מה חשוב לדעת לפני שמתגרשים?

במדינת ישראל, בני זוג ממוצא יהודי - שנישאו לפי המסורת הרבנית של "כדת משה וישראל", יכולים להתחיל תהליך גירושין דרך בית דין רבני (לפי "ההלכה" הדתית), ועל כן - הליך גירושין מתרחש במוסד זה, ולא בבית משפט.

06.05.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מה חשוב לדעת לפני שמתגרשים?

 

ועם זאת, הליך גירושין יכול להתנהל, ברובד חלוקת הרכוש, המשמורות, המזונות וכיוצא בזה - בבית משפט אזרחי לענייני משפחה. אלא, שבמקרים מסוימים, שלא נעמיק בהם במאמר זה - ניתן "לכרוך" את ההיבטים הללו במסגרת תביעה, בבית דין רבני.

 

הבדלים אפשריים בין בית המשפט לבית הדין העברי

הן לבית הדין העברי והן לבית המשפט האזרחי שיקולי דעת אופייניים משלהם, כאשר בית הדין העברי יכול לצדד יותר בגבר בענייני בגידות, ובית המשפט האזרחי לענייני משפחה אינו מתייחס לכך באופן "מוצהר", אלא נותן יותר משקל למקרי אלימות והעלמת נכסים על ידי בני הזוג.

 באופן כללי, בתי דין עבריים יכולים לצדד יותר בגבר, מתוך הפרספקטיבות האישיות שלהם, בעוד שבתי משפט אזרחיים, על פניו, "לא אמורים" לעשות צידודים לעבר שום מגדר.

 

חלוקת רכוש

כך או כך, בעת גירושין - סביר שתהא חלוקת רכוש. בין אם שאלת המזונות לאישה (או לגבר), שאלת המשמורות על הילדים, שאלת הבעלות על הדירה והנכסים וכיוצא בזה. לזוגות שנישאו החל מה-2 לינואר 1974, ישנה אפשרות לקבל התייחסות מטעם חוק יחסי הממון, לפיו במקרה גירושין בין בני הזוג - הנ"ל יחלקו ביניהם את כל הרכוש המשותף. מדובר על נדל"ן, נכסים פיננסיים, זכויות סוציאליות (כמו גם הלוואות וחובות). יש לכך המוני ניואנסים, שלא ניכנס בכתבה זו. פריט נוסף לחוק זה, הוא חלוקת רכוש בדרך של איזון משאבים (אלא אם כן קיים הסכם ממון). איזון משאבים נועד להביא לחלוקה שוויונית של רכוש בין בני הזוג, כמידת האפשר. 

 

כאמור, אם קיים הסכם ממון מוקדם וקודם (ונחתם כהלכה ועל פי האפיונים המתבקשים מחוזה שכזה), הרי שחלוקת הרכוש יכולה להיעשות לפי המתבקש בהסכם ממון.

 

עזרתו של עורך דין לענייני גירושין

על כן, אם נסכם את שדיברנו עליו בכתבתנו עד כה, נגלה כי תהליך גירושין יכול לגעת בכמה וכמה נקודות:

  1. היכן לנהל את ההליך "המשפטי"?
  2. איך להתנהל עם מזונות, משמרות, חלוקת רכוש, וכיוצא בזה?
  3. איך להתנהל עם הסכם ממון במסגרת הליך גירושין?

 

שאלות אלו ואחרות, יכולות לקבל מענה - על ידי עורך דין גירושין בחיפה, בתל אביב או בכל מקום אחר בארץ, שיכול לתת על כך את הדעת, מתוך ניסיון עתיר שנים והבנה עמוקה, וניואנסית בתחום. לדוגמה, כשזה נוגע לבחירה, היכן לנהל את הליך הגירושין: בית דין עברי או בית משפט אזרחי (לענייני משפחה), הרי שנזכור שבכל מקרה הוא יכול להתרחש בבית דין עברי, אלא שתהליך חלוקת הרכוש מתרחש בבית משפט אזרחי. אלא, שאם אחד מבני הזוג מקדים להגיש את התביעה בבית דין עברי, וכורך את ההיבט "החומרי" שלה לתוך סמכויותיו של בית הדין העברי - הרי, שגם היבט זה יידון בבית הדין העברי.

אי לכך ובהתאם לזאת, שדסקסנו בכך שבית דין עברי יכול להגיע עם פרספקטיבות קודמות מסוימות, על צידוד בגבר (זה לא בהכרח נכון, שכן כל "דיין" לגופו ודעתו, ואין להכליל מתוך פרספקטיבה מקדימה שלנו עצמנו), הרי שעורך דין לענייני משפחה - יכול לייעץ - להגיש את התביעה קודם, בבית משפט לענייני משפחה - ובכך לדייק את המשך ההליכים החומריים - כדי שיהיו ויתרחשו בבית משפט אזרחי. זוהי כמובן רק דוגמה, ורק עצה מסוימת שיכולה להתקבל - שכן עורך דין לענייני משפחה יכול, ואמור לסייע בנושאים עמוקים, חשובים ואיכותניים במהלך תהליך הגירושין.

 

תגובות

מומלצים