איך מכינים קומפוסט ולמה זה טוב לכם ולסביבה?
אם יש נושא שאפשר לדבר עליו שעות הרי זה הקומפוסט. מוקד עניין רציני לחובבי גינון ואחד התחומים שברגע שמבינים שאפשר לבד - השמיים הם הגבול והגינה תרגיש בפסטיבל אוכל שלא נגמר :)
FREEPIK
מה זה קומפוסט?
קומפוסט או בשמו העברי רקבובית, זהו בעצם דשן המיוצר משאריות של זבל אורגני\חומרים טבעיים שונים שהתפרקו. תהליך הפירוק של אותם שאריות נקרא קומפוסטציה. בטבע הקומפוסט נוצר מהמחזוריות של הצמחים השונים - עלים שנשרו, שאריות יבול ועוד... כולם נופלים על הקרקע, מתפוררים ומתחילים להתפרק באמצעות אין סוף של מיקרואורגניזמים לכל היסודות מהם הצמח מורכב. בכך הן עוזרות לצמחים האחרים שעדיין בחיים לקבל את אותם היסודות על ידי העשרה ואוורור של הקרקע, ומספקות לצמחים חומרי הזנה מצויינים להמשך צמיחה בריאה ביותר.
מתכון קומפוסט לגינה בריאה
הדרך להכין קומפוסט היא בהחלט - לזרוק לקומפוסטר את שאריות המזון שלנו (זבל אורגני), לערבב ולאוורר מידי פעם… וטהה דהה ! יש לנו קומפוסט.
יש מגוון קומפוסטרים אך הם מתחלקים לשתי קבוצות עקריות: קומפוסטר רציף שבעצם זורקים את השאריות מלמעלה ומוציאים את החומר המוכן מלמטה (אתם יכולים להכין אחד כזה בעצמכם עם כמה משטחים) או קומפוסטר מסתובב או מערבל שעוזר לכם לערבב את הפסולת האורגנית ובכך מוסיף אוויר חשוב לתהליך.
אז לזרוק קומפוסט לקומפוסטר זו הדרך הפשוטה והנפוצה ביותר בבתים. אך אם נרצה להרחיב אופקים ולהשביח את הקומפוסט שלנו, לדעת מה נמצא בתוכו ואיך נוכל לייצר הרבה ממנו בפחות זמן. במקרה הזה כדאי שנדע את המתכון המפרט את החומרים הבסיסיים שצריכים להמצא בתוך הקומפוסטר שלי:
פחמן - אותם מיקרואורגניזמים שאחראים על תהליך הפירוק ניזונים מחומרים אשר עשירים בפחמן, אותם חומרים הם בעצמם המזון האנרגטי של המיקרואורגניזמים ובכך מספקים להם את האנרגיה הנחוצה ליצירת הקומפוסט. ניתן לזהות חומרים מלאי פחמן על ידי כך שלרוב הם יהיו יבשים, סיביים, שזופים או בצבע חום. לדוגמא: עלים יבשים, נסורת,קש ועוד.
חנקן - כדי להתרבות ולגדול ובכך לבצע את התהליך בצורה המהירה ביותר, אותם מיקרואורגניזמים צריכים חומרים אשר עשירים בחלבון, אותם חומרים לרוב יהיו בעלי חנקן גבוה. מדובר על עשבים שוטים טריים, פירות אשר בשלים יותר מידי דשא טרי או כל חומר ירוק ולח לרוב יהיה עשיר בחנקן.
מים - לחות היא גורם חשוב מאוד בתהליך, אבל באותה מידה כמו שמעט מידי לחות תגרום לייבוש המיקרואורגניזמים, יותר מידי לחות עלולה להטביע אותם ובכך לחבל לכם בתהליך. מצב הלחות האידיאלי הוא רמת לחות שמרגישה כמו ספוג לח עטוף טוב. במידה וצריך להוסיף מים (עדיף בלי כלורציה) ניתן להכניס את הצינור לאמצע הערימה ולהוסיף מעט בכמה מקומות. על מנת לשמור על רמת לחות נכונה מומלץ להשתמש במיכל סגור או בכיסויו.
חמצן - אותם מיקרואורגניזמים דורשים המון חמצן כדי לבצע את עבודתם בצורה היעילה ביותר והטובה ביותר. לרוב בתחילת התהליך בתקופה הראשונה שבה הרכבנו את הערימה יהיה קיים הרבה אויר בין השכבות השונות אבל ככל שהם יתחילו לעבוד הם יצרכו עוד ועוד חמצן עד אשר הוא יגמר והם יתחילו להיות איטיים. על מנת לעזור להם יש צורך באוורור הערימה מפעם לפעם.
כך נוכל להיות בבקרה על איכות הקומפוסט שלנו ולמקסם את השפעתו על הגינה שלנו :)
איך קומפוסט עושה טוב
הקומפוסט תורם לאדמה חזקה יותר ובריאה יותר לא משנה באיזה סוג צמח מדובר, באיזו עונה או באיזה סוג נוף.
הקומפוסט גורם לנו למחזר, בכך קורים שני דברים מופלאים! אנחנו מייצרים פחות זבל (בכך גם פחות זיהום) ובנוסף מייצרים חיים משאריות :)
להפוך את שיחת היום להרגל ודרך חיים…טובה לנו, לצמחים שלנו ולעולם :)
















