עד כמה מסוכן לגור בדאלית אל כרמל?
מרכז המחקר והמידע של הכנסת מציג תמונה מדאיגה על מצב הפשיעה בדאלית אל כרמל, הנתונים כוללים קורבנות רצח, מאפייני הפשיעה המדווחת, היקף הפשיעה המדווחת, מספר התיקים הנפתחים לכל אלף תושבים בממוצע לשנה בדאלית אל כרמל, הנתונים נאספו לבקשת ח"כ אכרם חסון.
תמונה להמחשה
דאלית אל כרמל תחת אלימות: 1,733 תיקים בחמש שנים ו-שלושה מקרי רצח בשלוש שנים, הנתונים הרשמיים של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מציגים תמונה מדאיגה מאוד על מצב הפשיעה בדאלית אל כרמל. בין השנים 2021–2025 נפתחו ביישוב 1,733 תיקים פליליים, ממוצע של כ־347 תיקים בכל שנה. בתוך אותם תיקים נרשמו לא פחות מ־2,239 עבירות, כלומר כ־448 עבירות בשנה.
הנתון המדאיג עוד יותר מתגלה כאשר משווים את דאלית אל כרמל ליישובים הדרוזיים, בדליה נפתחו בממוצע 19.11 תיקים לכל אלף תושבים בשנה, לעומת 16.47 תיקים בלבד בכלל הרשויות הדרוזיות, המשמעות היא ששיעור התיקים בדלית גבוה בכ־16% מהממוצע הדרוזי.
סוגי העבירות מעידים על חומרת המצב. 41% מכלל העבירות בדליה הן עבירות סדר ציבורי, הכוללות בין היתר איומים, קטטות, הפרעות במרחב הציבורי, תקיפת שוטרים והכשלת עובדי ציבור. עוד 17% הן עבירות נגד גוף, ובהן תקיפות וחבלות גופניות, ו־20% עבירות רכוש.
בכל אחת מהשנים 2023, 2024 ו־2025 נרצח אדם בדאלית אל כרמל. שלושה גברים דרוזים נרצחו ביישוב בתוך שלוש שנים בלבד. מתוך 29 נרצחים דרוזים בכל הארץ בשנים 2023–2025, שלושה נרצחו בדאלית אל כרמל, מדובר ביישוב של כ־18 אלף תושבים בלבד, ולמרות זאת המספרים מצטברים למאות תיקים מדי שנה ואלפי עבירות בתוך חמש שנים.
דאלית אל כרמל הייתה במשך שנים יישוב שבו התושבים ביקשו לחיות בביטחון ובשקט. היום הנתונים מחייבים את כל הגורמים האחראים לשאול שאלה קשה: איך הגענו למצב שבו היישוב הדרוזי הגדול בישראל נמצא מעל הממוצע הדרוזי בהיקף התיקים הפליליים?.
המסמך נכתב ע"י: רמי שוורץ, ו- אורלי אלמגור לוטן הפשיעה ביישוב דאלית אל כרמל
מסמך זה נכתב לבקשת חבר הכנסת אכרם חסון ומוצגים בו נתונים בעניין פשיעה ביישוב דאלית אל כרמל. בחלק הראשון של המסמך מוצגים נתונים על תיקי משטרה שנפתחו על עבירות שבוצעו בדאלית אל כרמל, כלומר הפשיעה המדווחת ביישוב. בחלק השני של המסמך מוצגים נתונים על קורבנות רצח ביישוב.

ח"כ אכרם חסון
כדי לבחון את הנתונים הנוגעים לדאלית אל כרמל בהקשר רחב יותר, במסמך מוצגים גם נתונים מקבילים בהתייחס לכלל מחוז חוף, כלל הרשויות הערביות, כלל הרשויות הדרוזיות וכלל הרשויות באשכול חברתי-כלכלי.
היקף הפשיעה המדווחת בדאלית אל כרמל: בתקופה שבין תחילת שנת 2021 ועד סוף שנת 2025 נפתחו 1,733 תיקים פליליים על עבירות שבוצעו בדאלית אל כרמל, 347 תיקים בכל שנה בממוצע.
מחישוב ביחס לגודל האוכלוסייה ביישוב עולה, כי נפתחו כ-19 תיקים בשנה לכל 1,000 תושבים. שיעור זה הוא נמוך משיעור התיקים לכל אלף תושבים בשנה בכלל מחוז חוף של משטרת ישראל, אשר עומד על כ-30 תיקים בממוצע; הוא גם נמוך משיעור התיקים לכל אלף תושבים בכלל היישובים הערביים העומד על כ-28; לעומת זאת, שיעור התיקים לכל אלף תושבים בדאלית אל כרמל גבוה מהשיעור המקביל בכלל היישובים הדרוזים, העומד על כ -16 תיקים בשנה לכל אלף תושבים.
מאפייני הפשיעה המדווחת בדאלית אל כרמל: בתקופה שבין תחילת שנת 2021 ועד סוף שנת 2025 נפתחו תיקים על 2,239 עבירות שבוצעו בדאלית אל כרמל, כ-448 עבירות בשנה. מעל 40% מכלל העבירות שבוצעו ביישוב תקופה הנבחנת היו עבירות סדר ציבורי,כ-20% היו עבירות כלפי רכוש וכ-%17 היו עבירות כנגד גוף. יתר הקבוצות יחד היו 22% מכלל העבירות.
התפלגות זו של סוגי עבירות נמצאה גם בבחינה של כלל היישובים הדרוזיים וכן בבחינה של כלל היישובים הערבים (כולל יישובים דרוזיים). לעומת זאת, בבחינת הנתונים בכלל היישובים במחוז חוף וכן ברמה הכלל ארצית עלה, כי שיעורן של עבירות הסדר הציבורי היה כ-30%, וכך גם שיעורן של עבירות רכוש.
קורבנות רצח בדאלית אל כרמל: בתקופה שבין תחילת שנת 2023 ועד סוף מרץ 2026 נרצחו 764 ערבים, מתוכם 31 בני העדה הדרוזית, כ-4% מכלל הקורבנות הערביים. מתוך כלל קורבנות הרצח הדרוזיים בתקופה, 3 נרצחו בדאלית אל כרמל.
מסמך זה נכתב לבקשת חבר הכנסת אכרם חסון ומוצגים בו נתונים בעניין פשיעה ביישוב דאלית אל כרמל, במסמך נציג נתונים על פשיעה המדווחת למשטרה בשנים האחרונות, יחד עם נתונים נוספים על קורבנות רצח.
היישוב דאלית אל כרמל הוא מועצה מקומית, אשר משויכת למחוז חיפה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הלמ"ס( ול מחוז חוף של משטרת ישראל. על פי נתוני הלמ"ס, בדאליית אל כרמל מתגוררים כ- 18אלף תושבים ומתוכם כ-%96 בני העדה הדרוזית.
דאלית אל כרמל הוא היישוב בישראל עם האוכלוסייה הדרוזית הגדולה ביותר, ומתגוררים בו כ- 11% מכלל האוכלוסייה הדרוזית בישראל, האשכול החברתי-כלכלי של דאלית אל כרמל הוא חמש מתוך עשר.
כדי לבחון את הנתונים הנוגעים לדאלית אל כרמל בהקשר רחב יותר, במסמך יוצגו גם נתונים מקבילים בהתייחס לכלל מחוז חוף, כלל הרשויות הערביות, כלל הרשויות הדרוזיות וכלל הרשויות באשכול חברתי-כלכלי.
נתונים על פשיעה מדווחת בדאלית אל כרמל, בחלק זה נציג את נתוני משטרת ישראל על תיקים פליליים שנפתחו מתחילת שנת 2021 ועד סוף שנת 2025. מקור הנתונים הוא במידע שמשטרת ישראל מפרסמת באתר .data.gov.il יש להדגיש שמידע על תיקים הוא למעשה מידע על פשיעה המדווחת למשטרה בלבד ועבירות שלא דווחו למשטרה אינן מקבלות ביטוי בנתונים. מכאן, שבמקרים שיש בעיה של תת -דיווח נרחב, ייתכן הבדל ניכר בין נתוני המשטרה לבין היקף הפשיעה בפועל. בנוסף, נציין שנתוני המשטרה כפי שהם מתפרסמים באתר data.gov.il מתייחסים למקום ביצוע העבירה, ואין בהם מידע לגבי מקום המגורים של החשוד או הקורבן וגם לא לגבי ההשתייכות המגזרית שלהם.
היקף הפשיעה המדווחת בדאלית אל כרמל, בתקופה שבין תחילת שנת 2021 ועד סוף שנת 2025 נפתחו 1,733 תיקים פליליים על עבירות שבוצעו בדאלית אל כרמל, 347 תיקים בכל שנה בממוצע. בתרשים 1 מוצג מספר התיקים שנפתחו בדאלית אל כרמל בכל רבעון בתקופה הנדונה

כפי שאפשר לראות בתרשים, מספר התיקים שנפתחו בכל רבעון נע בין כ- 60 לבין כ-155. מספר התיקים לאורך התקופה מתאפיין בתנודתיות מסוימת; למשל, עלייה של כ- 66% במספר התיקים בין הרבעון השני של שנת 2021 לרבעון האחרון של אותה שנה וירידה של 29% בין הרבעון השני של שנת 2023 לרבעון האחרון של אותה שנה. מחישוב ביחס לגודל האוכלוסייה בדאלית אל כרמל עולה, כי בכל שנה נפתחו בממוצע כ- 19 תיקים לכל 1,000 תושבים.
על מנת לבחון את נתוני התיקים בדאלית אל כרמל בהקשר רחב יותר, בתרשימים הבאים נציג את שיעור התיקים לכל אלף תושבים בדאלית אל כרמל לצד נתוני תיקים באזורים גיאוגרפיים וקבוצו ת יישובים ברי השוואה: כלל היישובים במחוז חוף של משטרת ישראל, כלל היישובים הערבים בישראל (כולל ישובים דרוזיים), כלל היישובים הדרוזיים בארץ בנפרד וכמו כן כלל הרשויות המדורגות באשכול חמש של המדד החברתי כלכלי.
הפשיעה המדווחת בדאלית אל כרמל בהשוואה למחוז חוף, בחישוב לכל התקופה יחד- בכל מחוז חוף של משטרת ישראל נפתחו בכל שנה כ-30 תיקים לכל אלף תושבים. בתרשים 2 מוצג מספר התיקים ל-1,000 תושבים בכל רבעון בדאלית אל כרמל יחד עם מספר התיקים בכל מחוז חוף.
כפי שניתן לראות בתרשים, מספר התיקים לאלף לכל אלף תושבים בדאלית אל כרמל נמוך בצורה ניכרת ממספר התיקים בכלל המחוז, בכל רבעון בתקופה.
הפשיעה המדווחת בדאלית אל כרמל בהשוואה לרשויות ערביות ודרוזיות, בפרק זה נציג את מספר התיקים שנפתחו לכל אלף תושבים בדאלית אל כרמל לצד מספר התיקים שנפתחו בכלל הרשויות הערביות בישראל (כולל רשויות דרוזיות) ובכלל הרשויות הדרוזיות לחוד.

טרם הצגת הנתונים נציין שבנתונים על תיקים ברשויות הערביות, ובכלל זה הרשויות הדרוזיות, לא נכללים תיקים על עבירות שבוצעו ביישובים בתוך מועצות אזוריות, אלא אם כן כל היישובים במועצה שייכים לאותה קבוצת אוכלוסייה, זאת מכיוון שנתוני המשטרה מפורטים לפי הרשות המקומית בה בוצעה העבירה, ללא פירוט יישובים בתוך מועצות אזוריות. ככל שמועצה אזורית כוללת גם יישובים יהודים וגם יישובים ערבים לא ניתן לבצע את בדיקת התיקים לפי מגזר היישוב.
כמו כן נזכיר, שנתוני המשטרה מתייחסים למקום שבו בוצעה העבירה, אך אין בהם מידע על המקום שממנו הגיעו החשודים והקורבנות או על קבוצת האוכלוסייה שלהם. נדגיש, שלא תמיד אפשר להניח שעבירה שהתרחשה ביישוב דרוזי בוצעה על ידי דרוזי או שעבירה שהתרחשה ביישוב ערבי בוצעה על ידי ערבי, ולכן יש להיזהר בהסקת מסקנות לגבי ההשתייכות המגזרית של חשודים או קורבנות על סמך הנתונים שיוצגו כאן לגבי מקום ביצוע העבירה.
בתרשים 3 מוצג מספר התיקים לכל אלף תושבים בממוצע לשנה בדאלית אל כרמל (עמודה סגולה), לצד המספר המקביל בכלל הרשויות הערביות והדרוזיות גם יחד(עמודה ירוקה) וכן בכלל הרשויות הדרוזיות (עמודה כחולה). בנוסף, בקו השחור מצוין הממוצע הארצי.

שיעור התיקים הממוצע לכל אלף תושבים בדאלית אל כרמל הוא כ- 19תיקים בשנה. מהתרשים עולה כי שיעור זה נמוך ביחס לממוצע הארצי (כ-30) וכן ביחס ל ממוצע בכלל הרשויות הערביות (כ- 28תיקים). לעומת זאת, שיעור התיקים בדאלית אל כרמל גבוה ביחס לשיעור בקרב כלל הרשויות הדרוזיות, כ- 16תיקים לכל אלף תושבים בשנה. כאמור, נתונים אלה משקפים את רמת הפשיעה המדווחת בכל סוג רשות, שלא בהכרח משקפת את רמת הפשיעה בפועל.
הפשיעה המדווחת בדאלית אל כרמל בהשוואה לכלל היישובים באשכול חברתי-כלכלי, כאמור, דאלית אל כרמל מדורגת באשכול החברתי-כלכלי 5 (מתוך 10) של הלמ"ס. בתקופה שבין תחילת 2021 ועד סוף שנת 2025 נפתחו בכלל הרשויות באשכול 5 כ-34 תיקים לכל אלף תושבים בשנה בממוצע, וזאת לעומת שיעור של כ-19 תיקים לכל אלף תושבים בדאלית אל כרמל, כאמור.

מוצג מספר התיקים לכל אלף תושבים בדאלית אל כרמל לצד מספר התיקים לאלף תושבים בכלל הרשויות באשכול 5, לפי רבעון, מתחילת 2021 ועד סוף 6 2025. כפי שעולה מן התרשים, בכל אחד מהרבעונים בתקופה מספר התיקים לאלף תושבים בכלל הרשויות באשכול 5 היה גבוה בצורה ניכרת ממספר התיקים בדאלית אל כרמל.
מאפייני הפשיעה המדווחת בדאלית אל כרמל, בתרשימים הקודמים התייחסנו לתיקים שנפתחו על כל סוגי העבירות יחד. בתרשים הבא נציג נתונים המלמדים על סוגי העבירות שבוצעו, לפי קבוצות העבירות שבנתוני המשטרה. כדי להקל על הקריאה בתרשים, נציג בנפרד את שלוש קבוצות העבירות הנפוצות ביותר (עבירות כלפי רכוש, עבירות סדר ציבורי, עבירות כנגד גוף) עם נתון לגבי שאר הקבוצות יחד. אלו ההגדרות של שלוש הקבוצות האלה, לפי משטרת ישראל:
עבירות סדר ציבורי עבירות נגד הסדר הציבורי, הכשלת עובד ציבור, תקיפה והכשלת שוטר, קטטות והפרעות ברחובות ובמוסדות, איומים, שוחד, התקהלות או התאגדות,
מטרד רעש וחסימת דרך, הסגות גבול ועבירות נגד חוק הכניסה לישראל; עבירות כלפי רכוש התפרצויות לדירות ולבתי עסק, גנבות רכב, חלקיו או תכולת, גרימת נזק לרכוש בזדון, הצתה, החזקת רכוש גנוב, גנבות אופניים, כייסות וגנבות אחרות;
עבירות נגד גוף עבירות חבלה גופנית חמורה, תקיפה ושאר עבירות נגד גוף אדם. נציין שלפי הגדרות המשטרה, בקבוצה זו לא נכללות עבירות נגד חיי אדם, כגון רצח והריגה. נתונים על עבירות רצח יוצגו בהמשך.
מספר העבירות בתרשימים הבאים אינו זהה למספר התיקים שהוצג בתרשימים הקודמים, מאחר שלעיתים קרובות יש יותר מעבירה אחת באותו תיק.בתקופה שבין תחילת שנת 2021 ועד סוף שנת 2025 נפתחו תיקים על 2,239 עבירות שבוצעו בדאלית אל כרמל, כ-448 עבירות בשנה. בתרשים 5 מוצגת התפלגות העבירות לפי קבוצת עבירה.

כפי שאפשר לראות בתרשים, מעל 40% מכלל העבירות שבוצעו בתקופה היו עבירות סדר ציבורי, כ-20% היו עבירות כלפי רכוש וכ-17% היו עבירות כנגד גוף. יתר הקבוצות יחד היו 22% מכלל העבירות. כפי שיוצג להלן, התפלגות זו בין קבוצות העבירות נמצאה גם בבחינה של כלל היישובים הדרוזיים וכן בבחינה של כלל היישובים הערבים (כולל יישובים דרוזיים)
מאפייני הפשיעה המדווחת בדאלית אל כרמל בהשוואה לסוגי רשויות נבחרים, בדומה לנתונים שהוצגו בחלק הקודם של מסמך זה, ניתן להשוות את מאפייני הפשיעה המדווחת בדאלית אל כרמל למאפייני הפשיעה המדווחת בכלל הרשויות הערביות (כולל רשויות דרוזיות), בכלל הרשויות הדרוזיות וכמו כן בכלל מחוז חוף וברמה הכלל ארצית. נתונים אלה מוצגים בתרשים.
כאמור, בנתונים על עבירות ביישובים ערביים וביישובים דרוזיים לא נכללים יישובים בתוך מועצות אזוריות, אלא אם כן כל היישובים במועצה שייכים לאותה קבוצת אוכלוסייה.

התפלגות העבירות לפי קבוצה בדאלית אל כרמל דומה להתפלגות בכלל היישובים הערביים וגם בכלל היישובים הדרוזיים. ביישובים אלה, כמו בדאלית אל כרמל, מעל 40%מכלל העבירות שבגינן נפתח תיק היו עבירות סדר ציבורי וסביב 20%היו עבירות כלפי רכוש. לעומת זאת, בכלל היישובים במחוז חוף וכן ברמה הכלל ארצית שיעור ן של עבירות סדר ציבורי היה כ-30%, וכך גם שיעורן של עבירות רכוש. כאמור, נתוני תיקים של משטרת ישראל מתייחסים לפשיעה מדווחת בלבד, ועל כן התפלגות ה תיקים לפי עבירות היא תוצאה לא רק של דפוסי העבריינות בכל סוג רשות, אלא גם של דפוסי האכיפה של משטרת ישראל.
קורבנות רצח בדאלית אל כרמל בתקופה שבין תחילת שנת 2023 ועד סוף מרץ 2026, לבסוף נציג כאן נתונים על קורבנות רצח בתקופה שבין תחילת שנת 2023ועד סוף מרץ 2026. מקור הנתונים הוא תשובות של משטרת ישראל לבקשות חופש מידע של התנועה לחופש מידע. יש לציין שבניגוד לנתוני משטרת ישראל על תיקים פליליים, אשר תלויים במידה רבה בנכונות של אזרחים לדווח למשטרה, ניתן להניח שנתוני רצח משקפים בצורה כמעט מלאה את היקף התופעה בפועל. מעבר לכך, מקובל בספרות המחקרית לראות בנתוני רצח, ובשינויים בהם לאורך זמן, כאינדיקציה מסוימת להיקף האלימות החמורה באופן כללי.
לפי נתוני המשטרה, בתקופה הנדונה היו שלושה אירוע רצח בדאלית אל כרמל, שבהם נרצחו שלושה גברים דרוזיים. מוצג מספר הנרצחים הערביים (כולל דרוזיים) בכל שנה, לצד מספר הנרצחים הדרוזיים לחוד ומספר הנרצחים בדאלית אל כרמל
קורבנות רצח לפי קבוצת אוכלוסייה, 2025-2023, כפי שעולה מהטבלה, בכל אחת מהשנים 2025-2023 נרצח אדם אחד בדאלית אל כרמל. בד בבד, בשנת 2024 הייתה עלייה ניכרת במספרם הכולל של הנרצחים הדרוזיים. בנוסף לנתונים בטבלה , עד סוף חודש מרץ של שנת 2026 נרצחו 66 ערבים, מתוכם שני בני העדה הדרוזית, שלא התגוררו בדאלית אל כרמל.

סך הכול, בתקופה הנדונה נרצחו 764 ערבים, מתוכם 31 בני העדה הדרוזית, כ-%4 מכלל הקורבנות הערביים. יצוין שלפי נתוני הלמ"ס, דרוזים מהווים כ-7.2% מהאוכלוסייה בערבית בישראל.














