ד"ר הלנה כגן אישה חזקה כדאי להכיר

ד"ר הלנה כגן היתה מראשונות הרופאות בארץ, נולדה בתאריך 25/9/1889 בטשקנט ומאחר ואביה שהיה כימאי נשלח לטשקנט על מנת להקים ולפקח על הקמת מפעל זכוכית, ובהיותה נערה נשלחה לשוויץ ללמוד לנגן על פסתנתר

16.06.2022 מאת: בלה אשור
ד"ר הלנה כגן אישה חזקה כדאי להכיר

תמונה מויקיפדיה

 

במקביל החלה ללמוד לימודי רפואה בשוויץ, כך שבהיותה בת 21 סיימה את לימודי הרפואה והתמחתה ברפואת ילדים.

 

בשנת 1914 עלתה לארץ ביחד עם אימה, תחילה גרו בתל אביב, ומשם עברו לירושלים, ד"ר הלנה כגן פתחה מרפאה לטיפול בילדים סמוך למאה שערים בבית בו גרה.

 

באותם הימים ימי המנדט הבריטי שלט המופתי בירושלים שמו מוחמד אמין אל חוסייני הוא היה אחוז באידאולוגיה השוללת את זכותה של המדינה היהודית מלהתקיים, הוא נודע באנטישמיות ובהתנגדותו הגורפת לציונות וליהדות, הוא היה אחראי לפרעות על הישוב היהודי בארץ ובארצות ערב, וגם לצו שפרסם שכל היהודים יחזרו לארץ מוצאם, אולם רופא עירית ירושלים ד"ר כמאל ביי אל חוסייני שהיה גם קרוב משפחה של המופתי, הנפיק לאימה של ד"ר הלנה כגן תעודה שאסור לה לנסוע מסיבות בריאותיות, ובעזרת אישור זה הצליחה ד"ר הלנה כגן להישאר בירושלים.

 

זהו זמן פרוץ מלחמת העולם הראשונה והמנדט המכביד, ובנוסף נתן לה ד"ר כמאל ביי אל חוסייני 100 נפולאונים כהלוואה, הלוואה זו עזרה לעבור תקופה של אי וודאות ומחסור.

 

בשנת 1936 נישאה לאמיל האוזר שהיה כנר מחונן והקים את הקונסרווטוריון הראשון בירושלים וכיהנה כנשיאה של כבוד בין השנים 1938-1946, ביתה בירושלים הפך למרכז רפואי לילדים ובמקביל למרכז למוזיקה ולתרבות והיווה מקום מפגש למנהיגים ציונים.

 

בזמן מלחמת העולם הראשונה לא התירו לה לעסוק ברפואת ילדים ולכן עבדה כאחות בבית חולים עירוני, ובזמן זה היא הכשירה נערות יהודיות וערביות לעבוד כאחיות. ובמקביל היא המשיכה להעניק טיפולים רפואיים בביתה, ועל מנת להקל על בעיות תת תזונה, היא קנתה פרה ונתנה את החלב לילדים הזקוקים, וכך רכשה אמון מצד היהודים והערבים.

 

ובמקביל נשלחה על ידי ההיסתרות הציונית (שפעלה באמריקה) על מנת להקים תוכנית מלווה לטיפול באם ובילד.

 

בשנת 1914 לפני הצטרפות הטורקים למלחמת העולם הראשונה ד"ר הלנה כגן המשיכה להעניק טיפולים בביתה.

 

בשנת 1917 היא קיבלה מד"ר אלברט טיכו שהיה רופא עיניים את הציוד הדרוש מאחר והוא התגייס לצבא הבריטי, וכך הקימה את בית החולים היהודי הראשון בארץ ישראל לטיפול בילדים בעזרת תקציב זעום מהמשרד הארצישראלי שהיה זרוע מבצעת של ההסתדרות הציונית, בית החולים שהקימה הוא גלגולו הראשון של מרכז רפואי הדסה, בבית חולים זה מחלקת הילדים נוהלה עד שנת  1925 על ידה, במקביל המשיכה לקבל לטיפול ילדים בביתה והקימה מרפאות טיפת חלב מטעם ויצו, וכך עזרה לאימהות צעירות לטפל בילדיהן באותן שנים קשות.

 

בשנת 1914 הקימה בית יתומים בשכונת שערי חסד והיתה מנהלת רפואית במקום, ובשנת 1925 החלה לעבוד גם במעון ילדים ערבים בעיר העתיקה, בשנת 1936  הקימה את מחלקת הילדים בבית חולים ביקור חולים ועל שמה נקראת מחלקה זו.

 

בכל שנות פעילותה הרפואית היתה חברה בהנהלת ויצו העולמית, בשנות ה 30 של חייה היתה חברה גם בוועד העולמי מטעם הציונים הכלליים, במלחמת השחרור בזמן המצור על ירושלים, מונתה כאחראית על  המחלקה הרפואית היהודית בירושלים ודאגה לכל המרפאות והמערכות התברואתיות, עבודתה כללה טיפול בפליטים כולל טיפול בתינוקות בבתי ויצו שהקימה, בשנת 1937 מונתה כחברה בועד המנהל של האוניברסיטה העברית בירושלים וב-1965 מונתה לסגן יו"ר הועד.

 

ד"ר הלנה כגן היתה פעילה בארגון רפואת הילדים בירושלים בתקופת המנדט וכן היתה יועצת בענייני רווחת הילדים במשרד הבריאות עד שנת 1956.

 

עד שנותיה האחרונות המשיכה לקבל מטופלים בביתה, כאן המקום לציין את נאמנותה ואהבת לירושלים, לעצם היותה רופאה ובמיוחד רופאת ילדים ולכן נקרא גם "מושיעת הילדים".

 

 

אשור בלה מטפלת רב תחומית וסופרת ליצירת קשר 050-7201752 ולביקור באתר קישור

תגובות

מומלצים