היהודים מובילים בכלכלה חינוך ואיכות חיים על המגזר הערבי

פרסום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בנושא פערים בין יהודים לערבים במדדי איכות חיים בישראל, בקרב הערבים תמותת ילדים יותר, הערבים עניים יותר וחלשים יותר ברוב המדדים, בביטחון האישי, במקצועות החינוך ובמתמטיקה, בשיעור התעסוקה, בתחום הסביבה, דוח חשוב שצריך ללמוד לעומק.

18.02.2026 מאת: פורטל הכרמל והצפון
היהודים מובילים בכלכלה חינוך ואיכות חיים על המגזר הערבי

 

בתחום איכות התעסוקה מצבם של היהודים טוב יותר ממצבם של הערבים במרבית המדדים. יחד עם זאת, בשנת 2024 נרשמה עלייה בקרב הערבים בשיעור המועסקים שתפקידם תואם את תחום לימודיהם, ולראשונה שיעור הערבים (76.4%) גבוה משיעור היהודים (72.5%).  

 

בתחום ביטחון אישי מצבם של היהודים טוב יותר ממצבם של הערבים במרבית המדדים. יחד עם זאת, הדיווח על תדירות היפגעות מהתנהגות אלימה בכביש בקרב ערבים נמוך מהדיווח בקרב יהודים, והפער בין הקבוצות גדל בין השנים 2020 ל-2024.

 

בתחום בריאות מצבם של היהודים טוב יותר במדדים: תוחלת חיים (בקרב גברים), תמותת תינוקות, אורח חיים בריא, תחושת דיכאון, הערכה עצמית של בריאות ועודף משקל (בכיתה ז). לעומת זאת, בקרב נשים וגברים ערבים נרשמו פחות מקרים חדשים של שאתות ממאירות (סרטן). במדד אמון במערכת הבריאות נרשם פער לטובת ערבים (ב-2023 נרשם שוויון) במדד תוחלת חיים בקרב נשים נרשם שוויון.

 

בתחום דיור ותשתיות מצבם של היהודים טוב יותר במדדים שביעות רצון מאזור המגורים וצפיפות דיור. מצבם של הערבים טוב יותר במדד אחוז ההוצאה על דיור מתוך ההכנסה הפנויה. בשביעות רצון מהדירה ומהתחבורה הציבורית ובחוסר שביעות רצון ממשך ההגעה לעבודה נרשם שוויון.

 

בתחום חינוך, השכלה וכישורים מצבם של היהודים טוב יותר ממצבם של הערבים במרבית המדדים. במדד שיעורי למידה בגיל 17-15 קיים שוויון בין שתי הקבוצות. במדד זכאות לתעודת בגרות עם 5 יח"ל במתמטיקה הפער לטובת היהודים גדל במהלך השנים 2024-2015 (ב-2024 היה פער של 36% לעומת 30% ב-2023).

 

בתחום מעורבות אזרחית וממשל מצבם של היהודים טוב יותר בכל המדדים. עם זאת, הפער לטובת יהודים במדד אמון בממשלה הצטמצם מ-46% ב-2023 ל-20% ב-2024. לעומת זאת, בקרב נשים בתפקידי ניהול במגזר הציבורי הפער לטובת נשים יהודיות גדל מ-45% ב-2023 ל-73% ב-2024.

 

בתחום סביבה מצבם של היהודים טוב יותר ממצבם של הערבים בכל המדדים.

 

בתחום רווחה אישית וחברתית מצבם של היהודים טוב יותר ממצבם של הערבים במרבית המדדים, ורק במדד ציפיות ביחס לעתיד קיים פער לטובת ערבים.

 

בתחום רמת חיים חומרית מצבם של היהודים טוב יותר ממצבם של הערבים בכל המדדים. בשתי קבוצות האוכלוסייה נרשמה עלייה במדד שביעות רצון מהמצב הכלכלי והפער ביניהן הצטמצם.

 

בתחום פנאי, תרבות וקהילה במרבית מהמדדים מצבם של היהודים טוב יותר. במדד שביעות רצון מהאיזון בין עבודה לתחומי חיים אחרים – מצבם של הערבים טוב יותר, ובמדד ביקור ביערות, בשמורות טבע ובגנים לאומיים – קיים שוויון­. במדד עיסוק בפעילות התנדבותית גדל הפער לטובת יהודים מ-70% ב-2023 ל-80% ב-2024.

 

בתחום טכנולוגיות המידע מצבם של היהודים טוב יותר ממצבם של הערבים במרבית המדדים. יחד עם זאת, ערבים מדווחים על תחושת ביטחון גבוהה יותר בסביבה מקוונת.

 

להודעה המלאה

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים