופלים והם מתכננים להביא את הטכנולוגיה לשוק בשנים הקרובות. יואב הוא דוקטורנט במחלקה למדעי המחשב באוניברסיטה העברית.

התחרות העולמית מתקיימת מדי שנה בברלין סמוך לתאריך נפילת חומת ברלין ומבוססת על עיקרון של 'נפילת חומות' ושבירת מוסכמות בכל תחומי הידע האנושי – למען חברה וסביבה טובות יותר. בתחרות משתתפים חוקרים, יזמים ואנשי עשייה חברתית מובילים בתחומם. התחרות מהווה זירה עולמית ליזמים לשווק את הרעיונות שלהם, למצוא תומכים ולבנות קשרים.

 

תגובות

מומלצים