חיים משותפים בחברה הישראלית

השרה לשוויון חברתי ח"כ מירב כהן: "הציבור דורש מאיתנו לשבת יחד ולהגיע להסכמות, האחדות היא סוגיה אסטרטגית למדינה; החרדים היו חסרים לי בקואליציה; מקווה שהשנה האחרונה תתבטא במערכת הבחירות ושאנחנו רק בתחילתו של תהליך".

11.07.2022 מאת: פורטל הכרמל והצפון
חיים משותפים בחברה הישראלית

צילום סיוון שחור

 


השרה לשוויון חברתי ח"כ מירב כהן: "נקים רשות אחת שתקדם אחדות וחיים משותפים בחברה הישראלית"
הקונגרס הישראלי ו'פורום לחברה משותפת' קיימו כנס ראשון מסוגו לקידום חינוך לחברה משותפת, עשרות מיזמי חינוך מעוררי השראה המקדמים חיים משותפים בין חלקיה השונים של החברה הישראלית הוצגו, 

 


ארבעת מדליקי משואות  בקריאה לארגוני חינוך, פורמליים ולא פורמליים, לקדם את נושא החיים המשותפים במטרה ליצור היכרות והקשבה בין מגזרים שונים בארץ. 

 


הקונגרס הישראלי ופורום לחברה משותפת קיימו היום (ה') באוניברסיטת בר אילן, כנס ראשון מסוגו לקידום חינוך לחברה משותפת.

 

בכנס, בו השתתפה השרה לשוויון חברתי מירב כהן, ארבעת מדליקי המשואות- ד"ר שמחה גטהון, הרב קלמן סמואלס, מוניר מאדי ואורי בנקי, מנהלי עמותות ואנשי חינוך מכל חלקי האוכלוסייה העוסקים בקידום חברה משותפת בישראל, אנשי אקדמיה ועוד. 

 


בפתיחת הכנס אמרה השרה לשוויון חברתי, ח"כ מירב כהן: "אנחנו נמצאים לקראת מערכת בחירות חמישית, אפשר לפרש מכך שהחברה שלנו משוסעת, אבל גם שהציבור דורש אחרת, שנמשיך לשבת יחד, ונגיע להסכמות. האחדות היא סוגיה אסטרטגית למדינה, הממשלה האחרונה יצרה חיים משותפים, האם הניסוי נכשל בתוך הפוליטיקה הישראלית? אין לנו פריבילגיה שזה ייכשל. דברים משמעותיים התרחשו בשנה הזו, ואני מקווה שזו רק תחילתו של תהליך ולא סופו, כי לניסוי הזה היו הרבה היבטים בתוך החברה הישראלית. אני מקווה שהדברים גם יתבטאו במערכת הבחירות הקרובה, למשל שמפלגת ערבית תקדם סוגיות חברתיות ולא רק לאומיות. הבחירות הן הזדמנות גדולה, כמי שמאמינה באחדות, בקואליציה האחרונה הציבור החרדי היה חסר." השרה המשיכה והכריזה, "כיום במשרד לשוויון חברתי, אנחנו מקדמים בנפרד צרכים של אוכלוסיות שונות, אבל בשלב הבא נפעל לחבר בין כל האוכלוסיות, ונפעל להקים רשות אחת שתעבוד יום יום בכדי לייצר אחדות וחיים משותפים בין כל האוכלוסיות שמרכיבות את החברה הישראלית."

 


"השסעים המרובים, הקיטוב הגובר והיעדרה של תרבות שיח, כל אלו הם איומים ממשיים על דמותה של החברה בישראל". אמר בכנס ד"ר עו"ד גלעד וינר, מנכ"ל הקונגרס הישראלי  "לחינוך דור העתיד תפקיד קריטי בקידומה של לכידות חברתית שתוכל ליצור מרחב לכלל הזהויות והקבוצות האוכלוסייה, מטרת הכנס לחזק  את כל המיזמים והאישים הפועלים בשדה, ולהעניק להם תשתית טובה להחלפת ידע ולשותפות מפרה, במציאות בה השיסוי והפלגנות הפכו ללגיטימיים בשיח, חייבים לחזק יוזמות הפועלות לקידום שותפות בקרב דור העתיד. אנחנו שמחים לחבור למשרד לשוויון חברתי בהקמת רשות לחיים משותפים, שבמאמץ משותף תוכל למנף את הפעילויות שאנחנו מקיימים בעשרות מוקדים שונים."

 


"השדה הפוליטי והמציאות שמשתקפת בתקשורת, מאתגרות יותר את היתכנות קיומה של חברה משותפת ולכן, קיים צורך וערך רב בחיזוק רשת החיבורים בין כלל השחקנים שמקדמים חינוך לחברה משותפת". אמר איתן צור מוביל פורום חברה משותפת, "על מערכות החינוך בארץ, הפורמאלית והבלתי פורמאלית, מוטלת האחריות להתמודדות עם סוגיות הקיטוב בחברה הישראלית. ריכזנו לכנס אחד את כל המקדמים חברה משותפת ממגוון זהויות ותפיסות רעיוניות וכן, ממגוון פוזיציות ארגוניות, במטרה שישתפו בהצלחות ובאתגרים ויחד יעניקו תנופה נוספת לשיח אודות ולמימוש של חברה משותפת במערכות החינוך השונות. " 

 

 

ד"ר מירב גלילי, מנכ"לית קרן מנומדין אמרה:  יש לנו  מטרה משותפת -  ליצור עתיד טוב יותר. הגיע הזמן שנוכל לחיות במדינה המבוססת על הסכמות, גם אם כל אחד ואחד מאיתנו מחזיק בדעות שונות". 

 


חלק מרכזי בכנס היה פאנל בהשתתפות 4 ממדליקי המשואות בטקס בערב יום העצמאות האחרון. לקידום שיח של הסכמות ושותפות: ד"ר שמחה גטהון, הרב קלמן סמואלס, מוניר מאדי ואורי בנקי, 
אורי בנקי , אביה של שירה ז"ל, ומייסד הארגון "דרך שירה בנקי" פתח את הפאנל בקריאה
"המפתח הוא בסובלנות".

 

הוא הדגיש שאין לו ריב עם אנשים עם כיפות וזקנים, כפי שאולי היה מצופה ממנו לכעוס כתגובה לרצח. "יצאנו לפעילות ציבורית כי קראנו בסקר כי 13% מהציבור תומך ברצח של שירה הבת שלי. לכן, אני היום מדבר אל 87% מהציבור שהוא הרוב במדינה. זהו רוב שהוא בעד מדינה סובלנית, וצריך לתת לו של הקול, להניע את 87% הללו לפעולה מתונה ולהקשבה". 

 


ד"ר שמחה גהטון, יו"ר מרכז מורשת יהדות אתיופיה דיברה על החשש בקרב ציבור רחב בפני מה שאינו מוכר ורחוק ממנו: "ברגע שאתה מכיר את האחר – אתה פחות ופחות חושש ממנו. גם ברמה האישית, הייתי נכנסת בעבר לכיתות ושומעת לחשושים עלי, שאלו עלי שאלות. לכן, כשאני נכנסת לכיתה אני מתחילה מפעילות של היכרות. המשותף ביננו יותר גדול מהשונות. גופי חינוך,  כמו אוניברסיטאות, צריכים לתת דגש על היכרות משמעותית בין הסטודנטים, להבין שהשונות היא יתרון, ולמצוא מכנה משותף". 

 


הרב קלמן סמואלס, מייסד ארגון שלווה: "אנחנו מקשיבים יותר מדי לסטיגמות. אבל האמת היא שהמשותף ביננו יותר גדול מהשונות". הרב סמואלס שיתף שמיום הקמת ארגון 'שלווה' לפני כ 30 שנה הפעילות בארגון מעורבת ופתוחה לכל אחד וכל אחת. "ניסו לשכנע אותנו בהתחלה לפתוח קבוצות נפרדות.  אבל מה שמאחד אצלנו הוא המכנה המשותף של טיפול בילדים, ושם אין הבדל בין אימא לאימא. אנחנו לא מדברים על שילוב, אנחנו יוצרים מקום של 'ביחד'. כשאנשים חווים היכרות – הפחד יורד וניתן להתחיל ליצור יחדיו ולהגיע לתוצאות".

 

 

סא"ל במילואים מוניר מאדי, ראש המכינה הקדם צבאית בדלית אל כרמל קרא למשתתפי הכנס להמשיך ולשאוף לשינוי ועשייה בסביבתו הקרובה. "יש למדינת ישראל אתגרים בדרך לקבלת האחר. חשוב לעסוק במשותף שיש ביננו, מאשר בשוני" מוניר מאדי מתח ביקורת על מערכות החינוך בארץ. "החינוך לחיים משותפים הוא אחד האתגרים של החינוך בארץ. אם בתי הספר לא עומדים במטלה – קיימת חשיבות למסגרות החינוך הלא פורמליות, המגזר השלישי הוא זה שצריך לקחת פיקוד ולקדם את הנושא".  

 


הכנס השנתי הראשון לחינוך לחברה משותפת התקיים באוניברסיטת בר אילן בהובלת הקונגרס הישראלי, מיזם של אוניברסיטת בר אילן וקרן מנודמין, והפורום לחברה משותפת שמאגד ארגונים שונים הפועלים בתחום. במהלך הכנס הוצגו  עשרות מיזמים שונים הפועלים לקידום חינוך לחיים משותפים בין חלקיה השונים של החברה ישראלית, כאשר אחת ממטרות הכנס היא לחזק את השותפות בין גופים ובודדים הפועלים בשדה ולהגביר את שיתופי הידע והפעולה ביניהם. כמו כן, על מנת לפתח את תחום החינוך לחיים המשותפים, הגופים המשתתפים יחברו מסמך המלצות פרקטיות על בסיס הדיונים שייערכו בכנס למשרד לשוויון חברתי ולקובעי מדיניות נוספים.

 

 

בין מגוון הנושאים וסיפורי ההצלחה שנדנו בכנס היו תפקידה של האקדמיה בהתמודדות על אתגרי החינוך לחברה משותפת; חברה משותפת והרשתות החברתיות; אקטיביזם בשדה החינוך; חיים משותפים, קבלת השונה והנהגות התלמידים בבתי הספר; חזון חברה משותפת בהכשרת מורים; חינוך לחיים משותפים דרך הציבור הדתי; השירה ככלי חינוכי ליצירת חברה משותפת ועוד

 


בכנס השתתפו בין היתר, ח"כ מירב כהן השרה לשוויון חברתי; 4 מדליקי המשואות הפועלים לקידום שיח של הסכמות ושותפות ד"ר שמחה גטהון, הרב קלמן סמואלס, מוניר מאדי ואורי בנקי; פרופ' שחר ליפשיץ, ראש מרכז מנודמין ליהדות ודמוקרטיה באונ' בר אילן; פרופ' מיכל מושקט ברקן, מייסדת חדר מורים על שם שירה בנקי; ד"ר דליה פדילה, מייסדת קיו-סקול לקידום חינוך ומנכ"לית שותפה בעתידנא; רעות פלד פרקש, סמנכ"לית חינוך וקהילות ברשת מייתרים; ג'מאל אל קרנאוי, מנכ"ל השחר החדש בנגב ; נציגי מועצת התלמידים הארצית; אביבה חלבי, יו"ר התאחדות מרכזי. גישור ודיאלוג בקהילה ועוד

 

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים