תאי שליה לטיפול טבעי בהתמכרות לסמים

תאי גזע שמקורם בשליה מסוגלים להגיע אל רקמות פגועות במוחם של מכורים לסמים ולהניע בהן תהליך שיקום. הטיפול החדשני עשוי לפתור את אחד האתגרים הקשים ביותר בתחום הגמילה, הקושי של המכורים להתנתק מהזיכרון שמחזיר אותם שוב ושוב אל הסם.

15.08.2022 מאת: פורטל הכרמל והצפון
תאי שליה לטיפול טבעי בהתמכרות לסמים

 

פרופ' גל ידיד מהמרכז לחקר המח בוחן את ההשפעות של התמכרות על המח במטרה למצוא טיפולים יעילים. טיפול בלתי פולשני ונטול תחליפי סם, המבוסס על תאי גזע שמקורם בשליה, מציע גישה חדשנית ובטוחה לריפוי התמכרות לסמים ולשיקום לאחר הגמילה.

 

הטיפול, כרגע לאחר ניסוי פרה-קליני ולקראת ניסוי בבני אדם, מצליח להתגבר על אחד מהאתגרים הגדולים ביותר בתחום ההתמכרויות: מכורים ומכורות מתקשים להתנתק מהזיכרון המתוק שגורם להם לחזור שוב ושוב אל הסם, גם אם הם יודעים שאותו חומר מאמלל אותם. הטיפול מאפשר למוח ליצור,תאי זיכרון חדשים שמטמיעים זיכרונות חדשים שמתחרים ב"זיכרון הממכר".

 

את המחקר מובילים פרופ' גל ידיד והדוקטורנטית הילה פאר-ניסן מהפקולטה למדעי החיים והמכון לחקר המוח באוניברסיטת בר-אילן. פרופ' ידיד מגדיר את עצמו "נוירו-פסיכו-פרמקולוג מתוסכל". תסכולו נובע מכך שהטיפולים התרופתיים הקיימים כיום עבור אנשים הסובלים מהתמכרויות אינם מספקים מענה: 30% מהמטופלים נושרים תוך שלושה חודשים מתחילת השיקום, ומתוך אלה שמסיימים את תוכנית השיקום כ-50% חוזרים לסם. אנשים אלה, שאינם מגיבים היטב לטיפול, חיים בסבל מתמשך ומועדים להתאבדות. בנוסף, מצב מתמשך זה גורם עול משפחתי, חברתי וכלכלי כבד.

 

זאת המציאות שהובילה את פרופ' ידיד לפיתוח טיפול מכוון חדשני, המתמקד במערכת התגמול מזיכרון הסם, שמביאה להתנהגות כפייתית של המכור. החוקרים פנו לטיפול בעזרת השתלת תאי גזע, גישה שכבר מוכרת היטב לטיפול במחלות ניווניות של מערכת העצבים כמו אלצהיימר. החידוש בעבודתם של ידיד ושותפיו הוא שתאי הגזע ניתנים בשאיפה (הסנפה) שמובילה אותם ישירות אל המוח. שיטה זאת מאפשרת דיוק בהגעה אל רקמת המטרה שנפגעה משימוש בסמים, וכן מעקב בזמן אמת באמצעות CT, וכל זאת ללא חומרים מסוכנים או תחליפי סם.

 

תאי הגזע שנשאפו על ידי המטופל מנווטים את דרכם במוח ומתבייתים באזורים הפגועים שלו. המטען שהם נושאים, הכולל גורמי גדילה, מוביל הן לשיקום התאים הפגועים, שאינם משחררים שליחים עצביים בקצב הנכון, והן ליצירת קישוריות חדשה.

 

תאי הגזע יודעים להתביית היכן שהמוח זקוק להם, ופרופ' ידיד מעריך שמדובר בתקשורת כימית. התאים "מריחים" היכן זקוקים לעזרתם ומגיעים לרקמה הפגועה. "יש לנו למעשה 'יונת דואר'. אפשר לשלוח איתה כל מטען שאני רוצה," מתאר זאת פרופ' ידיד. לאחר שסיימו את תפקידם ברקמה הפגועה, תאי הגזע נודדים לאתר פגוע נוסף או מתים ומתפנים מהגוף. כושר הניווט וההתבייתות במקום הנכון הופך את הטיפול לבטוח ללא חשש שתא הגזע יתיישב באזור שאינו שייך להתמכרות ויגרום לתופעות לוואי.

 

המחקר של פרופ' ידיד ושותפותיו – חברת פלוריסטם בהובלת ד"ר רחלי אופיר והמעבדה לננוטכנולוגיה באוניברסיטת בר-אילן בהובלת פרופ' רחלה פופובצר וד"ר אושרה בצר – מומן על ידי המכונים הרפואיים האמריקאים לטיפול בהתמכרות (NIH) ופורסם בכתב העת Pharmaceutics. במחקר רואים שיקום של הנוירוגנזה (יצירת תאי מח חדשים) ברמה של 95%. גמישותם של תאי הגזע היא שמאפשרת להם לבנות רקמה חדשה ובריאה במקום שאליו נדדו. המעקב אחר התאים מבוצע באמצעות קישור התאים לננו-חלקיקים מזהב. הזהב מאפשר לעקוב אחר נדידת התאים מרגע השאיפה ועד ההגעה למוח באמצעות מכשיר CT. החוקרים והחוקרות ראו שהגעת התאים למוח אורכת כיממה, ותהליך שיקום הרקמות נמשך מספר ימים. מעבר להחדרת חלקיקי הזהב לא בוצעה מניפולציה נוספת על התאים, כך שמדובר בטיפול טבעי לגמרי.

 

"כיוון שתאים אלו כבר נוסו על חולים במחלות אחרות, וברמת בטיחות גבוהה, אנו מקווים שהשלב הבא הוא לטפל במכורים שאינם מצליחים להיגמל," מסכם פרופ' ידיד.

 

תגובות

מומלצים