מחסור חריג ביוד במי שתיה מוביל לפגיעה בבריאות שלנו

יוד הוא אחד היסודות החשובים ביותר לתזונה תקינה של בני אדם, כשחמישית ממנו מגיע ממי השתייה שלנו. חוקרי האוניברסיטה העברית פיתחו שיטה חדשנית לקביעת ריכוזי יוד במי שתייה ומצאו ריכוזי היוד במים מינרלים ומי ברז בישראל נמוכים בכ-85-96% מהמקובל.

29.07.2022 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מחסור חריג ביוד במי שתיה מוביל לפגיעה בבריאות שלנו

 

ישנה חשיבות גבוהה לדגימת המים שאנו צורכים, מי ברז ומים מינרליים וקביעת ריכוז היוד בהם. באמצעות שיטה חדשנית, יעילה וידידותית לניטור יוד במי שתיה שפיתחו ד"ר וסילי רוזן, ד"ר אורית גל גרבר ופרופ' יונה חן מהפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית, נמצא מחסור חמור של יוד במי השתייה בישראל. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת המוביל Journal of Food Composition and Analysis.

 

על מנת לפתח את השיטה החדשה, ניטרו החוקרים ריכוזי יוד במי שתיה במדינת ישראל ובדוגמאות מזון. "עד היום, קביעת כמות היוד במזונות הייתה אתגר אנליטי משמעותי, בהשוואה ליסודות אחרים, לפיכך  פיתחנו שיטה שתאפשר ניטור מהיר ויעיל של יסוד זה", אמר פרופ' חן. החוקרים דגמו מים מינרליים מבקבוקים של שמונה מותגים נפוצים בשוק הישראלי, ומצאו כי ישנו מסחור משמעותי ביוד במי השתייה בישראל.

 

ד"ר גל-גרבר פירטה כי "בעוד שהערך המקובל כרצוי לריכוז יוד במים עומד בקירוב על  50 µg/L, דגימות המעבדה הראו כי במים מינרליים קיים ריכוז יוד ממוצע של 7.7 µg/L וכי במי ברז נמדד בממוצע ריכוז נמוך יותר של 3 µg/L. כלומר, על אף שקיים ריכוז יוד גבוה יותר במים מינרליים בהשוואה למי ברז, שניהם אינם מספיקים לתזונה נכונה, שכן ריכוז יוד ברמה של 5-10  µg/L  נחשב לנמוך מאוד ועלול להביא למחסור של יסוד חשוב זה באוכלוסייה".

 

"היוד חיוני לתפקוד תקין של בלוטת התריס", מסביר פרופ' חן, "שם הוא נקלט ודרכה מופרש לאזורים שונים בגוף ובהם הוא מסייע לגוף בניצול אנרגיה, שמירה על חום, ובפעילות תקינה של המוח, הלב, השרירים ואיברים אחרים. יוד הינו יסוד קריטי לבריאותנו בכל שלבי החיים ובפרט לפני ובמהלך היריון וכן בזמן הנקה, לשם התפתחות תקינה של מוח העובר והתינוק".

 

ד"ר גל-גרבר מסבירה את חשיבות הממצאים: "למרות שרק כ-20% מצריכת היוד שלנו מגיעה ממי שתייה, יוד ברמה נמוכה עלול לגרום לפגיעה בתזונה התקינה של האוכלוסייה. צריכה קבועה של מים מותפלים או מים מינרליים מבקבוקים אינה מספקת כמות יוד נדרשת להפחתת המחסור בקרב הצרכנים הישראלים".

 

ד"ר רוזן מוסיף, "לכן, אנו ממליצים בחום לבצע מעקב רציף אחר ריכוזי היוד, הן במי הברז והן בבקבוקי המים המינרליים".

 

המחקר המקורי

 

תגובות

מומלצים