ריחוק חברתי בדידות ודיכאון

נתונים מעניינים בעקבות מחקר שביקש להעריך את הסימפטומים לדיכאון וחרדה בהקשר של וירוס הקורונה בקרב אוכלוסייה בגילאי 18-100 שחוותה ריחוק חברתי בעקבות הסגר, מה שמפתיע שמבוגרים מגיבים פחות ללחץ, מווסתים טוב יותר את רגשותיהם והם מנוסים יותר בהתמודדות עם בדידות.

16.07.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
ריחוק חברתי בדידות ודיכאון

לאנשים שסובלים מבדידות בעקבות משבר הקורונה יש סיכוי גבוה בכ-60% לסבול מתסמינים של דיכאון או של חרדה וסיכוי גבוה ב-82% לסבול מתסמינים משולבים של דיכאון וחרדה ברמה קלינית, כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה ופורסם בכתב העת Journal of Affective Disorders.

"מקובל לחשוב כי אנשים מבוגרים ואנשים עם מחלות כרוניות שהסיכון שלהם למחלה קשה יותר בעקבות הדבקות בנגיף הקורונה, יהיו בעלי סיכון גבוה יותר לפתח  דיכאון וחרדה. אולם במחקר שלנו מצאנו כי דווקא הבדידות היא זו המשפיעה בצורה המשמעותית ביותר על התפתחות של סימפטומים הקשורים לדיכאון וחרדה בכל קבוצות הגיל ללא קשר לרמת הסיכון לחלות במחלה", אמר פרופ' יובל פלגי מהאוניברסיטה, מעורכי המחקר.

ריחוק חברתי גורם לבדידות ומוגדר כפער בין הרצון לקשר חברתי והמציאות ויש לו השפעות פיזיות ונפשיות. במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים פרופ' פלגי ראש החוג לגרונטולוגיה באוניברסיטה, פרופ' עמית שרירא, פרופ' אהוד בונדר, ד"ר יעקב הופמן, ד"ר שרה כהן-פרידל מאוניברסיטת בר אילן, ד"ר שרון אבידור ממכללת רופין, ד"ר יואב ברגמן ממכללת אשקלון ותלמידות המחקר ליה רינג ושושי קיסרי מהאוניברסיטה, להעריך את הסימפטומים לדיכאון וחרדה בהקשר של וירוס הקורונה בקרב אוכלוסייה שחוותה ריחוק חברתי בעקבות הסגר.

במחקר השתתפו 1059 משתתפים בגילאי 18-100, כאשר ביום האחרון של איסוף המידע היו בישראל 6092 אנשים חיובים לקורונה, 241 מחלימים ו 25 נפטרו מהמחלה.

מתוצאות המחקר עולה כי בדידות הנובעת מריחוק החברתי בזמן הקורונה היא גורם הסיכון העיקרי לדיכאון ולחרדה בכל הגילאים בהשוואה לגורמים דמוגרפים וגורמים בריאותיים כמו מחלות רקע, שימוש בהתנהגויות מונעות וחשיפה לגורמי סיכון לקורונה.

כך נמצא כי לאלה שדיווחו כי סבלו מבדידות בעקבות משבר הקורונה היה סיכוי גבוה ב-62% לסבול מתסמינים של דיכאון, סיכוי גבוה ב-61% לסבול מתסמינים של חרדה וסיכוי גבוה ב-82% לסבול מתסמינים משולבים של דיכאון וחרדה ברמה קלינית.

עוד נמצא, כי הסיכוי לחוות סימפטומים ברמה קלינית של דיכאון וחרדה בקרב אנשים מעל גיל 60 נמוך יותר לעומת אנשים מתחת לגיל 60: 16% מהנבדקים מתחת לגיל 60 דיווחו על רמה קלינית של סימפטומים של דיכאון ו-22% על רמה קלינית של סימפטומים של חרדה, לעומת 7% ו 6% בהתאמה שדיווחו על סימפטומים אלו בקרב נבדקים מעל גיל 60.

"מבוגרים מגיבים פחות ללחץ, מווסתים טוב יותר את רגשותיהם והם מנוסים יותר בהתמודדות עם בדידות ועם  אירועים בריאותיים מסכני חיים. עם זאת חלק מההסבר קשור לאחריות הרבה יותר שיש לצעירים בתפקידי עבודה ומשפחה. בנוסף, התפקוד הנפשי הטוב יותר של הזקנים אינו מעיד על כך שאוכלוסייה זו אינה זקוקה לעזרה וסיוע", סיכם פרופ' פלגי.

 

תגובות

מומלצים