לחסוך במים, להשקות באופן מדויק

אפליקציה חינמית שוחררה לטובת כרמי ענבי היין לחסוך במים, להשקות באופן מדויק ומיטבי ולמקסם את היבול ואיכות היין פלטפורמה לחישוב צריכת המים של גפן היין בהתחשבות בגורמי הצמח, הסביבה, החקלאי/ת והיינן/ית

13.08.2022 מאת: פורטל הכרמל והצפון
לחסוך במים, להשקות באופן מדויק

 

 

פרויקט חדש של מו"פ אזורי מזרח באוניברסיטת אריאל, בשיתוף משרד החקלאות הגיע לקו הסיום ושוחרר לטובת חקלאי ישראל.

 


מודל 'הדס' (השקיה דינמית סדירה) זו פלטפורמה אינטרנטית המסייעת להשקות בצורה מדויקת המשפרת את המקצועיות של העבודה החקלאית בכרמים בישראל.


 

כיום בכרמים נעשה שימוש בפועל ליישום רמות "צימאון" שונות על הכרמים כתלות ביעד הגידול.

 

 

למשל כרמי כמות המכוונים ל'יינות מסה' (סדרות יין גדולות ופשוטות) יושקו בכמויות מים גדולות על מנת לקבל יבול רב.

 

 

לעומת זאת, כדי לקבל יין איכותי יותר, יש צורך להצמיא את הגפנים. אך יש לבצע את "ההצמאה" באופן מאוזן ומבוקר על מנת לא לפגוע  בצמחים והיבולים. 

 


בכל מקרה גם אם מצמיאים וגם אם לאו, בכל המקרים, יש צורך לקבל נתונים שיתאמו את ההשקיה לתנאים המשתנים. למשל צריכת המים תעלה בימים חמים, וכן צריכת המים תעלה ככל ששטח העלים גדול יותר. 
 

צוות המחקר מימין לשמאל עידן בהט דר ישי נצר יאיר היאט דר-שראל מוניץ

 

על בסיס המחקר שנעשה ע"י שראל מוניץ דוקטורנט ממו"פ אזורי מזרח באוניברסיטת אריאל בהנחייתם המשותפת של פרופ' אמנון שוורץ מהאוני' העברית, וד"ר ישי נצר מהמחלקה להנדסה כימית, חוקר במו"פ אזורי מזרח באוני' אריאל, נוסח הקשר המתמטי בין כל הגורמים המשפיעים על צריכת המים של הגפנים.
בסדרת מחקרים נוספת שנערכה (מעל 30 עונות מחקריות) נבחנו ההשפעות השונות של "עקת היובש" על היבולים ועל איכות היין.

 

 

ד"ר ישי נצר חבר למרק פרל המטאורולוג הראשי של משרד החקלאות ויחד עם ערן פרחי מנהל הפיתוח בחברת "אנוויטק" פותחה הפלטפורמה החינמית האורזת את כלל הרכיבים ומגישה לחקלאי נתוני השקיה מדויקים ודינמיים המותאמים ספציפית לכל חלקה וחלקה.

 


"זה יום חג עבורנו ואנחנו מקווים שכורמי ישראל גם יחסכו מים ותשומות חקלאיות יחד עם הגדלת הרווחיות ושיפור איכות היין" מסכם ד"ר ישי נצר.
 

 

תגובות

מומלצים