המבקר אנגלמן "אנו עומדים בפני סיכונים כלכליים משמעותיים ביותר"

המבקר אנגלמן בכנס אלי הורוביץ: "על הממשלה לגבש תכנית ליציאה מהגירעון וכי נדרשת הכנה מיידית של תכנית כלכלית רב שנתית מוטת צמיחה. איש לא חסין מביקורת המדינה. גורמים בעלי אינטרס לא ירתיעו ולא ירפו את ידינו". על דוח הביקורת בנוגע למסיבה ברעים: "עולים כשלים רבים".

29.05.2025 מאת: פורטל הכרמל והצפון
המבקר אנגלמן "אנו עומדים בפני סיכונים כלכליים משמעותיים ביותר"

 

מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, מתניהו אנגלמן, פתח את יומו השני של כנס אלי הורוביץ שנערך בירושלים על ידי המכון הישראלי לדמוקרטיה, המבקר אנגלמן התייחס בדבריו לאתגרים הכלכליים נוכח המלחמה. להלן עיקרי דבריו:

 

"אנחנו מציינים היום 600 ימים לשבי חטופינו. נייחל כולנו לחזרתם לביתם ולחיק משפחותיהם במהרה. בימים אלו אנחנו מקיימים ביקורת על המענה הממשלתי לחטופים ששבו ולבני משפחותיהם.

 

לצד הלחימה העזה שאנו מנהלים והישגיה הרבים אל מול האויבים המקיפים אותנו - עלינו לפעול לבדיקה עצמאית ובלתי תלויה של הכשלים הרבים הקשורים במתקפת הטרור הרצחנית של שבעה באוקטובר. מזה חודשים משרדנו שוקד על עשרות ביקורות במגוון נושאים הקשורים למתקפת הטרור ולמלחמת חרבות ברזל. הביקורות מתייחסות לכלל הדרגים - המדיני, הצבאי והאזרחי.

 

בניגוד לטענות משוללות יסוד שמעלים גורמים בעלי אינטרס, אני שב ומדגיש: אנחנו בודקים את כולם, מראש הממשלה ומטה - איש לא חסין מביקורת המדינה. כמבקר המדינה אני מחוייב אך ורק לאזרחי ישראל. במארג הדמוקרטי יש לביקורת המדינה תפקיד חשוב ביותר. אותם גורמים בעלי אינטרס לא ירתיעו ולא ירפו את ידנו. בלהט השיח, חובה עלינו להקשיב לקול הדומם של מי שכבר אינם איתנו ואנו מחויבים להם ולבני משפחותיהם ולכלל אזרחי ישראל.

 

בימים אלו אנו משלימים דוח על העדר תפיסת הביטחון הלאומית וההשפעה של כשלי שבעה באוקטובר וכן על רישוי המסיבה ברעים ואבטחתה. בדוח על רישוי המסיבה ברעים ואבטחתה עולים כשלים רבים וחשוב שהאחראים לכך יישאו בתוצאות.

 

מלבד הביקורת בנושאי הליבה של הכשל בשבעה באוקטובר, ברצוני להעלות סוגיה אקוטית שיש לטפל בה ויפה שעה אחת קודם. לישראל נכונו אתגרים כלכליים משמעותיים בצל המלחמה. לצד עיסוק בסוגיות הנוגעות ליוקר המחיה, אנו משלימים דוח על ההיערכות הכלכלית לאירוע מלחמה וניהול תקציבי מלחמת "חרבות ברזל".

 

מבלי להיכנס לפרטי הדוח, אני רוצה להתריע שעל הממשלה לגבש תכנית ליציאה מהגירעון וכי נדרשת הכנה מיידית של תכנית כלכלית רב שנתית מוטת צמיחה. תמונת המצב לשנים 2023-2025 מדברת על גירעונות מצטברים בתקציב המדינה בהיקף של 300 מיליון ש"ח. וזאת לפני הפריצה הצפויה בגירעון לשנת 2025. בנוסף, המלצות ועדת נגל ותשלומים לכיסוי נזקי המלחמה צפויים ללוות אותנו בעשור הקרוב בהיקפים של עשרות מיליארדי ש"ח מדי שנה.

 

לצד הסיכונים הביטחוניים אנחנו עומדים בפני סיכונים כלכליים משמעותיים ביותר.

 

חווינו משבר כלכלי משמעותי פעם אחת בעקבות מלחמת יום כיפור. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו עשור כלכלי אבוד נוסף, ובפרט בצל השחיקה במעמדנו הבינלאומי.

 

ראש הממשלה ושר האוצר חייבים, לצד ההתמודדויות הביטחוניות, לגבש כבר עתה תוכנית כלכלית רב שנתית מוטת צמיחה תוך הצבת סדרי עדיפויות ושילוב התרחישים השונים. סוף מעשה במחשבה תחילה".

 

תגובות

מומלצים