פרשת השבוע נח

הפרשה מציינת כי, אלוהים החליט שהוא 'שוברי את הכלים ולא משחקים' ומביא את המבול, זאת כתגובה על התנהלותם הקלוקלת של בני האדם. התנהגות של שחיתות בני דור המבול שחרגה מעבר לכל השגות אנוש בכל התחומים, הן בין אדם למקום והן בין אדם לחברו, אי לכך.

08.10.2021 מאת: ברוך ליבמן
 פרשת השבוע נח

 

כבר מלכתחילה אציין, אינני מייצג בהכרח את הפרשנות המסורתית, מאידך אנוכי מכבדה ומשתמש בה.

 

והיות ואך ורק "וְנֹחַ מָצָא חֵן בְּעֵינֵי ה'" (ו', ח') אלוהים הורה לנח לעשות תיבה ובה יובאו  וינצלו  נציגי  העולם שלאחר  המבול.

 

נשאלת השאלה מדוע דווקא נח  ניצל? והתשובה: "נֹחַ אִישׁ צַדִּיק תָּמִים הָיָה, בְּדֹרֹתָיו: אֶת-הָאֱלֹקִים, הִתְהַלֶּךְ-נֹחַ." (ו', ט') מאידך .

 

יש הטוענים ( לפי רש"י) שרק  לפי דורו היה צדיק. ואלו היה בדורו של אברהם אבינו  לא היה נחשב לצדיק. לנח היה חן מיוחד בעיני הקב"ה, ולכן ניצל.

 

לכאורה אלוהים ראה כי קשה לנח  לקיים את כל תרי"ג המצוות הוא ויתר לו והשאיר לו רק שבע מצוות, הנקראות עד היום שבע מצוות בני נח.

 

 

שבע מצוות המוטלות על כל בני האדם ולא רק על ישראל והן: ( ראה ויקיפדיה), מצווה למנות דיינים לצורך השלטת חוק ומשפט בחברה האנושית

 

איסור לגדף את שם ה' 
איסור עבודה זרה
איסור גילוי עריות
איסור שפיכות דמים
איסור גזל

איסור אבר מן החי איסור לחתוך מבעל חיים אבר בעודנו חי ולאכלו.

 

 

על מנת להקל על הזיכרון ניתן לתת סימנים בשבע מצוות בני נח:
1. א- בר מן החי
2. ב- רכת השם
3. ג- זל
4. ד- ינים

 

 

שלוש מצוות שייהרג ולא יעבור:
5. איסור עבודה זרה
6. איסור שפיכות דמים
7. איסור גילוי עריות.

 

לפי מסורת חז"ל הנשענת על הכתובים, שש מצוות נצטווה כבר אדם הראשון, ואילו המצווה השביעית, אבר מן החי, נצטוו נח ובניו. מכאן הביטוי 'שבע מצוות בני נח', כאשר הכוונה היא לכלל האנושות.

 

לאור הנאמר על נח שמצא חן, כאיש צדיק. נשאלת השאלה כיצד זוכים למצוא חן? כפי שנח זכה למצוא חן בעיני האלהים.

 

שלמה המלך מגלה לנו את הסוד:"וְלַעֲנָוִים, יִתֶּן-חֵן." (משלי ג, לד).מי שאינו מתגאה במעלותיו ובמידותיו, ונוהג בענווה הוא הוא הזוכה למצוא חן .

 

ענו הוא מי שלא חושב על עצמו, פשוט כי יש לו תמיד דברים אחרים חשובים יותר לחשוב עליהם.,ולפעול  בהתאם.

 

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים