תיקון חוק הפיקדון

המשרד להגנת הסביבה מפרסם להערות הציבור את הצעת התיקון לחוק הפיקדון על מכלי משקה ההצעה נועדה לשפר את השירות לצרכן, לצמצם את מפגעי הפסולת והלכלוך במרחב הציבורי ולחזק את הכלכלה המעגלית בישראל, עלייה בהיקף המחזור, פחות פסולת במרחב הציבורי ויותר כסף שיוחזר לצרכנים.

09.06.2025 מאת: פורטל הכרמל והצפון
תיקון חוק הפיקדון

צילום אילוסטרציה© iStock

 

תיקון לחוק הפיקדון: תזכיר החוק פתוח להערות הציבור באתר החקיקה הממשלתי עד 30 ביוני 2025

 

הצעת המשרד לתיקון החוק מתפרסמת על רקע אתגרים ביישומו ובהם הצורך להבטיח שירות איכותי לציבור בהחזרת מכלי משקה ודמי פיקדון, שיפור שירותי איסוף מבתי העסק ומקסום הפוטנציאל הטמון במחזור איכותי באמצעות מנגנון הפיקדון.

 

על כל מכל משקה שנמכר נגבה פיקדון. כשמחזירים את המכל הריק והמסומן – בית העסק מחויב להחזיר את סכום הפיקדון. ההצעה לתיקון החוק תקל על החזרת המכלים וקבלת ההחזר בלא הגבלות מיותרות, בד בבד עם שמירה על מנגנון כלכלי וסביבתי יעיל. לפי התיקון המוצע יוקמו מערכים נוספים לאיסוף מכלים מהציבור. מערכים אלו כוללים מוקדי איסוף עירוניים לקליטת מספר רב של מכלים ומנגנוני איסוף קהילתי מארגונים כמו מוסדות חינוך ותנועות נוער.

 

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "אנו מפרסמים להערות הציבור את התיקון לחוק הפיקדון. זוהי בשורה לצרכנים ומהלך משמעותי לשיפור השירות – החזר דמי הפיקדון לציבור ושמירה על ישראל נקייה וסביבתית יותר.

 

"על רקע קשיים במציאות הנוכחית בהחזרת המכלים ומתן דמי הפיקדון חזרה לציבור התיקון החדש, נציע מערכים נוספים ורחבים יותר לאיסוף מכלי משקה וכן מנגנונים לאיסוף מארגונים קהילתיים כמו מוסדות חינוך ותנועות נוער שאינם מחויבים היום בחוק. פרסום התזכיר הוא צעד נוסף לעמידה ביעדי המחזור לפי אסטרטגיית הפסולת של המשרד לשנת 2030״.

 

הצעת המשרד

ההצעה מתמקדת בארבע מטרות עיקריות:

  1. עידוד החזר הפיקדון לציבור ושיפור השירות
  2. שיפור ניקיון המרחב הציבורי
  3. חיזוק שוק המחזור
  4. שיפור הפיקוח והאכיפה והפחתת הונאות
 
למה זה חשוב?
  1. יותר פיקדון יוחזר לצרכן הפרטי: תוספת החזר של כ-145 מיליון שקלים בשנה. בסך הכול יוחזרו כ-285 מיליון שקלים בשנה.
  2. פחות פסולת ברחוב: תועלת משקית של כ-100 מיליון שקלים בחיסכון עלויות ניקיון המרחב הציבורי וההטמנה.
  3. יותר מחזור בישראל: חיזוק שוק מקומי המייצר תעסוקה וחדשנות ירוקה.
  4. שמירה על הטבע והחופים: צמצום בקבוקי הפלסטיק ובעיקר המִכסים הנזרקים לאשפה או מושלכים במרחב הציבורי ובחופים ועשויים להגיע לים.

 

תזכיר חוק הפיקדון על מכלי משקה פתוח להערות הציבור באתר החקיקה הממשלתי עד 30 ביוני 2025.

 

הרחבה חוק הפיקדון על מכלי משקה, תשנ"ט-1999 (אתר נבוֹ) מטיל על יצרנים ויבואנים של מכלי משקה חובות איסוף ומחזור של מכלי משקה ריקים לפי היעדים הקבועים בחוק על בסיס עֶקרון המזהם משלם. ההצעה לתיקון החוק היא חלק מקידום מדיניות המשרד להגנת הסביבה שמטרתה לצמצם את כמות הפסולת המועברת להטמנה ולהגדיל את סך המחזור ואת השימוש המושכל בחומרי גלם ובמשאבי טבע.

 

ככל שהסדרי הפרדת הפסולת יהיו טובים יותר ומכלי המשקה הריקים יֵיאספו בנפרד משאר זרמי הפסולת, כך חומר הגלם שיגיע למחזור יהיה איכותי יותר, יקדם מחזור עילי וכלכלה מעגלית.

 

מנגנון הפיקדון נועד לעודד את הציבור להחזיר מכלי משקה ריקים באופן שיאפשר את מחזורם ולהפחית את כמות הפסולת בישראל. במסגרת החוק נגבים דמי פיקדון על בקבוקים ופחיות, ואלו מוחזרים לצרכן כאשר הוא מחזיר אותם לבית העסק או למכונה ייעודית. מנגנון זה יוצר תמריץ כלכלי למחזור ומסייע לשמירה על ניקיון המרחב הציבורי ולשימוש חוזר במשאבים.

 

בשנת 2023 נמכרו בישראל כ-2.35 מיליארד מכלי משקה החייבים בפיקדון, ומתוכם נאספו כ-1.6 מיליארד לעמידה ביעדי האיסוף והמחזור. התוצאה: חיסכון של עשרות מיליוני שקלים בהטמנת פסולת והפחתה בזיהום. עם זאת, לנוכח האתגרים שהתגלו ביישום החוק בשטח, המשרד מציע תיקונים מהותיים, ואלה עיקרם:

  1. שיפור נגישות הציבור להחזרת מכלים
  2. הקמת מוקדי איסוף עירוניים בלי הגבלה על מספר המכלים שהצרכן יחזיר
  3. איסוף מכלים בלא תמורה מיוזמות קהילתיות במוסדות חינוך
  4. יעדים לשילוב חומר ממוחזר במכלי משקה חדשים
  5. חובת חיבור מִכסים מפלסטיק למכל המשקה
  6. שיפור הפיקוח והאכיפה בין השאר באמצעות הסדרת תאגידי איסוף ייעודים
  7. העלאת יעדי האיסוף ל-90%

 

מהתיקונים צפויה להיווצר תועלת כלכלית של ממש של 100 מיליון שקלים בקירוב למשק כתוצאה מחיסכון בעלויות ניקיון המרחב הציבורי וההטמנה, לצד תוספת של כ-145 מיליון שקלים בשנה שיוחזרו לצרכנים דרך החזר הפיקדון. המהלך ישפר את חוויית השירות לציבור, יפחית את כמות הפסולת ברחובות ויחזק את שוק המחזור המקומי ואת הכלכלה המעגלית בישראל.

 

נוסף על תזכיר החוק המתפרסם היום, בצירוף דוח הערכת השפעות אסדרה, פרסם המשרד בעת האחרונה כי הוא תומך ב-77 רשויות מקומיות בפריפריה של ישראל לרכישה ולתחזוקה של 288 מכונות אוטומטיות להחזרת מכלי משקה ריקים במרחב הציבורי וקבלת כספי הפיקדון בהשקעה של 41 מיליון שקלים.

 

פרויקט זה נעשה בשיתוף המרכז לשלטון מקומי. כל אלו מצטרפים לכדי מהלך לשיפור יישום חוק הפיקדון וקידום המחזור והניקיון.

 

תגובות

2. בחור לפני 9 ימים
צריך למצאו פתרון ולהציע הצעות מתקבלות לטובת כולם
1. אלי לפני 9 ימים
שטוחים

מומלצים