מוסד שורש בתגובה לנתוני הלמ"ס
פרופסור בן דוד:"העדר לימודי ליבה ואורח חיים של אי עבודה בקרב קבוצת אוכלוסייה הגדלה בקצב אקספוננציאלי חלקם של החרדים באוכלוסיית ישראל כולה מכפיל את עצמו כל 25 שנה מהווה איום עתידי על המשק הישראלי ככל שהחלוקה הדמוגרפית הארצית תדמה יותר ויותר לזו של הערים המתחרדות".
פרופסור דן בן-דוד צילום לילך אוזן
הצניחה באשכולות כלכליים חברתיים של הערים המתחרדות נמשכת ומהווה תמרור אזהרה לאן פני המדינה
הלמ"ס פרסם את הסיווג של הרשויות בישראל בהתאם לרמה החברתית כלכלית של האוכלוסייה המתגוררת בהן הנתונים ל-2021.
במוסד שורש למחקר כלכלי וחברתי בראשותו של פרופ' דן בן-דוד ציינו בתגובה כי נתוני הלמ"ס מאוששים את תוצאות המחקר שפרסם המוסד בשבוע שעבר ושמצא כי הרשויות שחוו את הירידה הכלכלית-חברתית החדה ביותר חוו את גידול מהיר במיוחד באוכלוסייה החרדיות וקריסה של האוכלוסייה החילונית.
המחקר של מוסד שורש התייחס לנתונים מאז 1995 ועד 2019 ומצא כי ירושלים ירדה בשלושה אשכולות כלכליים-חברתיים, מאשכול 5 לאשכול 2, תוך שניים וחצי עשורים בלבד. שלוש ערים נוספות ספגי אף הן נפילה של שלוש אשכולות – הנפילה הגדולה ביותר בשנים 1995-2019: בית שמש, שדורגה בשנת 1995 באשכול 5 וירדה עד 2019 לאשכול 2, בדומה לירושלים; ערד שירדה מאשכול 6 לאשכול 3; וגבעת זאב, שדורגה באשכול 8 ב-1995, וירדה לאשכול 5 לאורך השנים.
על פי נתוני הלמ"ס שפורסמו היום, לא רק שלא חל שיפור באותן ערים, גבעת זאב שראתה שינויים עצומים ומהירים במעבר אוכלוסיית לחרדית המשיכה את מגמת הירדה באשכול נוסף, מאשכול 5 בשנת 2019 לאשכול 4 ב-2021.
פרופסור דן בן-דוד מציין כי: " פריון הילודה בקרב החרדים הוא בערך פי שלושה מפריון הילודה של יהודים חילונים, יהודים מסורתיים, ערבים נוצרים ודרוזים – וזה כפול מפריון הילודה האפקטיבי של יהודים דתיים (לא חרדים) ושל המוסלמים. השורה התחתונה באה לידי ביטוי בהכפלה של חלקם של החרדים באוכלוסיית ישראל בכל 25 שנה. כתוצאה מהגידול האקספוננציאלי הזה, 26% מכלל הפעוטות והתינוקות כיום הם חרדים.
לדבריו, "התהליכים החברתיים, הכלכליים והפוליטיים שישראל עברה ועוברת בעשורים האחרונים הביאו את המדינה אל רגע האמת שלה. בעוד שישראלים רבים מסוגלים לזהות את הסימפטומים, מרביתם אינם קולטים את התמונה המלאה ששורטטה לעיל, ולא את העובדה שתמונה זו הולכת ומשתנה בקצב אקספוננציאלי – עם השלכות קיומיות על עתידה של ישראל. ירושלים וערים מתחרדות אחרות נסמכות על המדינה כדי להבטיח את צרכיהן הכלכליים והביטחוניים. אבל ישראל יכולה להסתמך רק על עצמה."
"הפתרונות שיש לאמץ באופן מיידי כדי להבטיח את יכולתה של ישראל להתקיים מבחינה כלכלית, חברתית וביטחונית הם שדרוג משמעותי בלימודי הליבה לכל תלמידי ישראל ללא יוצאים מן הכלל הפסקה מוחלטת של מימון לבתי ספר שאינם מלמדים את תכנית הליבה המלאה והפסקת תמיכות המעודדות אורח חיים של אי-עבודה"
מוסד שורש למחקר כלכלי-חברתי, בראשות פרופ' דן בן-דוד, הוא מכון עצמאי ובלתי-תלוי לחקר מדיניות העורך מחקרים מבוססי עובדות על המשק ועל החברה האזרחית בישראל. מוסד שורש מספק מידע למקבלי ההחלטות המובילים בישראל ולציבור הרחב במדינה ומחוצה לה באמצעות תדרוכים ופרסומים ברורים ונגישים על מקורן, אופיין ומימדיהן של סוגיות שורש מולן ניצבת המדינה. המוסד מציע חלופות מדיניות לשיפור רווחת כל חלקי החברה בישראל וליצירת הזדמנויות שוות יותר לאזרחיה.