מנהיגים שהצילו את הכפר הדרוזי בכרמל

לחזור בזמן, להכיר את הדברים הקטנים והגדולים, ולהבין מאיפה באנו ולאן אנחנו הולכים. שייח' אבו וסאם סלים נסר אלדין למד הרבה בחדר המדאפה, שנמצא עד היום במרכז דאלית אל כרמל, שם שאב את הדברים החשובים שמלווים אותו עד היום, שייח' סלים והעדות שהובילה להצלת הכפר.

26.09.2026 מאת: חסין חלבי
מנהיגים שהצילו את הכפר הדרוזי בכרמל

שייח' אבו וסאם סלים נסר אלדין

שני אחים ממשפחת נסר אלדין הגיעו ממדינת לבנון. אחד נשאר בכפר כסרא שבגליל, והשני הגיע לדאלית אל כרמל. כך הדברים נבנו וקמו. לשייח' אבו יוסף סאלח חטיב נסר אלדין ז"ל נולדו ארבעה בנים, והם: שייח' אבו רג'א יוסף סאלח חטיב נסר אלדין ז"ל, שייח' אבו חמזה עז אלדין סאלח חטיב נסר אלדין ז"ל, שייח' אבו סלמאן מועין סאלח חטיב נסר אלדין ז"ל, ושייח' אבו חאתם עאדל סאלח חטיב נסר אלדין ז"ל.

 

הסיפור הטוב והקשר בין משפחת נסר אלדין למשפחת פארס הדרוזית בחורפיש.

 

 

שייח' סלים הוא אב לחמישה בנים ובנות. הוא נולד לאביו, שייח' מועין נסר אלדין ז"ל, וגדל בבית שבו היו שלושה בנים וחמש בנות. זו הייתה תקופה שבה כמעט לא היה דבר. האוכל היה דל, האמצעים היו מעטים, ולא היו התנאים והאפשרויות שיש לילדים כיום. המשפחה התנהלה עם המעט שהיה, אך לצד הקשיים הקפידה להעביר לילדים את הערכים החשובים, ובראשם החשיבות של לימודים.

 

למשפחתו של שייח' סלים היו קרקעות חקלאיות בעמק יזרעאל, באזור מנסורה, שם עבדו וזרעו. באותן שנים רבים מתושבי דאלית אל כרמל עבדו באדמות שהיו בבעלות משפחת חטיב נסר אלדין.

 

שייח' אבו וסאם סלים נסר אלדין נולד בשנת 1945 בדאלית אל כרמל. הוא למד עד כיתה ז' בבית ספר חסון בכפר. שייח' סלים זוכר היטב את המורים שלימדו אותו ואת התקופה שבה למדו ארבעה מבני המשפחה באותה כיתה.

 

על פי הסיפור שהועבר לשייח' סלים מזקני המשפחה, במהלך מלחמת השחרור, היה קשר טוב עם אחד הקצינים היהודים ועל כן מסר הועבר להנהגת דאלית אל כרמל, שהצבא אמור לעבור דרך דאלית אל כרמל, ועליהם להיזהר שאף אחד לא יעמוד בדרכו, אחרת הכפר יימחק. באותה תקופה, שייח' סלים מספר כיצד זקני משפחת נסר אלדין, יחד עם שייח' קופטאן חלבי ואחרים, התכנסו וקיבלו החלטה לסייע לצבא לחצות ללא כל תקלה.

 

 

שייח' סלים: "באותה תקופה, אותם מנהיגים שלא היו מלומדים ידעו לקבל החלטה נכונה שהצילה את דאלית אל כרמל. עד היום, אם היו אותם מלומדים נדרשים לקבל החלטה בעניין, אולי לא היינו היום כאן".

 

בקטע הפוליטי הארצי, שייח' סלים מספר על ראש הממשלה הראשון, דוד בן גוריון, שביקר בבית המשפחה: "בזמן שבן גוריון עזב את מפא"י והקים את תנועת רפ"י ב-1960, אנחנו תמכנו בו. כשהגיע אלינו, זה היה אירוע מיוחד שכל האנשים חיכו כדי לפגוש אותו".

 

סיפור החרמות שעשו המוסלמים על כפרי הכרמל, ואיך הסכסוך הזה נפתר. ואיך בזמנו אנשי הדת תמכו בשמחות, באישור שייח' אמין טריף ז"ל.

תגובות

4. עתיד ועבר לפני 7 שעות
מי שלא מכיר את העבר לא יכול להוביל כלום
3. בחור מהגליל לפני 7 שעות
זה הוא סיפור מאוד קשה עד היום נחרט בדפי ההיסטוריה
2. צעיר לפני 7 שעות
כל הכבוד לשייך על הדברים אתה אמיץ אין הרבה בדרוזים כך
1. נ י ל י לפני 9 שעות
1948

מומלצים