תגלית מכרמל שהדהימה את העולם

לסת של האדם הקדמון שנמצאה במערת מיסליה שעל הר הכרמל, נסרקה לראשונה באמצעות הסיטי המתקדם שבכרמל, תוצאות הסריקה הפתיעו את החוקרים ושינו את צורת החישוב והחשיבה על מוצא וגיל האדם הקדמון בכל העולם.

21.01.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
תגלית מכרמל שהדהימה את העולם

פרופ' נתן פלד מכרמל ויחד עם גולגולות שנסרקו בכרמל, צילום אלי דדון.


בית החולים כרמל שותף באחת התגליות המדעיות הגדולות שהדהימו את העולם. פרופ' נתן פלד מנהל מכון הדימות בכרמל סרק לראשונה באמצעות הסיטי המתקדם שבכרמל, לסת של האדם הקדמון שנמצאה במערה בחיפה. ותוצאות הסריקה הפתיעו את החוקרים ושינו את צורת החישוב והחשיבה על מוצא וגיל האדם הקדמון בכל העולם.

עבודת המחקר בנושא הוגשה למגזין "סיינס" היוקרתי, ומתוך 2.8 מיליון עבודות שהוגשו למגזין הבינלאומי בשנת 2018 מכל רחבי העולם, העבודה של פרופ' פלד מביה"ח כרמל ומומחי הארכיאולוגיה מאוניברסיטת תל אביב בראשות פרופ' הרשקוביץ, נבחרה  כעבודה המובילה עם הכי הרבה קריאות וצפיות ומוקמה בתוך 100 העבודות הנקראות ביותר בעולם.

החוקרים מצאו את המאובן - עצם לסת עליונה של אדם מבוגר, הכוללת מספר שיניים - במערת מיסליה שעל הר הכרמל. החוקרים הסבירו כי באמצעות שיטות מחקר מתקדמות ובאמצעות סריקת הסיטי המתקדמת שביצע בפעם הראשונה פרופ' פלד בכרמל. הם מצאו שללסת ולשיניים מאפיינים מורפולוגיים של בני אדם מודרניים. שיטות תיארוך רדיומטריות שונות הראו שגיל המאובן הוא בין 177,000 ל-194,000 שנה.

"מדובר באחת התגליות האנתרופולוגיות החשובות ביותר של השנים האחרונות",  אמר פרופ' הרשקוביץ, מהמחלקה לאנטומיה ואנתרופולוגיה, הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, באוניברסיטת תל אביב. לדבריו, "הממצא החדש ממערת מיסליה מאיר באור חדש את שאלת האדם המודרני,  מתי הופיע ומתי יצא מאפריקה. הממצא מערער את התיאוריה הקלאסית של היציאה מאפריקה, הוא משנה את לוח הזמנים ואת ההגדרה של מהו אדם מודרני".

מאז הכירו ונפגשו בסיטי  של כרמל בשנת 2002 פרופ' פלד ופרופ' הרשקוביץ הולכים ביחד כבר שנים. יחד הם חקרו וסרקו ממצאים ארכאולוגים רבים ופרסמו עד היום יותר מ- 26 מאמרים מקצועיים בעיתונות המדעית בכל העולם.  כולל  על המומיה בת ה 2500 שנה שהגיע ממצרים לישראל ונסרקה ע"י פרופ' פלד בסיטי של כרמל.

" עולם הארכאולוגיה והאנתרופולוגיה הוא עולם מרתק ומלהיב, אומר פרופ' פלד, התוודעתי אליו במקרה בפגישה מקרית עם פרופ' הרשקוביץ שהגיע אליי לסיטי בכרמל עם הלסת הקדמונית בשנת 2002 מאז אנחנו צועדים יחד ושותפים למחקרים ופרויקטים מדהימים.

באמצעות סריקות השלדים מהתקופות  העתיקות אנו לומדים דברים מרתקים על תורת שלד האדם. מה שעוזר לנו לפתח שיטות לימוד חדשות המיושמות בפקולטות לרפואה בארץ ובעולם מסביר פרופ' פלד.

פרופ' פלד משמש גם כיו"ר המועצה הלאומית לדימות של משרד הבריאות ומנהל את מכון הרנטגן במרכז הרפואי כרמל. בעקבות עבודות סריקת הסיטי שנעשו בכרמל ושיתוף הפעולה עם פרופ' הרשקוביץ מאוניברסיטת תל אביב הופקו עליהם 2 סדרות טלוויזיה גדולות ששודרו בכל העולם בערוצי נשיונל גיאוגרפיק ובערוץ דיסקברי, על החיים בישראל בתקופת המקרא.

 

תגובות

מומלצים