האם הח"כים הדרוזים יצטרפו להדחת ח"כ אימן עודה ?

מהלך לא דמוקראטי שמובילה כנסת ישראל להדיח ח"כ מכהן בגלל התבטאות על המלחמה, מצד אחד התומכים בהדחה צודקים ומצד שני זה לא שגרתי במדינה דמוקרטית, היום מבחן התוצאה כנראה שאין רוב של 90 תומכים לאישור ההדחה, השאלה איך יצביעו שלושת הח"כים הדרוזים בעניין ח"כ עודה?.

14.07.2025 מאת: חסין חלבי
האם הח"כים הדרוזים יצטרפו להדחת ח"כ אימן עודה ?

צילום דני שם טוב, דוברות הכנסת

 

בדיון בתאריך 24-יוני 2025, יו"ר הוועדה, ח"כ אופיר כץ לח"כ עודה: "אתה ארכי מחבל בזמן שהחיילים נלחמים בשבעה חזיתות, צריך לנקות את החזית השמינית, ואיימן עודה הוא החזית השמינית שלנו; ח"כ עודה ענה השיב: אתה טרוריסט".

 

מגיש הבקשה, ח"כ אביחי בוארון: דבריו והתבטאותיו מהוות רוח גבית ותמיכה במאבק ארגוני הטרור ואנשיהםח"כ איימן עודה: ההליך לא חוקי, לא מוסרי ולא דמוקרטי, זוהי רדיפה פוליטית; לא חוזר בי מדבריי.

 

ע"פ הנחיית היועמ"שית לכנסת, עו"ד שגית אפיק, הדיון התמקד בהתבטאותו של ח"כ עודה מיום 19.1.25, שפורסמה בחשבון הטוויטר: "שמח על שחרור החטופים והאסירים. מפה חייבים לשחרר את שני העמים מעול הכיבוש. כולנו נולדנו בני חורין".

 

בפתח הדיון, אמר יו"ר הוועדה ח"כ אופיר כץ :"קיבלתי לא מעט פניות למה לקיים את הדיון הזה דווקא עכשיו בזמן מלחמה? ואני עונה: דווקא עכשיו. בזמן שהחיילים נלחמים בשבעה חזיתות, צריך לנקות את החזית השמינית, ואיימן עודה הוא החזית השמינית שלנו. ההתבטאויות שלו רחבות יותר מההתבטאות שהגיש ח"כ בוארון וחשוב שהן יצוינו כאן. הוא פועל באופן מתמשך להחליש את מדינת ישראל, להכפיש אותה, לערער אותה ולחזק את אויביה".

 

היועצת המשפטית לכנסת, עו"ד שגית אפיק הבהירה כי "בהתאם לאמות המידה שנקבעו בפסיקה לגבי סעיף 7א, נדרש שיתקיים מקרה מובהק, שיש לגביו מסה משמעותית של ראיות ברורות, חד משמעיות ומשכנעות המלמדות כי התמיכה במאבק מזויין היא מאפיין דומיננטי במסגרת שאיפותיו של המועמד, שמתקיימים היגדים ישירים או מסקנות מסתברות עם משמעות ברורה וחד-משמעית לפעולה אקטיבית של תמיכה במאבק מזויין של ארגון טרור נגד המדינה ושהמועמד ביצע פעולות שאינן אקראיות להוצאת השאיפות מן הכוח אל הפועל".

 

חה"כ איימן עודה אמר: "יו"ר הכנסת דרש שיוסרו כל דיוני ועדות הכנסת, חוץ מענייני המלחמה והדיון שלי. הימין הפשיסטי הצליח לשרטט את גבולות חופש הביטוי של החברה הערבית, ורוצה אותנו נתינים, זה לא יקרה.  אני כופר בהליך הזה, הוא לא לגיטימי. אני קורא תיגר לכל ההגמוניה השולטת. יו"ר הוועדה אומר עליי שאני החזית השמינית- זוהי הסתה לרצח, לא פחות. מעניין שמי שהוציא לפועל את שחרור החטופים הישראלים והאסירים הפלסטיניים הוא לגיטימי, אבל אני לא. במקום ועדת חקירה ממלכתית, אתם חוקרים אותי".

 

עוד אמר ח"כ עודה: "ההליך לא חוקי ולא מוסרי ולא דמוקרטי, זוהי רדיפה פוליטית. רוצים לסמן אותי כקיצוני- שקרנים. הוקעתי את השבעה באוקטובר עשרות פעמים. זה לא קיצוני להיאבק בזכויות של שני העמים. סיעת חדש לא זזה מילימטר מהעמדות שלנו, מי שזז זאת אל עבר הימין הקיצוני זאת הכנסת הזאת. לא חוזר בי על דבריי. אתם תחזרו בכם. ההיסטוריה תזכה אותי וההיסטוריה תשפוט אתכם". 

 

עו"ד ג'אברין חסן רפיק, המייצג את ח"כ עודה בדיון הוסיף כי כל הראיות והדוגמאות שמנה חה"כ בוארון לא קבילים ופוגמים בהליך משום שלא אושרו ע"י היועצת המשפטית לכנסת, שהנחתה להתייחס רק לאמירתו של חה"כ עודה על ששמח על שחרור החטופים והאסירים. "הליך הדחה הוא הליך קיצוני. ולכן משום שבגין התבטאות זאת לא נפתחה חקירה פלילית, הרי שאינה עולה כדי עילה להפסקת כהונתו מקל וחומר". עוד אמר עו"ד חסן רפיק כי דבריו של ח"כ עודה אינם מעידים על תמיכה במאבק מזוין, שכן אין בה דבר התומך באופן ישיר או משתמע באלימות, אלא מדובר בהתבטאות המעידה על שמחה. כמו כן, התבטאות זאת, ללא קשר לתוכנה, לא עומדת ברף הראייתי הנדרש המחייב ראיות ברורות שהצטברותן עולה כדי "מסה קריטית" כפי שקובע החוק. 

 

ח"כ אראל קלנר: עודה נציג האידאולוגיה הפלסטינית בכנסת. מדובר באנטי הומוניסט הגדול ביותר. הכנסת צריכה לומר באופן חד משמעי: לשחיתות המוסרית הזאת אין מקום. נכון שעזה ניצחה לכמה שעות באותו יום, אבל מאז אנחנו מנצחים אותם ואת החזית השמינית שלנו.

 

ח"כ משה סעדה: האם למישהו יש שאלה אם האיש הזה תומך בטרור. הבעיה לא באיימן עודה, הבעיה היא בנו. כל הזמן אנחנו מכילים ושילמנו על זה בשבעה באוקטובר. לא מקובל עליי שמדברים וצוחקים ומתקזזים עם אנשים האלה בכנסת. לא יכול להיות שמצד אחד אתה קורא לו תומך טרור, ומצד שני לוחץ לו את היד. השבעה באוקטובר דורש מהייעוץ המשפטי לממשלה לשים קו אדום וגם מאיתנו. 

 

ח"כ עאידה עודא סלימאן: מרגישה ביתר שאת שזה לא הליך מעין שיפוטי, ההחלטה כבר התקבלה ולאף אחד לא אכפת לשמוע את הטיעונים. להגיד שאנחנו חזית שמינית זאת הסתה, לא רק מול ח"כ עודה אלא קריאה לטרור מאוד ברורה נגדנו. אתם לא תסלפו את מה שאנחנו מאמינים בו.

 

ח"כ אחמד טיבי: אקדים ואומר, איימן עודה לא יודח מהכנסת. אי אפשר להתכחש לעובדה שיש אווירת בחירות. נאמרו דברים שהם התרת דם של חברי הכנסת הערבים. מצד שני יש חברי כנסת שאמרו שצריך להטיל פצצת אטום על עזה. אף אחד לא הדיח אותם. יש ח"כ שאמר שחובה להרעיב את עזה, זה פשע מלחמה. אבל אתכם לא מדיחים כי אתם יהודים. יש עליונות יהודית גם באווירה וגם בפרקטיקה.

 

ח"כ סיימון דוידסון: בשבעה באוקטובר השתנה לי משהו גדול בחיים. אימי, ניצולת שואה, בכתה באותו יום וחזרה ואמרה לי שזה מה שעשו להורים שלה. אי אפשר להאשים אותי בגזענות, כי אני מאמין שאנחנו צריכים לדאוג לתנאים של כל ילד ערבי. וכשאני שומע ח"כ שמשווה בין חטוף לבין אסיר אני מזדעזע. ח"כ עודה ביקש ממני למשוך את החתימה שלי, אמרתי לו שאם הוא יעלה למליאה ויחזור בו מדבריו, הייתי מושך את החתימה שלי והדיון הזה לא היה מתקיים, ולמה? כי אני החותם השבעים".

 

תמונות וסרטונים מהדיון (צילום דני שם טוב, דוברות הכנסת) קישור

 

תגובות

1. אזרח לפני 5 חודשים
עניין רציני לא קל

מומלצים