איית ניצל בזכות עירנות אזרח ומריון מצוי נמצא כלוא בבקבוק

רועה בדואי דיווח לפקח רשות הטבע והגנים על איית צרעים שנמצא על הקרקע ללא יכולת לעוף ליד מעלה אפריים בסמוך לאנדרטת הי״ד. מריון מצוי נמצא היום בסיור של פקחי רשות הטבע והגנים בשמורת טבע נחל אשחר כשהוא כלוא בבקבוק פלסטיק. המריון שוחרר לטבע.

14.09.2021 מאת: פורטל הכרמל והצפון
איית ניצל בזכות עירנות אזרח ומריון מצוי נמצא כלוא בבקבוק

 

פקח רשות הטבע והגנים הגיע לנקודה אסף את העוף הפצוע בכנף ובאמצעות מתנדבת חיבולנס  הוא הועבר לבית חולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי להמשך טיפול.

 

איית צרעים מקננת באירופה, הקינון הקרוב ביותר לישראל נראה בתורכיה. בחודש אוגוסט נצפה קינון ראשון בישראל בגליל המערבי.

 

איית צרעים עוף דורס בגודל בינוני, אורכו כ- 55 סנטימטר, ממשפחת הנציים. גב האיה שחום וגחונה אפור כהה עם כתמים. רגליה קצרות ומוצקות, בהן היא חופרת קיני צרעות ודבורים. על מצחה ולחייה קשקשים המגינים עליה מפני עקיצות.

 

בישראל איית הצרעים היא חולפת מצויה, והיא הדורס השכיח מבין העופות הנודדים. מספר הפרטים בלהקותיה מגיע עד אלפי פרטים. באביב מאחרות האיות לשוב, והן המסיימות את נדידת הדורסים. בדרך כלל נעות איות הצרעים מעל ישראל בציר המזרחי. פרטים צעירים הטועים בניווט נעים מעל מישור החוף, ולעיתים נפצעים כאשר הם נחבטים בבניינים או בתשתיות אחרות.

 

בסתיו נודדים מאירו-אסיה לאפריקה  ולישראל לשהות בה את החורף של חצי הכדור הצפוני. כל לילה שוטפים את שמי ישראל מאות אלפי עופות (בעיקר ציפורי שיר ועופות מים: ברווזים, חופמאים ואנפות. בשעות יום נודדים בעיקר העופות הדואים - הזקוקים לזרמי אוויר חמים לצורך דאיה. ואלו עיקר העופות שהציבור רואה ומתרשם.

 

כעת תקופת נדידת החסידות הלבנות. מעל חצי מיליון חלפו ויחלפו בסתיו. עיקרן יכנס לישראל בין עמק הירדן ועד ים המלח ומשם ינדוד לאורך מצוק ההעתקים ורמת מדבר יהודה נגב ולסיני.

 

יחד איתם נודדים עופות דורסים שונים. להבדיל, שקנאים ועופות דורסים כאיות צרעים, דיות שחורות ואחרים נכנסים לארץ בגליל העליון (צפון עמק החולה ורכס הגליל) ונודדים דרום מערב לכיוון עפולה רמות מנשה ומשם לאורך מערב השומרון דרך ראש העין בן שמן לדרום לכיוון צפון סיני.

 

בכל מקום בו יש מקווי מים ובמיוחד בריכות דגים וכמובן בשמורת החולה/אגמון יש הרבה מאד עופות מים בעונה זו. לאורך חופי הים יש שחפים רבים, מעל הים ניתן לעיתים לצפות גם בלהקות של אנפות. על חוף הים מתרוצצים חופמאים.

 

בשטחים רבים, כמעט בכל שטח פתוח מופיעות ציפורי שיר רבות בהם שלל מיני חנקנים, סלעיות, דוחלי חומי-גרון ומרהיבים בצבעוניותם - נחליאלים צהובים.

 


מריון מצוי נמצא היום בסיור של פקחי רשות הטבע והגנים בשמורת טבע נחל אשחר כשהוא כלוא בבקבוק פלסטיק. המריון שוחרר לטבע.

 

המריון המצוי הוא מכרסם מתת-משפחת הגרבילים שבמשפחת העכבריים. הוא מכונה "המריון של טריסטרם" על שמו של הכומר הנרי בייקר טריסטרם, שגילה את המריונים המצויים הראשונים. המריון המצוי מגיע עד לאורך של 155 מ"מ, ונפוץ בעיקר במדינות המזרח התיכון. המריון המצוי הוא השכיח מבני מינו בישראל.

 

במהלך השנה האחרונה הזדקקו 7,078 בעלי חיים לטיפול וטרינרי כשאחד הגורמים אשר פוגעים משמעותית בבריאותם ובחייהם של בעלי החיים הוא הפלסטיק שנזרק בטבע.

 

שקיות ומגבונים נאכלים על ידי בעלי חיים שלא למדו להימנע מאכילתם– בים על ידי צבי ים ובמדבר על ידי היעלים .

 

בכרס של כמעט כל יעל שנבדק, נמצא שקיות ומגבונים, שהנפח שהם תופסים, עלול לפגוע ביעילות העיכול שלהם, ולגרום להם לסבול מרעב קיצוני, אפילו כשהמזון נמצא בשפע.

 

ננסה להפחית את השימוש בשקיות, מגבונים ובפלסטיק חד פעמי ואם כבר עשינו בהם שימוש, נוודא שלא השארנו אחרינו שום זכר לחומרים אלה, כך נמנע מפגיעה בחי והסביבה.

 

במידה ומצאתם חיית בר פגועה או מפגע יש לדווח למוקד רשות הטבע והגנים בטלפון 3639*

 

פורטל הכרמל

פורטל הכרמל

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים