שינוי גבולות וחלוקת הכנסות

בישראל, ישנן 257 רשויות מקומיות, מתוכן 53 מועצות אזוריות המאגדות בתוכן כ-980 ועדים מקומיים. עוספיה ודליה לא מקבלות הטבות חוץ מאזור מבוא כרמל לא מחגית ולא מבתי הזיקוק, לדברים

23.08.2019 מאת: פורטל הכרמל והצפון

מתוכן 53 מועצות אזוריות המאגדות בתוכן כ-980 ועדים מקומיים. כל שינוי בגבולותיהן המוניציפאליים, רצון של רשויות מקומיות לקידום חלוקת הכנסות מרשויות הסמוכות אליהן או שינוי במעמדן המוניציפאלי מחייב את המלצת מנכ"ל המשרד ואישורו של שר הפנים.

בכדי שיוכל השר לקבל החלטה בנושא, הוא נדרש לקבל המלצה באמצעות ועדה ציבורית, לאחר שקיים דיונים בהם תשמע את כלל הצדדים בלב פתוח ונפש חפצה בסוגיה הנדונה.

לצורך קידום ראייה רוחבית ואזורית הוקמו שבע הוועדות הגאוגרפיות במשרד הפנים, המהוות ועדות קבועות הפועלות באופן שוטף ורציף, תוך בחינה מתמידה של המרחב המוניציפאלי עליהן הם מופקדות. כל ועדה פועלת במרחב הכולל בין 40 ל- 60 רשויות מקומיות, שיש ביניהן קשר מרחבי ואזורי.

הוועדות בוחנות סוגיות מגוונות כגון שינויי גבולות בין הרשויות המקומיות, חלוקת הכנסות מאזורים מניבים כמו אזורי תעשייה, מסחר, שירותים, בסיסי צבא, מחצבות ועוד, הפיכת רשויות ממועצות מקומיות לעיריות ולעיתים גם איחוד רשויות מקומיות.

הוועדה הגאוגרפית חיפה הוקמה בספטמבר 2016 ומאז החלה הקמתן של שאר הוועדות. החל באביב 2017 פועלות באופן שוטף גם שש הוועדות הנוספות הוועדה הגאוגרפית גליל עליון עמקים, הוועדה הגאוגרפית גליל מערבי, הוועדה הגאוגרפית מרכז, הוועדה הגאוגרפית ירושלים, יו"ש ושפלה, הוועדה הגאוגרפית דרום והוועדה לבחינת שינויי גבולות במועצות אזוריות. הליך הקמת הוועדות הגאוגרפיות לווה בשינוי אופן תפעול הוועדות והתשתית המקצועית המלווה אותן.

כל ועדה גאוגרפית פועלת על פי נושאים מוגדרים, במסגרת מנדט הוועדה, כפי שזה נקבע על ידי מנכ"ל משרד הפנים. מנדט הוועדה מתעדכן מידי מספר חודשים בדרך כלל בהמשך לבקשות אשר יוגשו למשרד הפנים על ידי הרשויות המקומיות, משרדי הממשלה השונים וכן גם כתוצאה מיוזמות משרד הפנים עצמו.

הוועדות מתכנסות מידי שבוע ופועלות בשקיפות ובשיתוף פעולה מול הרשויות המקומיות, משרדי ממשלה, ארגוני המגזר השלישי, תושבים וגורמים רלוונטיים נוספים המעורבים בנושאים בנדונים בוועדות.

הציבור הרחב מוזמן גם הוא לקחת חלק ולהשתתף בדיונים הפומביים שנקבעים על ידי הוועדות, בהתאם לנושאים המעניינים אותו ונוגעים לחייו היומיומיים.

הוועדה הגאוגרפית חיפה החלה לעבוד בספטמבר 2016 ומתכנסת מידי שבוע בימי הראשון בקרית הממשלה חיפה. הוועדה הגאוגרפית חיפה עוסקת בבחינת שינוי גבולות שיפוט, שינוי מעמד מוניציפאלי וחלוקת הכנסות באזור חיפה ובהתאם לכתב המינוי שניתן לה.

עד כה חלק מהנושאים המשמעותיים שנבחנו על ידי הוועדה הינם: שיוך מוניציפאלי של מכון "דוד" (רפאל) לתחום שיפוטה של עיריית קרית ים וחלוקת הכנסות משטח זה בין רשויות השכנות, שינוי גבולות בין מועצה מקומית בסמ"ה לבין מועצה אזורית מנשה ומועצות מקומיות ערערה וכפר קרע ועוד.

הנושאים בהם הוועדה עתידה להגיש המלצות למנכ"ל משרד הפנים הינם: חלוקת הכנסות ממתחם בז"ן ו/או הפיכתו של האזור למועצה מקומית תעשייתית, שינוי גבולות שיפוט של מועצה מקומית חריש, שיוך שטחי נמל לתחום שיפוט עיריית חיפה ועוד.

חלוקת הכנסות מאזור תעשייה מבוא כרמל בין המועצה האזורית מגידו לבין עיריית יקנעם עילית, מועצה מקומית דאליית אל כרמל ומועצה מקומית עוספיה קישור

מועצה מקומית עוספיא – שטח ללא שיפוט קישור

חלוקת הכנסות מאזור תחנת הכוח חגית בין המועצה האזורית חוף הכרמל לבין עיריית יקנעם עילית והמועצה האזורית מגידו קישור

 

תגובות

מומלצים