מתחילת השנה ועד היום 220 תיקים נפתחו בגין עבירות סחיטה במחוז צפון

תופעות פסולות כמו דמי חסות הפכו למכת מדינה של ממש באזור כמו גם שימוש בנשק בלתי חוקי, מקרי עבירות ירי ועוד, במחוז פועלות דרך קבע מספר כנופיות פשע אשר מהלכות אימה על בעלי עסקים, חקלאים קבלנים ותושבים, עלייה באירועי הירי ושריפת רכבים.

27.06.2022 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מתחילת השנה ועד היום 220 תיקים נפתחו בגין עבירות סחיטה במחוז צפון

צילום דוברות כבאות והצלה

 

עלייה של 26% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה, אז נפתחו סה"כ 174 תיקים. בתקופה זו הוגשו 60 כתבי אישום לעומת 32 בתקופה המקבילה – עלייה של 88% . בפנייה למוקד באירועי הירי במחוז צפון בשנת 2022 ( 1150 אירועים) לעומת 2021 (1264 אירועים).

 

נציג המשטרה: "באירועים של תיקי ירי יש עלייה של 5% לעומת שנה שעברה. מבחינת כתבי אישום יש ירידה לעומת שנה שעברה. נכון להיום,  723 עצורים בגין אירועי ירי שלא כולם הבשילו לכתבי אישום".

 

הוועדה לביטחון פנים דנה היום בהצעה לדיון מהיר של חברי הכנסת יעל רון בן משה, אופיר סופר, צבי האוזר, טטיאנה מזרסקי, יוסף שיין וינון אזולאי במעשי ההרס והפשיעה במחוז הצפון ותופעת ה"פרוטקשן",  באתרי בנייה לדבריהם.  

 

יו"ר הוועדה, חה"כ מירב בן ארי: "הוועדה ביקרה במחוז הצפון ושם שמענו על תופעת הפרוטקשן וביקשתי לצרף את נושא התופעה גם באתרי הבנייה. אני חייבת להגיד בגלל הפיזור של הכנסת המשרד לביטחון פנים היה אמור להביא חוק חדש להסדרת נושא חברות השמירה. גם חוק נוסף שלי שעבר בטרומית להסדרת  כל נושא הלבנת ההון נעצר. מקווה שימשיכו עם זה בכנסת הבאה".

 

ח"כ יעל רון בן משה: "לא חלף חודש מאז שמענו את הנתונים והגענו לשיא של חודש בו נשרפו 18 אוטובוסים בקרית שמונה, הצתות נוספות, אירועי ירי, איומים ואירועים פליליים נוספים. כל אילו מתחברים לחוסר משילות. הפרוטקשן באתרי הבנייה הוא משמעותי אבל לא ייחודי לכך יש להוסיף את נושא הפרוטקשן באתרי פסולת וציוד מכני הנדסי כבד שצריכים שמירה באופן קבוע." 

 

ח"כ צבי האוזר: "ההוויה בגליל והפשיעה בה מתכתבת לארגוני הפשיעה קולומביאנית. אלה תנאי כאוס עם מרכיב בקונטקס הישראלי אותו פוטנציאל של חיבור של רקמה עבריינית יחד עם מגמות בדלניות לאומניות שחיות מתחת לפני השטח. חזרת המשילות לשטח היא תנאי הכרחי באופן מידי  אחרת אנחנו נאבד את הצפון". 

 

ח"כ ינון אזולאי: "תופעת הפרוטקשן הוא לא רק בצפון היא בכל הארץ גם בדרום וגם המרכז. ושרפו מקומות כאשר אדם לא רוצה לקחת את שירותיהם. הם עובדים עם חשבוניות. איבדנו את הצפון והדרום וצריך להחזיר אותם אלינו". 

 

ח"כ רות וסרמן לנדה: "אנחנו במצב חירום חייבים ליטול את הזכות של הרשות השופטת וצריך לקדם את עניין ענישת המינימום .. יושבים אזרחים עם כלבים ושומרים על הבית שלהם לאחר ששרפו להם חלק מהשטחים. לא הגיוני שמשנת 2019 ממתינים לחקיקה".

 

דוד יהלומי, ראש מטה תשתיות, התאחדות הקבלנים – בוני הארץ: "מה שאנחנו רואים מעל פני השטח זה 5% וזה קצה הקרחון. זה חודר לנושא המכרזים בצפון בדרום ומגיע למרכז. קשה להשיג נתונים לתופעה הזאת אבל היא פוגעת ותמשיך לפגוע בכלכלה הלאומית. פוגעת בתחרות ויש גריעת קבלנים משמעותית שמפסיקות לעבוד . 640 חברות נגרעו מהשוק והרבה אחרות בקשיים האם כולם בגלל התופעה הזו, קשה לומר אבל חלק מהם בגלל זה". 

 

חברתו לארגון, שירי בכר הדגישה:" מדובר במחלה שקטה. מדובר בקבלנים שניגשים למכרזים ושם הם קובעים מי יהיו הקבלנים , מהיכן יובאו חומרי הגלם ועד השמירה באתר. אנחנו מכירים אזורים שלמים שקבלנים נמנעים מלגשת למכרזים ולא הולכים לסיורי קבלנים מחשש שיבולע להם ויאיימו עליהם. יש לאותם ארגונים גם גורמים פנימיים שמעבירים להם מידע על אלה שזכו ואלה מאוימים ומותקפים".

 

עו"ד עודד קם, פרקליטות המדינה מחוז צפון: " כתבתי מסמך לעו"ד למשנה ליועמ"ש בנושא. השורה התחתונה היא שה'פרוטקשן' היא לא עבירה במדינת ישראל לגבות דמי חסות איננה עבירה אלא לסחוט דמי חסות היא העבירה. ולכן בבתי משפט זו המלחמה כי בגלל ההגדרות הללו אנחנו מחפשים סעיפים אחרים כמו חשבוניות פיקטיביות כדי להעמיד לדין. הולכים סחור סחור. אין לנו שיתוף פעולה מעדי תביעה, מהקבלנים המאוימים והנסחטים,  הם מסרבים ואני לא שופט אותם כאשר הם מסרבים".

 

יו"ר הוועדה, בן ארי:" אני חושבת שהדברים שאמרת הם מאד חשובים , והם מחזקים לנו את הדברים שלא משנה איזו ממשלה תהיה שאנו חייבים לפעול בנושא החקיקה".

 

עו"ד לילך וגנר, משרד המשפטים: " אנחנו לא שוקטים על השמרים ואנחנו עושים עבודה על חקיקה משולבת על מנת להביא כלים כדי להילחם בתופעה הזו וכל ממשלה שלא תבוא נקדם גם דרך הממשלה הבאה".

 

נצ"מ מנחם בנימין, מפקד ימ"ר צפון במשטרה:" מתחילת השנה ועד היום נפתחו 220 תיקים בגין עבירות סחיטה במחוז צפון עלייה של 26% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה, אז נפתחו סה"כ 174 תיקים. בתקופה זו הוגשו 60 כתבי אישום לעומת 32 בתקופה המקבילה – עלייה של 88% . בפנייה למוקד באירועי הירי במחוז צפון בשנת 2022 ( 1150 אירועים) לעומת 2021 (1264 אירועים). באירועים של תיקי ירי אנחנו רואים עלייה של 5% לעומת שנה שעברה. מבחינת כתבי אישום הנתונים בירידה לעומת שנה שעברה. נכון להיום  723 עצורים בגין אירועי ירי שלא כולם הבשילו לכתבי אישום".

 

יו"ר הוועדה: מה בנושא הברחת אמל"ח?

 

נצ"מ בנימין: "מדובר בתפיסה של 734 פריטי אמל"ח מתחילת השנה. יש יחידה שפועלת בהברחות מהגבולות אנחנו רואים פחות הברחות של סמים ושל יותר  כלי נשק תקניים. רואים הגעה של M16 , גלוק וקלצ'ניקוב שיש להם ביקוש בשוק. סיימנו עם 22 הברחות קרוב ל 300 כלי נשק. והנשק לצערי הפך לסמל סטאטוס במיוחד במגזר הערבי.

 

יו"ר הוועדה:  כמה אחוזים מהנשק שמוברח אתם תופסים?

 

נצ"מ בנימין: "תלוי באיזה גבול יש גבולות יותר פרוצים ופחות פרוצים. יש 70% מגבול הצפון ו 20% מגבול ירדן"

 

ח"כ האוזר: "מה ההערכה של כמה נשק בלתי חוקי בצפון? 

 

נצ"מ בנימין: "בהערכה עשרות אלפים". הוא הוסיף: "לגבי סוגיית סחיטת דמי חסות בשנת 21 -22 יש לנו יותר תלונות ויש יותר חשיפה. יש לא מעט אירועי ירי בגלל סכסוכים בשוק האפור אבל לא רק. היישוב טובא זוכה לפעילות ענפה בגלל ההצתות של האוטובוסים. יש לא מעט עצורים מטובא יש לנו מתחילת שנה 53 עצורים מטובא עם כתבי אישום. חוק דמי החסות אינו רלוונטי כי הוא מצריך איום. לגבי סוגית האוטובוסים  בצפת וקריית שמונה אנחנו בכיוונים טובים. לגבי המכרזים יש כוח משימה מיוחד. אנחנו יודעים שיש הדלפה של מכרזים , אנחנו מגיעים למכרזים הללו ונמצאים שם. זה לא פשוט כי לא כולם ששים להתלונן. צריך גם את ההרתעה בצד השני של בתי המשפט והחקיקה".

 

יו"ר הוועדה, בן ארי סיכמה את הדיון ואמרה: "לא משנה מה תהיה הממשלה הבאה היא צריכה לקדם את החקיקה ואני מצפה ממשרדי הממשלה וכל מי ששותף לחוק לקדם את הדברים. כמו בסדרה "נרקוס" שציינתי באחד הסיורים בסוף ההשתלטות מתחילה בקטן ואותם זרועות תמנון האלה בסוף יתפשטו לכל מיני מקומות וצריך לעצור את זה. אני מאד מקווה שנביא את החקיקה הרלוונטית ועדיין בתוך הוואקום להמשיך לפעול כנגד אותם עבריינים".

 

​בדברי ההסבר נטען כי, מחוז הצפון הפך בשנים האחרונות למחוז מסוכן ביותר ובו אחוזי פשיעה גבוהים ביחס ליתר המחוזות. תופעות פסולות כמו דמי חסות - 'פרוטקשן', הפכו למכת מדינה של ממש באזור כמו גם שימוש בנשק בלתי חוקי, מקרי עבירות ירי ועוד.

 

במחוז פועלות דרך קבע מספר כנופיות פשע אשר מהלכות אימה על בעלי עסקים, חקלאים קבלנים ותושבים. בשבועות האחרונים אנו עדים לעליית מדרגה בחומרת הפשיעה - בליל שבת ה-11 ביוני הוצתו 18 אוטובוסים בתחנה המרכזית של צפת וגרמו הרס כלכלי עצום.

 

מקרה זה בא לאחר כשבועיים בלבד לאחר מקרה ההצתה החמור הקודם - שריפה של 8 אוטובוסים בקריית שמונה. בשני המקרים ישנו חשד כי מדובר בהצתה מכוונת במסגרת סחיטת דמי חסות.

 

בשבוע החולף אף היינו עדים לרצח המזעזע של בתו של סגן ראש עיריית שפרעם - צעירה נוספת אשר קיפחה את חייה בגלל אלימות והעדר אכיפה של רשויות החוק. דו"ח מרכז המחקר והמידע של הכנסת שפורסם לקראת יום הגליל, חשף נתונים מטרידים אודות הפשיעה במחוז, כמו העבודה שמחוז הצפון הוא שיאן עבירות הירי הבלתי חוקי. מנגד, חשף הדוח כי במחוז הצפון נפתחים הכי פחות תיקים במשטרה מה שמעיד על תת אכיפה במחוז.

 

תגובות

מומלצים