הכנסת ה22 התפזרה הולכים לבחירות

אחרי דיונים שנמשכו כל הלילה, חברי הכנסת אישרו את פיזורה של הכנסת ה -22, תמכו 96, התנגדו 7, הבחירות לכנסת ה23 יתקיימו בתאריך 2 במרץ 2020, תקציב ועדת הבחירות יהיה שווה לתקציב ועדת הבחרות לכנסת ה-22, הישג מרשים לנתניהו.

12.12.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הכנסת ה22 התפזרה הולכים לבחירות

 

הערב מרכז הליכוד יתכנס לדון במועדי הבחירות וקיום פריימרז.

כהפקת לקחים נקבע בהוראת שעה כי גילו המינימאלי של מזכיר ועדת קלפי יועלה מ-16 ל-21 וגילו של חבר ועדת קלפי יועלה מ-16 ל-17.

הוועדה המיוחדת בראשות ח"כ אבי ניסנקורן (כחול לבן) אישרה את הצעת חוק התפזרות הכנסת ה-22, והצעת חוק הבחירות לכנסת ה-23 (הוראות מיוחדות) לקריאה ראשונה. 

הצעת חוק התפזרות הכנסת ה-22 קובעת את מועד הבחירות לכנסת ה-23 ליום שני ו' באדר תש"פ-2 במרץ 2020. הצעת חוק הבחירות לכנסת ה-23 (הוראות מיוחדות) עוסקת בהוראות מיוחדות שנדרשות לסייע לוועדת הבחירות המרכזית לקיים את הבחירות באורח תקין, הוראות שמקבלות משנה תוקף בשל צפיפות המועדים שבין מערכות הבחירות. ההוראות עוסקות בקיצור לוחות זמנים, העסקת עובדים, מכרזים, גילם של מזכירי וחברי ועדת הקלפי, הצבעת שוטרים ואנשי שב"כ, מיסוי שכר עובדי ועדת הבחירות, מימון מפלגות, מקדמות, הלוואות, וסמכויות שופטים שמונו ליו"ר ועדת בחירות אזורי.

עוד קובעת הצעת החוק, כי תקציב ועדת הבחירות המרכזית לכנסת ה-23, יהיה שווה לתקציב ועדת הבחרות לכנסת ה-22. כ"כ מוצע ששוטרים ואנשי שב"כ יוכלו להצביע במעטפות כפולות בכל קלפי. 
ח"כ מאיר כהן (כחול לבן): הציע לשנות את שם החוק לחוק חוק התפזרות הכנסת ה-22 והקדמת הבחירות. הצעתו אושרה. 

מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית עו"ד אורלי עדס השיבה לשאלות חברי הכנסת ואמרה כי פנקס הבוחרים יגדל  בכ-80,000 בעלי זכות הצבעה. עוד אמרה כי קיצור המועדים לא יפגום בתהליך ובעקרונות היסוד של הבוחרים המתמודדים ותוצאות ההצבעה. בהתייחסה לטוהר הבחירות ציינה עדס כי הוועדה הכינה ערכת הגנה הכוללת בין היתר סיירת שבחנה את טוהר הבחירות וכי יו"ר ועדת הבחירות המרכזית יחליט האם להאריך את הנושא גם לבחירות הקרובות.

חה"כ אוסמה סעדי (הרשימה המשותפת) ותמר זנדברג (המחנה הדמוקרטי) התנגדו לקביעת צילום הקלפיות בחוק.
חלק ניכר מהדיון עסק במימון הבחירות: חוק מימון הבחירות קובע כי כל סיעה זכאית למימון ציבורי שניתן בשלושה תחומים: מימון הוצאות בחירות בתקופת בחירות, מימון הוצאות שוטפות בתקופת כהונת הכנסת ומימון תשלומים לצוות הפרלמנטרי. עקב קיום שלוש מערכות בחירות תוך פחות משנה, מוצע להתאים את הכללים לחישוב הוצאות הבחירות, המקדמות וההלוואות שניתנות למפלגות על חשבון מימון ההוצאות השוטפות. במקביל, מוצע להקל על קבלת מימון להוצאות בחירות לרשימות מועמדים חדשות. 

לאור זאת, תחול עלייה של 31% ביחידת המימון וכן תוספת של חצי יחידת מימון לכל מפלגה. החזר ההלוואות יוקפא, וגבייתן תחודש רק לאחר הבחירות לכנסת ה-23. ייתרת ההלוואות לא ינוכו מהמקדמות לבחירות הבאות. הפריסה תהיה על פני 4 שנים ו-4 חודשים במקום על פני 4.5 שנים. 

ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) שהתנגד להצעת חוק הבחירות לכנסת ה-23 אמר "המעסיקים הפרטיים בארץ סופגים בתוך שנה אחת עלות של 4 ימי חופשת בחירות. ימי החופש מוערכים בכ-6 מיליארד ₪. גם נכים וקשישים שמעסיקים עובדים זרים, ישלמו לעובדים הזרים 200% למטפלים שאין להם כלל זכות הצבעה. אין שום סיבה להעלות את תקציבי מימון הבחירות למפלגות בזמן שאנחנו לוקחים כסף מכיסם של המעסיקים. אין סיבה להעלות את תקציב המימון". 
ח"כ איציק שמולי (העבודה-גשר) ביקש להוסיף להצעת החוק אפשרות גיוס משאבים מעבר למימון מפלגות כגון בקשת סיוע מחברי המפלגה. זה יסייע לכל המפלגות. אמר שמולי.  

נציגת משרד מבקר המדינה גב' חנה רתם אמרה בעניין הלוואות, "חלק מהמפלגות חייבות לאוצר המדינה לא מעט כסף. למעט מפלגה אחת שחרגה, כל המפלגות מימשו 63% מסך תקרת ההוצאה". 
כאמור, הצעת חוק התפזרות הכנסת ה-22 אושרה פה אחד בתמיכת 11 חברים, לעומת, הצעת חוק הבחירות לכנסת ה-23 (הוראות מיוחדות) שאושרה בתמיכתם של 10 חברי כנסת מול התנגדותו של ח"כ עודד פורר.
שתי הצעות החוק יועלו לדיון והצבעה במליאת הכנסת בקריאה ראשונה בהמשך הערב.

הוועדה המסדרת בראשות ח"כ אבי ניסנקורן (כחול לבן) העניקה פטור הנחה להצעת חוק התפזרות הכנסת ה-22, ולהצעת חוק הבחירות לכנסת ה-23 (הוראות מיוחדות).

יו"ר הוועדה ח"כ אבי ניסנקורן אמר בפתיחת הדיון קיוויתי שהצעות החוק הראשונות שאני יעביר, יהיו חברתיות ולא הצעת חוק לפיזור הכנסת. אני מקווה שהשכל יגבר ולא נצטרך לסיים את הליך החקיקה בהצעת החוק שמונחת לפנינו. כל מי שיושב פה, ליבו נחמץ. אנחנו דנים בהצעה בלית ברירה, ואני מקווה שעד 12 בלילה יהיה שינוי.

ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) אמר פניתי אליך בבקשה לקבל פטור מחובת הנחה להצעת חוק שעוסקת ביום חופש ביום הבחירות. יש קבוצה גדולה של בעלי עסקים פרטיים שמשלמים יום עבודה נוסף פעם שלישית השנה. אני מציע שיום החופש יינתן רק לאזרח שהצביע בפועל. אני מבקש להביא את הבקשה שלי לפטור מחובת הנחה להצבעה בוועדה. לפחות נדע מי בעד מי נגד.

ח"כ אבי ניסנקורן השיב לח"כ פורר אנחנו ביום דרמטי. לא עשינו שינויים מהותיים בסדרי הבחירות לכל שינוי יש השלכות רחבות ודעות לכאן ולכאן. אני לא חושב שצריך להעניש את הציבור כי הולכים לסיבוב בחירות שלישי. לא עושים מחטפים שאף אחד לא יודע מה יהיו ההשלכות שלהם. הנושא חשוב ואני מכבד אותו וראוי לדון בו כשיש כנסת מכהנת ולא ברגע האחרון. ולכן נעלה לדיון רק נושאים שבהסכמה רחבה. אנחנו גם לא העלנו את נושא מימון מפלגות אבל היינו רגישים לצרכים של המפלגות הקטנות היינו שמחים לסכומים קטנים יותר, אולם הם צומצמו ביחס לסכום המוצע הראשון.

ח"כ מיקי מכלוף זוהר (הליכוד) אמר לח"כ פורר, אני מבקש להשיב לך כיו"ר הקואליציה ובשם סיעות הקואליציה, אני תמכתי בהצעה. ואולם סיכמנו שהצעה שאינה מוסכמת לא תעלה לדיון. בחרתם להיבדל מכל הסיעות מאחר ואינכם משתייכים לאחד הגושים ולכן אי אפשר לקחת אתכם בחשבון. לא נוכל לדון בהצעה. אנחנו לא רוצים לייצר כאוס בתקופת כאוס. אמר זוהר.

ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) אמר, הכנסת הזו שירתה רק 69 יום. מצער שהחוק היחיד שידון, יהיה חוק התפזרות וחוק תקציב מפלגות. על מנת לחסוך במשאבים אני מציע לציין בחוק את התאריכים הבאים: השבעת הכנסת, פקיעת המנדט הראשון פקיעת המנדט השני ומועד הבחירות לכנסת ה-24.

ח"כ מאיר כהן (כחול לבן) אמר בימים אחרים, היינו מצטרפים להצעת עודד פורר. אתם הובלתם שבכנסת מעבר לא יהיו שינויים מהותיים. התנגדתם להקמת ועדת כנסת ולנושאים נוספים. בעניין מימון מפלגות אמר כהן, לא רצינו לפרוץ את מסגרת התקציב. ומאידך אסור לגרום למפלגה שלא תתמודד כיון שאין לה כסף. 

ח"כ איציק שמולי (העבודה-גשר) אמר לח"כ כהן, אנחנו לא צריכים הטפות מוסר. תפנים שאינך עוד מנהל בית ספר אף אחד לא אמר שלא צריך מימון לבחירות אל תחלק ציונים.

דבריו עוררו סערה בדיון. ח"כ מאיר כהן השיב לשמולי, אתם ביקשתם תקציב. אל תפרסם דברים לא נכונים שחצן שכמותך.

ח"כ איציק שמולי המשיך ואמר, אף אחד לא אמר שאנחנו מתנגדים. עקרונית מפלגת העבודה תומכת במימון מפלגות ואנחנו אחת המפלגות שלא נוכל להתמודד ללא מימון. בואו ונטפל קודם כל בסל התרופות לפני מימון מפלגות. אני לא מקבל את זה שחברי כחול לבן מנסים להעביר אותנו סדרת חינוך.

ח"כ אבי ניסנקורן השיב לשמולי ואמר, סגן שר הבריאות אמר שיש 500 מיליון ואתמול שמענו שיש רק 300 מיליון יש ועדת הסכמות נתכנס ונראה מה לעשות בזה. זה ביזיון, נדע להביא הסכם בנושא.

ח"כ תמר זנדברג (המחנה הדמוקרטי) אמרה, זו הצעה של מי שמפחד שהמצביעים שלו לא יגיעו להצביע, כי ירצו להחליף אותו. המצביעים ילכו בהמוניהם, יצביעו ויחליפו את השלטון המושחת עם ראש ממשלה שנאשם בשוחד.

ח"כ פנינה תמנו (כחול לבן) אמרה, זה יום עצוב וקלון לפוליטיקה הישראלית. אנחנו נראים מנותקים מהעם רק כיון שיש אדם אחד שככל שעשה הרבה למעון מדינת ישראל, היה צריך לעשות עוד דבר אחד, לפרוש ולשחרר אותו מהמצב. אני שומעת הבוקר את ראש הממשלה שאומר על שר הביטחון לשעבר שהוא סוכן של גורמים זרים. עד היכן הגענו? דבריה עוררו חילופי דברים וצעקות.

ח"כ מיקי מכלוף זוהר השיב לתמנו ואמר, התרגלנו להסתה. אני אומר לכם שכבר אף אחד לא מאמינים לכם. ואלו שמאמינים לכם, זה לא ממניע אידאולוגי אלא כתוצאה מהסתה. עצוב לי לראות שהמפלגה שלך צוברת תאוצה כתוצאה מהסתה ולא מערכים או אג'נדה. תפנימו, השנאה הביאה עלינו כבר שתי מערכות בחירות. לא נרד לרמה שלכם אנחנו נשתוק ולא נגיב נגיד לציבור, תכריעו בין הסתה לתוכן וערכים. 

כאמור, בסיום הדיון נערכה הצבעה. בהצעה למתן פטור מחובת הנחה לשתי הצעות החוק, תמכו 19 חברי ועדה. רק ח"כ עודד פורר נמנע בהצבעה.

הצעות החוק יועלו לדיון והצבעה במליאת הכנסת בקריאה מוקדמת (טרומית) 

תגובות

מומלצים