תיאסר הכנסת כלים חד פעמיים לשמורות טבע ונחלים בצפון

לראשונה בישראל, חוק עזר עירוני חדש יאסור על הכנסת כלים חד פעמיים לאזור נהר הירדן ונחלי החצבני, הדן והבניאס, ולגנים ציבוריים וחורשות באזור. בנוסף, לא ניתן יהיה להציב כיסאות, שולחנות או כל ציוד אחר בגדות הנחלים ולא ניתן יהיה להפעיל רמקולים וגנרטורים.

14.11.2020 מאת: פורטל הכרמל והצפון
תיאסר הכנסת כלים חד פעמיים לשמורות טבע ונחלים בצפון

 

לראשונה בישראל: על-פי חוק עזר עירוני חדש שקודם בהובלת השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל וראש מועצה אזורית הגליל העליון גיורא זלץ, תיאסר הכנסת כלים חד-פעמיים לגנים ונהרות בשטחי הגליל העליון כמו נהר הירדן, נחל החצבני, הבניאס ונחל דן.

לפי חוק העזר התקף, "גן" הוא כל גן ציבורי, חורשה, שדרה וכל מקום אחר שצמחים צומחים בו; ו"נהר" הוא נהר הירדן, החצבני, הבניאס, דן, וכל נהר, נחל, מעיין, מפל וגדותיו של נהר.

בנוסף, לא ניתן יהיה להכניס בקבוקי זכוכית ולעשות בהם שימוש. כמו-כן, תאסר הצבת כסאות, שולחנות או כל ציוד אחר בתוך הנהר ולא ניתן יהיה להפעיל בגנים ובנהרות רמקולים ומכשירים הגורמים לרעש – כולל גנרטורים.

הנחלים ושמורות הטבע הם מקומות רגישים מבחינה אקולוגית, ולכן לצעד זה חשיבות גדולה לשמירה על הטבע ועל הסביבה. הלכה למעשה, לא ניתן יהיה להכניס כלים המיועדים לצורכי אכילה ושתייה אשר אינם מיועדים לשימוש חוזר לפי טיבם ולפי החומרים שמהם עשויים.

לאחר השלמת המהלך, בתקופה הקרובה יוצבו שלטים ומודעות במקומות הרלוונטיים אשר יודיעו על איסור הכנסת כלים חד-פעמיים.

באשר לאזור אקולוגי רגיש אחר, חופי הים, הודיעה בקיץ זה השרה גילה גמליאל כי המשרד להגנת הסביבה יעניק תמיכה ברשויות המקומיות שבתחומן חופים בלתי מוכרזים בהיקף חסר תקדים של 10,607,300 מיליון שקל – התמיכה הגדולה ביותר שניתנה עד כה על-ידי המשרד לנושא זה. התקציב ישמש את הרשויות לבצע פעולות ניקוי בחופי ים לא מוכרזים לרחצה שבתחומן וכן לראשונה, יינתן מיקוד מיוחד לנושא הפחתת שימוש בכלים חד-פעמיים.

בהנחיית השרה גמליאל, לראשונה 2 מיליון שקל ישמשו את הרשויות להמשיך לצמצם את מפגע הפסולת בחופים לפני שהוא מגיע לחוף ואל הים, כמו באמצעות: הקמת תשתיות לאיסוף אשפה בחופים לא מוכרזים, מתקני איסוף פסולת, ניקוז נגר עילי ומתקני תשתית לעידוד בשימוש כלים רב-פעמיים. מתקנים אלה יסייעו במניעת זיהום הסביבה החופית והימית. כמו-כן, ייעשה שימוש במימון לצורך איסוף פסולת עירונית הזורמת ב-166 מתקני הנגר העילי בחופי מדינת ישראל.

התמיכות יינתנו עבור בניית מתקני איסוף פסולת מרכזיים; קידום מתקנים מעודדי שימוש בכלים רב-פעמיים כמו: כיורים לשטיפת כלים רב פעמיים, ברזיות מותאמות למילוי של בקבוקי מים ועוד.

השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל: "אפשר להיגמל משימוש בכלים חד-פעמיים בכלל, ובטח כשמגיעים לטייל בנחלים היפים שלנו בארץ, בחופי הים, בשמורות ובגנים. אנחנו ממשיכים להשקיע, לתמוך ולמצוא פתרונות שיצמצמו את הזיהום והלכלוך, כדי לראות את הפלסטיק המיותר בשטחים הפתוחים. אני מברכת את מועצה אזורית הגליל העליון על ההירתמות למשימה ועל הצעד פורץ הדרך, שמוכיח גם לרשויות אחרות שאפשר אחרת. ראשי הרשויות המעוניינים לקדם בשטחם איסור על שימוש בכלים חד פעמיים בחופי הים, בשמורות ובגנים – מוזמנים לפנות אליי באופן אישי, ויחד נקדם את הנושא גם במקומות נוספים בארץ"

ראש מועצה אזורית גליל עליון גיורא זלץ: "מנהל טוב דואג לאנשים שלו, מנהיג דואג לעתידם. יחסי הגומלין עם הסביבה שלנו הם המפתח לאיכות חיים ובריאות בשנים הבאות. כלים חד פעמיים, כמו תחבושות, מגבונים ומוצרים נוספים שאינם מתכלים, לא רק מזהמים את הסביבה, אלא גם מרעילים אותה - את האדמה החקלאית, את מקורות המים, את האוויר. לכן, לקחנו במועצה אזורית הגליל העליון אחריות על 240 ק"מ גדות נחל וכחלק מהפעילות בקטעי נחל מסוימים, בהם אנחנו מאפשרים קמפינג, החלטנו לאסור על הכנסת כלים חד פעמיים, כמו גם להגביל רעש ולהדליק אש רק במקומות מסומנים ומוסדרים".

 

תגובות

מומלצים