הפסיפס הנדיר שנחשף בסיוע אסירים
כ-20 שנה לאחר חשיפתו בסיוע אסירים, הפסיפס הנדיר שהתגלה בחפירות רשות העתיקות בכלא מגידו (כפר עותנאי), מוצג במוזיאון התנ"ך בוושינגטון, בפסיפס החשוב, שהתגלה בחפירות ארכיאולוגיות בניהולו של ד"ר יותם טפר, מופיעה הכתובת הקדומה ביותר המוכרת בארץ, המזכירה את שמו של ישוע כאל.
שימור הפסיפס בשטח כלא מגידו. צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות
הפסיפס, המתוארך לשליש הראשון של המאה ה-3 לספירה, היה חלק מבית תפילה נוצרי מהקדומים בעולם, ומהווה עדות חשובה להתהוות הדת הנוצרית. בתום החפירה, כוסה אז הפסיפס על מנת לשמור עליו. כעת, מתנהל תהליך שמטרתו העתקת מתחם הכלא למקום אחר, ובמקומו -הקמת פארק ארכיאולוגי פתוח, כחלק מגן לאומי.
אלגרה סבריאגו, אוצרת התערוכה מטעם רשות העתיקות, מספרת כי "במהלך החפירות בכלא, שנערכו בשנים 2008-2004 בניהולו של ד"ר יותם טפר, נחשפו עדויות לחיי היום-יום בתקופות הרומית והביזנטית- חדרים, חצרות, מקוואות טהרה ומתקני בישול. בשולי האתר התגלה מבנה גדול – ככל הנראה בית תפילה, שבאחד מאגפיו אולם מלבני עם רצפת פסיפס מקושטת בדגמים גיאומטריים, מדליון עם דגים, ושלוש כתובות ביוונית: האחת מזכירה קצין רומאי שתרם לבניית הפסיפס, השנייה מדגישה את זכרן של ארבע נשים בשמותיהן, והשלישית מנציחה את שמה של אישה שתרמה שולחן לאל ישוע כריסטוס".
"תיאורי הדגים בפסיפס הם מסמליו של ישוע בנצרות המוקדמת", מסביר ד"ר טפר. "השילוב של הכתובות, שמקשרות בין קצין רומאי לנצרות במבנה שנבנה עוד לפני שהדת הנוצרית הוכרה כדת רשמית של האימפריה, הוא נדיר וייחודי. התגלית תורמת מידע חשוב להבנת התפתחות הנצרות בתקופה זו".
האתר בכלא מגידו מזוהה עם כפר עותנאי - כפר שתושביו היו יהודים ושומרונים, ולפי הממצא הארכיאולוגי, היו בו גם חיילים בצבא הרומי, שדתם נוצרית. הכפר הקדום שכן לצד מחנה מחנה "לגיון הברזל", מחנה חילי הלגיון הרומי השישי במהלך המאות ה-2 וה3- לספירה. "שכנותם הקרובה של אזרחים וחיילים במרחב גיאוגרפי כה סמוך, הינה ייחודית, ומרחיבה את ידיעותינו אודות קשרים שהתקיימו בין קבוצות אוכלוסייה שתרבותם ודתה שונים", הוסיף טפר.
בחפירות כלא מגידו התגלו פריטים מרשימים רבים נוספים, המוצגים בימים אלה בתערוכה החדשה בוושינגטון. אחד מהם, המתוארך לתקופה הרומית ואשר מעיד על קיומו של פולחן נוכרי ביתי באתר, הוא פסל עשוי נחושת של לאר, אל רומי שתפקידו היה לשמור על הבית או על ערים ודרכים. הפסל המרהיב מציג דמות צעירה הלובשת טוניקה קצרה, ומחזיקה קרן שתייה וקערה. הפריט השני שנמצא באתר מחנה הלגיון, סמוך לכפר עותנאי, הינו פסל ראש עשוי שיש מהתקופה הרומית, המאות ה-3-2 לספירה. פסל זה, של קיסר רומי - ככל הנראה מהשושלת הסוורית, מתאר את הקיסר בתור אל שנערץ עוד בחייו. פסל זה, מעיד על פולחן הקיסר שנערך במחנה הלגיון.
לדברי אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות, "בימים אלה חשוב במיוחד, להציג בעולם את עושרה הארכיאולוגי של ארץ ישראל, על שלל התקופות והתרבויות בה. אני מודה למנהל השימור של רשות העתיקות אשר שימר וטיפל בפסיפס במקצועיות רבה, כך שניתן להציגו כעת לקהל רב בארה"ב. זהו שלב נוסף בתהליך שיביא, בסופו של דבר, להצגת הפסיפס הנדיר והחשוב באתר כלא מגידו, כחלק מפארק ארכיאולוגי וכעוגן תיירותי לאזור. תהליך דומה עבר גם פסיפס לוד המרהיב, שמוצג היום במקום שבו התגלה, בתוך מרכז שיש להתגאות בו".