ד"ר רפיק חוקר את המוח

ד"ר רפיק אברהים מכפר סמיע, מומחה בנוירופסיכולוגיה, עובד בבי"ח רמב"ם במחלקה לנוירולוגיה קוגניטבית ומרצה וחוקר בחוג ללקויות למידה באוניברסיטת חיפה שחקר את פעולת המוח של דו-לשוני ופירסם את תוצאות מחקרו על סוגיית ארגון השפות במוח של הדו-לשוני.

24.07.2009 מאת: פורטל הכרמל והצפון
ד"ר רפיק חוקר את המוח

מחקר חדש באוניברסיטת חיפה שופך אור על סוגיית ארגון השפות במוח של הדו-לשוני

מחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה ואשר התבסס על חקירת מקרה בודד שופך אור על הדרך שבה  מיוצגת שפה ראשונה ושפה שנייה במוח של דו-לשוני מאוזן.

ממקרה בודד ייחודי שנחקר על ידי ד"ר רפיק אברהים מהחוג ללקויות למידה ואשר התפרסם בכתב העת- Behavioral and Brain Functions עולה כי שפת אם ושפה שנייה מיוצגות במקומות שונים במוח.

השאלה כיצד מיוצגות שפות שונות במוח האנושי עדיין אינה ברורה ועוד יותר מכך לא ברור כיצד מיוצגות שפות בעלות שונות או דמיון ביניהם. מחקרים רבים מצאו עדויות כי כל השפות שאנו רוכשים במהלך חיינו מיוצגות באיזור אחד במוח.

לעומת זאת, מחקרים אחרים מצאו עדויות לכך ששפה שנייה מיוצגת באיזורים שונים  במוח מאשר שפת האם.

לדבריו של ד"ר אברהים, קיימות שיטות שונות בבירור שאלה זו אך הדרך הטובה ביותר לחקור את הייצוג המוחי של דוברי שתי שפות היא לבדוק את ההשפעות של פגיעות מוח על שפת האם והשפה השנייה של דו-לשוניים. קיימת חשיבות לאיתור מקרים כאלו מכיוון שהיכולת למצוא אדם שדובר שתי שפות ברמה גבוהה שעבר פגיעה מוחית המתבטאת בפגיעה סלקטיבית באחת השפות אינה גבוהה.

יתרה מכך, מרבית העדויות בתחום זה באו מתצפיות קליניות על פגועי מוח דוברי אנגלית ושפות הינדו-אירופאיות, כשמעט מאוד מחקרים נערכו על פגועי מוח דוברי שפות אחרות ובעיקר שפות שמיות (עברית וערבית), עד חקירת המקרה הנוכחי.

במקרה הנוכחי, מדובר בדו-לשוני (בן 41) ששפת אימו ערבית ואשר שלט בעברית כשפה שנייה ברמה גבוהה וקרובה לשליטה שלו בשפה הערבית (בוגר אוניברסיטה). הוא עבר פגיעה מוחית שהתבטאה בנזק שפתי (דיספזיה) שנשארה גם אחרי התהליך השיקומי שעבר. במהלך תהליך השיקום, הודגמה החלמה טובה יותר בשפה הערבית מאשר בשפה העברית. 

לאחר תהליך השיקום שלו הועברו מבחנים לשוניים מתוקננים שונים שבדקו רמות שונות של כישורי הלשון בשתי השפות לצד מבחנים קוגניטיביים אחרים.  ברוב המבחנים עלתה דיסוציאציה באיכות הביצוע  בשתי השפות כאשר הפגיעה בשפה העברית הייתה גבוהה באופן מובהק מאשר הפגיעה בשפה הערבית. לדבריו של ד"ר אברהים, גם אם פגיעה סלקטיבית זו ביכולת השפתית אינה מהווה עדות מספיקה לפיתוח מודל מבני לייצוג שפות במוח (כי דרושה דיסוציאציה כפולה), המקרה מהווה צעד חשוב בכיוון זה גם לאור העובדה שהמקרה הנוכחי עסק בשפות ייחודיות שלא נחקרו קודם והמקיימות ביניהן דמיון רב הן מבחינה פונטית, מורפולוגית ותחבירית.

תגובות

9. מראם- סטודנטית לפני 12 שנים
כל הכבוד לך ד"ר
8. דרוזי פטריוט לפני 15 שנים
מעודד לשמוע על חוקרים ברמה כזו בעדה
7. מנסור לפני 15 שנים
זו הייתה התחושה שלי-ואכן צדקתי
6. صديق من الكرمل לפני 15 שנים
لبيك لبيك يا د. رفيق
5. כמאל לפני 15 שנים
מעניין ומאתגר ד"ר-כל הכבוד
4. طموحة-بلاد الطموح לפני 15 שנים
انشالله اسير زيك
3. סקר לפני 15 שנים
ד"ר אברהים מפקד פלוגה מעולה-עכשיו גם מדען מעולה
2. מאהר לפני 15 שנים
ד"ר אברהים ליגה אחרת מעל כולם-ישר כוח
1. סטודנטית לפני 15 שנים
ד"ר רפיק

מומלצים